...

                        

21:21

Leucopeniile si LeucocitozeleLeucopeniile

În funcţie de natura leucocitelor care prezintă diminuarea numărului, leucopeniile se împart în granulocitopenii şi limfopenii. Granulocitopenia sau agranulocitoza este corespondenta anemiei aplastice şi se întâlneşte în aceleaşi condiţii, în urma iradierii sau acţiunii unor substanţe chimice, de multe ori medicamentoase. În cazul piramidonului, agranulocitoza marcată şi rapidă ce survine în unele cazuri sugerează o reacţie de hipersensibilitate.

Se constată scăderea importantă a granulocitelor în sângele periferic (uneori leucocitele scad sub 1.000/mmc fiind reprezentate numai de limfocite şi monocite). În măduva, seria granulocitară apare diminuată, de cele mai multe ori dispărând mielocitele, mai rar dispar formele tinere mieloblastice.

La aceşti bolnavi este caracteristică prezenţa de leziuni mucoase ulceronecrotice, urmare a scăderii rezistenţei organismului la infecţia microbiană. Leziunile interesează cu predilecţie mucoasa cavităţii bucale şi a faringelui, dar ulceratţi acoperite de depozite fibrinoase se întâlnesc şi în restul tubului digestiv, în vagin, căile respiratoare sau urinare şi chiar pe piele. Când infecţiile mucocutanate se complică cu leziuni pulmonare, bronhopneumonii, boala poate sa fie fatală. Descoperirea şi îndepărtarea factorilor care au produs-o poate duce la recuperarea lentă a funcţiei granulocitopoetice a măduvei.

Când distrugerea excesivă a granulocitelor neutrofile apare urmarea unei hiperfuncţii a splinei se vorbeşte de neutropenie splenică în care vindecarea se obţine prin splenectomie. Sub numele de neutropenie ciclică se înţelege o tulburare curioasă a genezei granulocitelor neutrofile, când periodic aceste leucocite dispar din sângele periferic consecutiv unei blocări a diferenţierii medulare a cărei cauză nu se cunoaşte.

Limfopenia este un simptom caracteristic imunodeficienţelor. În funcţie de natura celulară, umorală sau combinată a acestor boli, scad limfocitele T, limfocitele B sau amândouă categoriile celulare, ceea ce duce la susceptibilitate crescută faţă de anumite tipuri de infecţii sau infestaţii. S-a menţionat particularitatea limfopeniei din infecţia cu virusul imunodeficienţei umane, când scad cu predilecţie limfocitele T inductoare-auxiliare (CD-4).

vasculite

 

Leucocitoza, creşterea trecătoare a numărului leucocitelor în sânge se întâlneşte în numeroase situaţii legate de un proces inflamator, în special acut. O întâlnim în cursul bolilor infecţioase dar şi în cazul reacţiei inflamatoare generate de prezenţa unui infarct. Creşterea numărului leucocitelor este moderată, până la 10 - 20.000 celule/mmc şi numărul lor revine la normal după ce cauza care a generat leucocitoza a dispărut.

În funcţie de natura agentului patogen şi caracterul reacţiei inflamatoare, creşte proporţia unui anumit tip de leucocite. Predominanţa leucocitelor neutrofile, neutrofilia, se întâlneşte mai ales în inflamaţii acute cu caracter supurat, eozinofilia este caracteristică inflamaţiilor alergice (infestaţii, astm bronşic), limfomonocitoza este caracteristică infecţiilor virale şi proceselor inflamatoare cronice, legate de constituirea unor reacţii imune. Un aspect particular îl prezintă mononucleoza infecţioasă, boala produsă la adolescenţi, în ţările temperate, de infecţia cu herpesvirusul Epstein - Barr. Se caracterizează prin febră, angină, hipertrofia ganglionilor cervicali, ca şi a splinei şi ficatului, uneori cu exantem morbiliform. În sânge se constată o leucocitoză de 12 - 20.000, până la 90% din leucocite fiind celule mononucleate mari, cu nucleu veziculos şi vacuole citoplasmatice, de natură limfoidă. Uneori serul bolnavului aglutinează eritrocitele de oaie (reacţia Paul - Bunnell). În ganglioni, hiperplazia celulară are tendinţa să şteargă structura organelor, putând simula un limfom malign. În ciuda acestor fenomene, cât şi a faptului ca în ţările tropicale infecţia cu virusul Epstein - Barr produce un limfom malign, limfomul Burkitt, boala are o evoluţie benignă, cu excepţia unor cazuri care au murit prin ruptură de splină sau complicaţii pulmonare şi meningeale.

La copii se poate întâlni rareori aşa-numita limfocitoză infecţioasă, o stare în care, în lipsa oricăror simptome clinice, inclusiv a febrei sau hipertrofiei ganglionare şi splenice, în sânge apare o leucocitoză până la 100.000/mmc, 90% din leucocite fiind limfocite mici bine diferenţiate. Aceste modificări hematologice dispar după vreo 2 săptămâni. Nu se cunoaşte cauza lor, presupunându-se o infecţie virală.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

696

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020