...

                        

17:28

Intoleranţa la lactoză la sugar si copilDeficit lactazic primar: poate fi congenital ( alactazia sugarului)

 • Intoleranţă congenitală familială tip Durand;
 • Hipolactazia cu debut tardiv (de tip adult).

Deficit lactazic secundar (vezi clasificarea).

La fel deosebesc alactazie (lipsă totală) şi hipolactazie parţială.

 

INTOLERANŢĂ CONGENITALĂ LA LACTOZĂ(ALACTAZIA SUGARULUI)

 

Deficit ereditar de lactoză, tip Holzel, transmitere autosomal-recesivă. Incidenţa este foarte rară.

Debutul poate fi chiar din primele mese cu lapte ale copilului. Vărsăturile sunt constante, apoi rapid urmate de diaree caracteristică: scaune frecvente, apoase, spumoase, explozive, însoţite de distensie abdominală, meteorism, stare de agitaţie. Ca consecinţă, apar pierderea în greutate, deshidratare pronunţată, toxicoză, instalarea unei malabsorbţii. Dacă nu se sistează alimentaţia cu lapte, este posibil decesul. Invers, anularea alimentaţiei cu lapte rapid duce la ameliorarea stării, creşterea în greutate, etc.

Diagnosticul pozitiv: istoricul bolii, scaune acide cu pH scăzut, testul cu H2 expirat pozitiv, testul de toleranţă la lactoză pozitiv, surplus de lactoză- curba glicemică plată. Lactozuria este caracteristică. Testul de bază ar fi biopsia mucoasei intestinale: arată o arhitectură normală cu absenţa activităţii fermentului lactaza.

Altă formă – alactazia tip Durand – este o formă mai gravă. În afara lipsei lactazei, este crescută permeabilitatea mucoasei intestinale cu creşterea lactozei serice, efecte toxice ale lactozei asupra SNC şi rinichilor. Mai frecvent se întîlneşte la familii înrudite. Debut precoce, evoluţie gravă cu deces frecvent. Sînge – lactozemie. Aminoacidurie. Caracter familial, autosomal-recesiv.

 

   Deficitul secundar de lactază( E73.1) e considerat cea mai frecventă cauză de malabsorbţie ala copii. Nou-născuţii, îndeosebi prematurii, prezintă o intoleranţă tranzitorie la lactoză, care se corectează cu vîrsta. Tabloul clinic este în funcţie de maladia de bază, vîrsta, gradul de lezare a mucoasei intestinale, gradul de suprimare a secreţiei de lactază, cantitatea produselor lactate din alimentaţie. Debutul este treptat, semnele de bază sunt diareea apoasă, deshidratarea, malnutriţia.

Diareea din intoleranţa la dizaharide are caracter particular: diareea apare la alimentaţie sau imediat după alimentaţie. Scaune frecvente, apoase, spumoase, se emit exploziv, culoare galben deschisă, miros acru( pH acid ), apare eritem fesier( aciditate). Diareea este însoţită de vome repetate, refuzul alimentaţiei, meteorism, borborisme, flatulenţă, dureri abdominale(frecvent aceste semne precedă diareea). Diareea este abundentă şi rebelă, poate duce la o deshidratare şi toxicoză. Diareea este persistentă, chiar şi o perioadă de timp după întreruperea lactozei.

 

Deficitul neonatal de lactază tranzitoriu  apare precoce, caracteristic diareea apoasă, apare la 10-15 min. după alimentaţie, este precedată frecvent de meteorism, borborisme, copilul lasă sînul, este neliniştit, agitat, emite scaune apoase, explozive, acide, spumoase, după care se linişteşte, reia alimentaţia. Statutul ponderal corespunde vîrstei.

Diagnosticul:

 1. Examenul coprologic. pH acid sub 6.0, osmolaritatea crescută peste 40 mEq/l, acizi graşi, floră iodofilă.
 2. Testul de toleranţă la glucoză nu este schimbat.
 3. Testul de toleranţă la lactoză – administrare orală a 1-2 g/kg de lactoză şi apă cu aprecierea glicemiei şi galactozemiei. Testul este pozitiv cînd la scurt timp apare diareea apoasă, galactozemia apreciată la fiecare 30 min. nu depăşeşte valorile iniţiale cu 0, 5 mg/l, iar glicemia cu 2 mg/l – curba plată.
 4. aprecierea H2 în aerul expirat – o creştere după dejun de probă cu lactoză.
 5. analiza histoenzimatică a bioptatului jejunal – nivelul lactozei redus sub 15 UI/g
 6. teste de excludere

 

 

Diagnosticul diferenţial:

 • intoleranţa la proteinele laptelui de vaci – apare numai la introducerea laptelui de vaci, se asociază cu fenomene alergice, vărsături frecvente, scaune diferite.
 • Deficit de alte dizaharidaze.

 

TRATAMENT

Este dietetic, cu excluderea sau reducerea din alimentaţie a preparatelor de lapte ce conţin lactoză. În formele congenitale confirmate, lactoza se exclude pe toată viaţa. În formele secundare  se sistează preparatele din lapte pentru 7-10-15 luni. Alimentaţia sugarului se face cu preparate din lapte delactozate, sau hipolactozate. Tratamentul vizează suplinirea deficitului glucidic prin alte hidrocarburi, echilibrarea deficitului calcic, administrarea substituienţilor enzimatici.

Trebuie identificate şi excluse toate produsele ce conţin lapte dismulat sau lapte praf

( bomboane, ciocolată, conserve, salamuri). Alimentaţia se4 va face cu preparate pe bază de soia, monozaharide şi glucoză.

În deficitul secundar de lactază, deficitul tranzitoriu sunt folosite preparatele hipolactozate, care se administrează doar pe o perioadă de timp pînă la refacerea enterocitelor. În aceste forme sunt permise brînzeturile fermentate şi proaspete, iaurturile( sunt tolerate datorită bacteriilor fermentative), produse delactozate NESTLE: Alfare, Nan fără lactoză, Clinutren junior.

Pentru sugarul mic alimentat natural se poate încerca ½ -1/3 din volum de amestec delactozat, apoi lapte matern. După 5 luni – produse din soia, după 6 luni – brînză, unt, caşcaval.

Peste hotare sunt preparate care scindează lactoza din lapte şi atunci laptele este tolerat bine.

Preparatele Kerulac, Lactozoenzim, picături sau capsule se amestecă cu laptele, se incubează

2-3h şi se foloseşte.

Reintroducerea produselor lactate se  face fracţionat sub supravegherea medicului.

Episoadele de deshidratare se tratează în funcţie de severitatea pierderilor.

Este importantă suplinirea ratei de calciu, tratamentul simptomatic al anemiei, rahitismului, malnutriţiei.

Pentru diversificare sunt produsele Nestle.

 • De la 6 luni terci de orez, hrişcă, ovăz, 3 cereale, 8 cereale.
 • Pireuri din fructe( prune, măr, pere, bostan);
 • De la 8-9 luni legume cu carne de pui sau de vită,
 • Copilul de la 12 luni – Clinutren junior

Evoluţia bolii este favorabilă.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

697

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020