...

                        

15:08

Insuficienta mitralaDupa datele lui G.F.Langa, acest viciu constituie 50% din toate viciile . Aceasta patologie este mai frecventa la copii.

Cauzele insuficientei cardiace  sunt congenitale si dobandite. Formele congenitale  sunt frecvent asociate cu DSA (sindrom Liutembasher), “cleft” al cuspelor valvei mitrale, prolaps valvular mitral, cauzat de alungirea de cordaje sau muschilor papilari, anomalia de insertie a cordajelor la marginea libera a cuspei,  in portiunea centrala.

Factorii dobanditi ce duc la aparitia insuficientei mitrale:

  1. Proces degenerativ: degenerare mixomatoasa, sindrom Marphan si Alers-Danlo, calcifierea inelului mitral.
  2. Proces inflamator: de origine reumatismala, endocardita infectioasa, endocardita Lefler hipereozinofila, lupus eritematos de sistem s.a.
  3. Dilatarea inelului fibros in ruptura sau disfunctie de muschi papilari- frecvent intalnita in cardiopatia ischemica, cardiomiopatia hipertrofica si dilatativa.

Fiziologia patologica  Insuficienta mitrala este o afectiune , caracterizata prin prezenta in sistola a unui reflux sanguin spre atriul stang, ce determina o inchidere incompleta a valvei.  Prin cantitatea de sange restant , va creste presiunea in atriu, determinand dilatatia atriala. Ca rezultat apare o suprasolicitare a ventriculului stang, manifestata initial printr-o hipertrofie tonogena apoi miogena. Circulatia pulmonara sufera si ea prin drenajul ingreuiat din venele pulmonare si drept consecinta creste presiunea in capilarele pulmonare. In caz de decompensare apar semne de insuficienta cardiaca stanga.

Clinica.

Dispnee, fatigabilitate, hemoptizie.

Diagnosticul insuficientei mitrale:

  1. Suflu sistolic la apex.
  2. Diminuarea zgomotului II si frecvent se ausculta zgomotului III.
  3. Schimbarea aparatului valvular si gradul de regurgitare (Echocardiografia, cateterismul cardiac).

Pentru aprecierea tacticii chirurgicale de corectie a viciului se foloseste :

Clasificarea insuficientei mitrale dupa A.Karpantier (1980).

< I tip – mobilitatea valvei este buna (dilatare de inel, perforarea de valva)

< II tip – prolabarea cuspei (alungirea de cordaje, ruptura de cordaje,  muschi papilari ).

< III tip – mobilitatea valvei este redusa ( fuzionarea comisurilor, scurtarea de cordaje, aglutinarea lor).

Rareori se intilneste insuficienta mitrala la care cuspa anterioara  are miscare excentrica pe cand cea posterioara este cu mobilitate redusa.

Evolutia: In cazul insuficientei mitrale relative pacientii sunt asimptomatici multi ani si, uneori sunt asimptomatici chiar si in prezenta fibrilatiei atriale si a dilatatiei atriale stangi. Cand insa incepe declinul, redresarea este grea si temporara. Asocierea endocarditei lente Osler sau a miocarditei grabeste decompensarea. Formele clinice de postinfarct sau starile posttraumatice pot determina o insuficienta mitrala si cardiaca fulgeratoare cu instalarea decesului.

Insuficienta mitrala severa, mai ales acuta, duce la decompensare rapida, si moarte.

Stenoza mitrala.

Stenoza mitrala este  cel mai frecvent viciu de etiologie reumatismala ce se caracterizeaza prin ingustarea orificiului atrioventricular stang ca urmare a schimbarilor aparatului subvalvular (sudarea si aglutinarea cordajelor).

Alti factori: calcifierea valvei,  mixom in atriul stang cu obstructia inelului mitral, tromboza de proteza.

Afectarea reumatica a valvei mitrale apare la pacientii de varsta tanara,  proportia de sex   femei/ barbati fiind 2:1.

Daca valva este schimbata atat la nivel valvular, cat si subvalvular ea are aspect de “gura de peste”.

In dependenta de suprafata orificiului mitral determinam 3 grade de stenozare:

1 stransa - < 0,5 cm.

2 mediu – 0,5-1 cm.

3 larga – mai  mare de 1 cm.

