...

                        

09:14

Interventia chirurgicala, perioadele pre si postoperatorieChirurgia reprezintă o disciplină medicinală, ce studiează maladiile în tratamentul cărora o importanţă cardinală o are intervenţia chirurgicală.

Operaţia chirurgicală reprezintă o intervenţie curativ-diagnostică ce se efectuează prin acţiunea traumatică asupra  organelor şi ţesuturilor bolnavului.

 

Sunt cunoscute următoarele tipuri  de operaţii chirurgicale:

 1. Operaţiile curative, care se folosesc cel mai des şi depind de sarcinile ce stau în faţă chirurgului.
 2. Operaţiile diagnostice se folosesc ca ultima etapă de diagnostic, atunci când prin alte metode de investigaţie nu e posibil de stabilit diagnosticul.OPERATIE
 3. Operaţiile radicale curative sunt preconizate ca complect să fie înlăturat focarul procesului patologic.
 4. Operaţiile paliative se efectuează cu scopul de a salva viaţa pacientului şi în timpul acestor intervenţii focarul patologic nu este înlăturat complect.
 5. Operaţiile imediate se îndeplinesc pe indicaţiivitale, atunci când amânarea operaţiei brusc înrăutăţeşte pronosticul maladiei.
 6. Operaţiile urgente se îndeplinesc peste un interval mic de timp de la internarea bolnavului în staţionar, care este necesar pentru precizarea diagnosticului şi pentru pregătirea minimală a pacientului către intervenţia chirurgicală.
 7. Operaţiile amânate – până la 10 – 12 zile se efectuează pregătirea preoperatorie.
 8. Operaţiile programate se pot îndepliniîn orice timp la dorinţa bolnavului, când există posibilităţi pentru efectuarea operaţiei.
 9. În dependenţă de faptul cum este înlăturat procesul patologic – de o dată sau treptat deosebim operaţii efectuate într-un timp, doi timpi, etc.

Majoritatea operaţiilor chirurgicale sunt sângeroase, se dereglează integritatea  pielei, mucoaselor şi altor ţesuturi ale organismului. E clar, că operaţia este o traumă.

Chirurgul suedez Heusser scria, că şocul postoperator, ce se dezvoltă la bolnav după operaţie – aceasta este un şoc traumatic. În acelaş timp complicaţiile postoperatorii sunt specifice şi nu se aseamănă cu cele survenite după o traumă întâmplătoare.

Orice operaţie chiar efectuată excelent nu poate avea succes, fără o pregătire preoperatorie a pacientului, care este menită să compenseze dereglările de funcţie ale organelor interne.

 

Perioada preoperatorie

Perioada preoperatorie – este intervalul pe care, bolnavul îl petrece de la internare în staţionarul chirurgical pînă la momentul  intervenţiei  chirurgicale. Acest interval de timp este divers în dependenţă de caracterul procesului patologic. În maladiile grave, ce prezintă un mare pericol pentru viaţa bolnavului perioada preoperatorie este minimală (operaţia imediată). Dacă se prevede un pericol pentru viaţa bolnavului în viitorul apropiat – perioada preoperatorie  este de o mai lungă durată, dar e limitată (operaţiile urgente). Pentru operaţiile programate timpul pregătirii preoperatorii este diferit.

 

Pentru a preveni complicaţiile operatorii sunt necesare următoarele:

 1. de a stabili cu precizie diagnosticul maladiei;
 2. de a depista complicaţiile maladiei şi afectarea concomitentă a diferitor organe şi sisteme prin stabilirea gradului dereglărilor funcţiilor acestora;
 3. de a determina indicaţiile şi contraindicaţiile către operaţie;
 4. de a alege corect metoda intervenţiei chirurgicale şi metoda de anestezie;
 5. de a majora forţele imunologice a organismului bolnavului;
 6. efectuarea măsurilor menite să micşoreze pericolul infecţiei endogene (baie, bierberit, curăţirea tractului gastro-intestinal, sanarea cavităţii bucale, ş.a.).

 

Dacă operaţia se va efectua cu anestezie generală, e necesar ca înainte de operaţie bolnavul să fie consultat de medicul anesteziolog, care determină varianta optimală de anestezie.

Din momentul când bolnavul  trece hotarul blocului operator  se începe – perioada operatorie, care constă din următoarele etape:

 1. Aranjarea bolnavului pe masa de operaţie în poziţia respectivă pentru fiecare intervenţie chirurgicală.
 2. Inducerea bolnavului în narcoză sau efectuarea anesteziei locale.
 3. Pregătirea câmpului operator.
 4. Efectuarea intervenţiei chirurgicale (accesul, momentul principal, restabilirea integrităţii ţesuturilor).

