...

                        

19:45

Investigatiile si explorarile paraclinice in icterul hepaticInvestigatiile si  explorarile paraclinice includ probe biologice, investigatii radiologice si radio-endoscopice, punctii bioptice . In ultimul timp se apeleaza din ce in ce mai mult la metodele neinvazive - ultrasonografia, tomografia axiala computerizata, tomografia prin rezonanta magnito-nucleara .

Explorarile biologice:

1 probele de retentie biliara

 1. bilirubina serica.

(In icterele prehepatice, cresterea bilirubinei este moderata, pe cand in cele hepatice poate atinge valori extrem de inalte. Nu exista un paralelism intre intensitatea icterului si gravitatea suferintei hepatice .In obstructiile tumorale de regula bilirubinemia este mai inalta ca in obstructiile benigne.)

 1. fosfataza alcalina.pancreatita_acuta

(Fosfataza alcalina este o enzima, secretata de osteoblasti, hepatocite si celulele Kupffer. Ea se elimina exclusiv prin caile biliare. Cresterea valorilor de regula este stabilita in icterele obstructive, cirozele hepatice, hepatitele colestatice.)

 1. colesterolul.

(Se elimina biliar. In procesele obstructive ale cailor biliare se inregistreaza  valori majore in serul sanguin cu scaderea fractiunii esterificate.)

2 Testele de citoliza hepatica:

 1. Transaminazele

(ALAT si ASAT- ce sunt semnele unei citolize hepatocitare secundare. Sunt crescute in toate icterele cu exceptia celor hemolitice. Valorile cele mai mari apar in hepatitele virotice.)

 1. Lacticodehidrogenaza.

(Este o enzima ce catalizeaza reducerea acidului piruvic in acid lactic(glucoliza anaeroba). De regula, in icterele tumorale sunt crescute izoenzimele 3 si 5.)

 1. Gammaglutamiltransferaza.

(este constant crescuta la alcoolici , dar si in cazurile de colestaza extrahepatica)

Explorari instrumentale:

 1. Ecografia hepatobiliara poate obiectiva:
 2. Hepatomegalie b.      Dilatatia coledocului si a cailor biliare intrahepatice  c.         Calculi biliari
 3. Formatiuni tumorale hepatice e.        Formatiuni tumorale pancreatice.
 4. Tomografia computerizata – evidentiaza dilatarea intra- si extrahepatica a tractului biliar, formatiuni intrahepatice sau pancreatice, adenopatii in hil. Este de mare utilitate, avind avantajul de metoda neinvaziva.

III.          Explorari radilogice:

 1. Radiografia abdomenala simpla- 20% din calculi biliari sunt radioopaci.
 2. Tranzitul baritat gastroduodenal si duodenografi hipotona poate evidentia largirea cadrului duodenal in cazul obstructiilor extrinseci duodeno-biliare prin tumori a capului pancreatic si pancreatice cronice cefalice. Semnul Frosberg (imagine lacunara, sau imaginea unui 3 inversat) in cazul tumorilor regiunii ampulare. Poate arata, de asemenea, o tumoare neoplazica gastrica cu invazie in pediculul hepatic.
 3. Colangiopancreatografia retrograda pe cale endoscopica este o procedura de ales in diagnosticul papilo-odditelor stenozante, ampuloamelor vateriene, litiazei coledociene, stenozelor coledociene benigne si maligne, colmatarea CBP cu elemente hidatice, etc. Are valoare majora in diferentierea hepatitelor colestatice de icterele obstructive, in sindroamele cu icter si prurit persistent, in care probele biologice sant neconcludente.
 4. Colangiografia transparietohepatica constituie o metoda eficienta de diagnostic in icterele obstructive intense si persistente, cand este imposibila contrastarea arborelui biliar prin endoscop. Metoda ofera o acuratete in vizualizarea intregului arbore biliar. Indica sediul si natura obstacolului, gradului de dilatare a cailor biliare. Are valoare orientativa in selectarea procedeelor chirurgicale in obstructiile biliare.
 5. Splenoportografia pe cale clasica, prin punctionarea splinei, are valoare in diagnosticarea tumorilor pancreatice, a cirozei hepatice si a cancerelor ficatului; are insa indicatii restrinse in icterul obstructiv.
 6. Arteriografia selectiva ramane o investigatie de exceptie in diagnosticul tumorilor hepatice si pancreatice.
 7. Endoscopice.

Duodenoscopia obiectiveaza tumorile regiunii ampulei Vater si ulcerelor postbulbare penetrante in pancreas sau in pediculul hepatic. Se complecteaza de obicei si cu biopsia endoscopica.

 1. Laparoscopice.

Examenul laparoscopic este uneori necesar pentru confirmarea diagnosticului clinic si de laborator, pentru diferentierea obstructiei extrahepatice de colestaza intrahepatica. Metoda este rezervata cazurilor neelucidate de celelalte metode de investigatie . Biopsia sub laparoscop furnizeaza date suplimentare in diagnostic in etiologia colestazei.

 1. Punctia bioptica hepatica se practica in suspiciunea de hepatita cronica colestatica si are indicatii limitate.

VII.        Scintigrafia secventionala hepato-biliara are aplicatii clinice deosebite in investigarea icterelor. In icterele neobstructive (colestaza intrahepatica) sunt modificate toate etapele dinamicii hepatobiliare: timpul de extractie plasmatica este prelungit, traversarea hepatobiliara intarziata, eliminarea in intestin intarziata sau uneori absenta. Examinarea poate diferentia icterul din boala Gilbert (este prelungit timpul de extractie plazmatica), de sindromul Rotor sau Dubin Johnson (traversarea hepatobiliara mult prelungita).In icterele obstructive (colestaza extrahepatica), timpul de aparitie a radiotrasorului in intestin este prelungit in obstructiile partiale (peste 50-60 minute); in obstructiile totale, substanta radioactiva nu ajunge in intestin . Aceasta metoda este unica, care ofera informatii asupra functiei hepatobiliare in prezenta icterului.

Rezonanta magnetica nucleara vizualizeaza dilatarea cailor biliare, nivelul obstructiv. Metoda este competitiva cu CPGRE, avand avantajul neinvaziv si rata inalta a diagnosticului. Vezicula biliara si calea biliara principala apar ca imagini de intensitate variabila in functie de gradul de concentrare a bilei, iar calculii apar ca imagini hipointense. Colangiocarcinomul este vizualizat ca o masa cu intensitate de semnal modificata fata de parenchimul pancreatic.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

732

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021