Fiziologia patologica: Stenoza mitrala creeaza o bariera intre atriul stang si ventriculul stang, diminuand fluxul dintre aceste doua cavitati. Staza si hipertensiunea din atriul stang creeaza o bariera pentru intoarcerea venoasa spre inima stanga; va creste presiunea din atriul stang, din venele si capilarele pulmonare. Creste secundar si rezistenta capilara  cu instalarea hipertensiunii pulmonare care ulterior duce la micsorarea debitului cardiac,  cu aparitia clinicii de fatigabilitate pronuntata, scaderea tolerantei la efort.

Clinica: La inspectie, bolnavul prezinta adesea “facies mitralis” ( cianoza buzelor, nasului si pometilor). Bolnavii, predispusi la edeme pulmonare , au in general un facies palid.

Dispneea apar la bolnavii cu aria orificiului mitral 1,0-0,5 cm?, ce corespunde  presiunii marite in atriul  –25 mmHg care serveste drept factor predispozant in aparitia trombilor in urechiusa stanga,  cavitatea  atriului stang.

Tahipneea se datoreaza modificarilor gazelor sanguine, iar ortopneea apare in staza pulmonara pronuntata. In primele faze ale bolii bolnavii prezinta o tuse iritativa, expresie neta a hipertensiunii pulmonare.

Fibrilatia atriala, infectiile asociate, in stenoza mitrala severa provoaca aparitia edemului pulmonar.

Complicatiile tromboembolice se intalnesc in 20% cazuri. Hemoptiziile se produc ca urmare a rupturilor capilare sau a infarctelor pulmonare. Asocierea insuficientei cardiace drepte duce la hepatomegalie, ascita, edeme periferice.

Diagnosticul:  semne certe:

  1. “valvulare”: zgomotul I accentuat, suflu diastolic
  2. “atriale stangi”:(datele Echocardiografice, examenul roentghenologic).
  3. semne incerte: dereglari in circuitul mic si ca rezultat reactia compartimentelor drepte ale cordului).

Indicatiile la tratament chirurgical depinde de starea pacientului, gradul de compensare si metoda de corectie a viciului (comisurotomie sau protezare valvulara). Pacientii, ce corespund clasei functionale II-III dau rezultate bune postoperatorii precoce si de lunga durata. La pacientii din Cl F III-IV tratamentul medicamentos este neefectiv ce serveste drept indicatie absoluta catre operatie.

Tratamentul chirurgical al  viciilor  mitrale si aortice.

Tratamentul chirurgical include protezarea sau dupa indicatii (structura morfologica  a valvei) aplicarea metodelor de reconstructie.

Interesul pentru chirurgia reconstructiva a valvei mitrale a crescut in ultimii 25-30 ani, in special datorita imperfectiunilor protezelor valvulare si a avantajelor acestei chirurgii ce au fost evidentiate in timp. Pentru a putea efectua o chirurgie reconstructiva corecta si eficienta este necesara o buna cunoastere a anatomiei, etiopatogeniei, fiziologiei si fiziopatologiei valvei mitrale.

In stenoza mitrala  cu schimbari pronuntate a aparatului valvular si subvalvular metoda de corectie este protezarea. Protezele folosite in protezarile valvulare sunt aratate in . Dar daca schimbarile sunt moderate, atunci apare intrebarea  de protezare sau de incercare a efectuarii unei plastii de reconstructie cu pastrarea tesutului propriu, care la randul sau are atat laturi pozitive, cat si negative (recidiv de insuficienta mitrala).

Dezvoltarea chirurgiei reconstructive a valvei mitrale a fost impulsionata de imperfectiunile protezelor cardiace. Insa a efectua o operatie de reconstructie, tehnic este cu mult mai complicata decat in cazul inlocuirii valvulare.

In principiu, chirurgia reconstructiva a valvei mitrale se efectueaza indiferent de varsta (dar de preferat la tineri) si etiologie. Realizarea tehnicilor reconstructive este determinata in primul rand de leziunile mitrale, calcificarile masive extensive si valvele fibrozate intens reprezentand principalele contraindicatii.

Totusi, tehnicile reconstructive sunt mai dificile de efectuat in etiologia reumatismala, esecurile postoperatorii fiind mai frecvente fata de alte etiologii datorita specificului leziunilor si progresarii lor. Edemul tesuturilor valvei mitrale determinat in special de procesul reumatismal poate reprezenta contraindicatii de reconstructie, putand compromite suturile realizate si reducand mobilitatea valvulara

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

892

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021