 

Etapa principală a perioadei operatorii este etapa efectuării intervenţiei chirurgicale. Durata acestei etape mult depinde de faptul, cu câtă precizie este determinat caracterul procesului patologic pentru care se efectuează intervenţia chirurgicală şi de pregătirea brigăzii de operaţie pentru efectuarea momentului principal al operaţiei.

După finisarea operaţiei, când bolnavul trece hotarul blocului operator, se începe perioada postoperatorie.

 

Perioada postoperatorie

Perioada postoperatorie – este intervalul de timp de la finisarea operaţiei până la însănătoşirea complectă a bolnavului. Durata acestei perioade este diferită în fiecare caz şi mult depinde de caracterul maladiei, volumul intervenţiei chirurgicale şi de starea bolnavului.

Pentru fiecare chirurg sunt cunoscute 2 tipuri de evoluţie a perioadei postoperatorii – fără complicaţii şi cu complicaţii.

Independent de caracterul  intervenţiei chirurgicale în perioada postoperatorie e necesar de a efectua un şir de măsuri, ce-i permit bolnavului mai uşor să lupte cu schimbările în organism ce survin după operaţie:

 1. Transportarea bolnavului din sala de operaţie în salon se efectuează pe brancardă în poziţie culcată.
 2. Poziţia bolnavului în pat în primele ore (zile) după operaţie trebuie să corespundă caracterului intervenţiei chirurgicale efectuate şi procesului patologic (de obicei poziţie culcată, poziţie Fovler, poziţie cu capul ridicat, ş.a.).
 3. Supravegherea bolnavului de către personalul medical are o importanţă foarte mare în perioada postoperatorie. E necesar de atras atenţie la caracterul respiraţiei, starea sistemului nervos, culoarea tegumentelor, caracterul pulsului. Un moment foarte important în perioada postoperatorie este cel de a impune bolnavul să efectuieze mişcări active, volumul cărora trebuie să corespundă caracterului intervenţiei chirurgicale. În perioada postoperatorie tardivă este necesar controlul după starea homeostazei, funcţiei organelor respiratorii şi cardiovasculare.

O mare importanţă în perioada postoperatorie o are liniştea generală a bolnavului, care constă în faptul, că bolnavul se află în salon postoperator şi i se administrează preparate narcotice şi analgetice.

 1. Supravegherea după pansamentul aplicat pe plagă permite la timp de a depista complicaţiile posibile – hemoragia din plagă, eventraţia organelor, supurarea plăgii, ş.a.
 2. Măsurile igienice au o mare importanţă în prevenirea diferitor complicaţii în perioada postoperatorie. Acestea sunt – frecţia pielei cu alcool la bolnavii gravi ce se află un timp îndelungat în poziţie culcată (profilaxia decubitusurilor), igiena cavităţii bucale (profilaxia parotitei), schimbul albiturilor în caz de vomă sau când sunt îmbibate cu diverse eliminări, sânge.

Alimentarea pacienţilor trebuie să corespundă caracterului intervenţiei chirurgicale. Cu cât mai devreme bolnavul începe să se alimenteze cu atât mai repede va lipsi necesitatea de infuzii parenterale.

Conduita activă în perioada postoperatorie are o importanţă mare în profilaxia complicaţiilor serioase – tromboemboliei, pneumoniei. Conduita activă este complexul de măsuri ce include mişcările precoce a bolnavului în pat, pacientul trebuie să fie ridicat din pat în primele 24 – 48 ore după operaţie, educaţia fizică curativă, alimentarea precoce.OPERATIE

Conduita activă a pacienţilor în perioada precoce postoperatorie îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, procesele de regenerare a ţesuturilor, funcţia intestinelor şi a sistemului respirator.

Lupta cu durerea postoperatorie are o deosebită importanţă în perioada postoperatorie. Intensitatea durerilor depinde de caracterul şi volumul intervenţiei chirurgicale. Trauma psihică, cauzată de operaţie şi dureri ce apar  după operaţie provoacă dereglări metabolice în organismul bolnavului – dezvoltarea acidozei postoperatorii şi dereglarea funcţiei organelor excretorii.

Durerea în perioada postoperatorie de obicei apare peste 1 – 1,5 oră în cazul operaţiilor efectuate cu anestezie locală sau după ce revine cunoştiinţa la bolnavii după narcoză. Cu scop analgetic se administrează preparate narcotice  - analgetice (promedol, omnopon, morfin).

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

609

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018