...

                        

13:14

Lepra - boalã cronicã granulomatoasãLepra este o boalã cronicã granulomatoasã produsã de bacilul leprei, un bacil acidorezistent asemãnãtor celui tuberculos. N-a putut fi cultivat pe medii dar leziuni foarte asemãnãtoare leprei produse de acest bacil au fost întâlnite la douã specii de maimute africane si la tatu, animal  care trãieste în Louisiana. Frecventã înainte, lepra este foarte rarã în tãrile dezvoltate, dar persistã sub formã de focare endemice în restul lumii.bloodBoala apare dupã o incubatie lungã de 3 pânã la 20 ani dupã infectia pe cale rinofaringianã sau la nivelul unor leziuni cutanate. Aceastã incubatie lungã sugereazã conditionarea bolii de o stare de imunodeficientã, afectând în particular limfocitele T. În functie de importanta acestei tulburãri  existã douã forme principale de leprã, tuberculoidã si lepromatoasã.

Lepra tuberculoidã se caracterizeazã printr-o imunitate mai putin deprimatã, care permite o reactie pozitivã la inocularea intracutanatã de leprominã, extract de bacil lepros (reactia Fernandez-Mitsuda). Boala evolueazã lent iar leziunile se limiteazã la piele, mucoase si nervi. Se prezintã sub formã de leziuni cutanate maculo-papuloase (pete sau plãci circumscrise) la nivelul cãrora sensibilitatea este abolitã (leprã maculoanestezicã). Leziunile sunt determinate de prezenta de mici noduli constituiti din celule epiteloide si gigante, înconjurate de limfocite, fãrã zone de necrozã, în care bacilii pot fi pusi în evidentã cu dificultate. Tuberculii infiltreazã si distrug nervii, explicând aparitia de tulburãri trofice la nivelul extremitãtilor mergând pânã la amputatii ale degetelor.

Lepra lepromatoasã, decurge mai rapid la persoane cu reactia Fernandez-Mitsuda negativã. În piele apar noduli sau leproame de dimensiuni mai mari, întâlniti în special la fatã si pe partea extensoricã a membrelor. Deformarea fruntii si a maxilarelor conferãinflamatie figurii bolnavului un aspect de fatã de leu. Necroza pielii duce la ulceratii. Leproamele constau din grãmezi de macrofage hipertrofiate cu citoplasmã vacuolarã spumoasã, numite celule leproase; în vacuole, cu coloratia Ziehl-Neelsen-Baumgarten pot fi pusi în evidentã numerosi bacili leprosi. Se întâlnesc si celule gigante, limfocite si plasmocite, dar în general nu se întâlneste necrozã si dispozitie folicularã a leziunii. Contopirea celulelor leproase în urma ruperii membranelor poate duce la aparitia de mari spatii rotunde continând picãturi de grãsime si bacili numite globi leprosi, caracteristice acestei boli. În aceastã formã, leziunile intereseazã si ganglionii limfatici, nervii periferici, mucoasa cãilor respiratorii si digestive (biopsia rinofaringianã asigurã de cele mai multe ori diagnosticul), ficatul, splina, plãmânii, gonadele.

Ambele forme evolueazã cronic, producând ulceratii cu deformãri si chiar amputãri ale extremitãtilor; moartea survine de obicei ca urmare a unor complicatii infectioase (pneumonie, tuberculozã). Se obtin rezultate terapeutice prin administrarea îndelungatã de sulfone, dar depresia imunologicã duce nu rar, în formele lepromatoase, la deces prin complicatii infectioase pulmonare: bolnavul moare cu leprã, nu din cauza leprei.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

716

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020