...

                        

16:17

Leziuni granulomatoase produse de microbiO serie de boli de naturã microbianã produc leziuni granulomatoase care fãrã sã prezinte specificitatea leziunilor tuberculoase sau sifilitice, permit presupuneri asupra naturii bolii care trebuie însã confirmatã prin probe microbiologice, biologice ca si printr-o anamnezã amãnuntitã.

Limfogranulomul inghinal sau venerian (boala Nicholas Favre) este produs de o chlamidie, bacterie de micã dimensiune care nu se înmulteste decât în celulele vii. Microbul pãtrunde în organism prin contact sexual (a patra boalã venericã), determinând la nivelul organelor genitale externe o micã leziune papuloasã-vezicuoasã, ulceratã care trece de multe ori neobservatã, mai ales la femeie. Dupã 1-2 sãptãmâni de produce hipertrofia progresivã a ganglionilor regionali, uni, sau bilateral; de obicei sunt interesati nodulii limfatici inghinali, la femeie si cei perirectali. Nodulii sunt suculenti si sensibili, devin apoi fluctuenti prin necrozã si abcedare, producându-se multiple fistule cutanate caracteristice bolii (poradenitã).sifilisMicroscopic, în noduli se întâlnesc multiple granuloame cu centrul necrozat continând granulocite în diverse stadii de necrobiozã. Zonele de necrozã si supuratie sunt înconjurate de macrofage cu aspect epiteloid si rare celule gigante multinucleate de tip Langhans sau de corp strãin, continând uneori incluzii citoplasmatice (corpusculi Gamma) ce reprezintã resturi celulare fagocitate. La exterior se gãsesc limfocite si plasmocite precum si un proces de fibrozã care explicã evolutia leziunii spre induratie. Specificitatea acestui tablou microscopic trebuie confirmatã prin probe biologice (intradermoreactia Frei cu filtrat de puroi ganglionar din cazuri sigure de limfogranulom inghinal, reactie de fixare a complementului). În cazuri rare se întâlnesc si leziuni cerebrale, meningeale, pulmonare sau osteoarticulare. Fibroza nodulilor limfatici inghinali poate produce stazã limfaticã si elefantiazã a membrelor inferioare. La femeie fibroza nodulilor perirectali poate simula un carcinom rectal.

Boala zgârieturii de pisicã este urmare a inoculãrii agentului patogen prin excoriatia tegumentelor de cãtre animalul respectiv. Mult timp presupus a fi un virus, agentul patogen s-a dovedit în ultimul timp a fi un cocobacil care poate fi pus în evidentã prin impregnare cu nitrat de argint, fiind Gram negativ. La locul de inoculare, dupã 3-10 zile, apare o papulã eritematoasã, rar o leziune pustuloasã. Dupã 2 sãptãmâni se produce hipertrofia nodulilor limfatici regionali cu abcedarea lor. Microscopic, aspectul este destul de asemãnãtor cu cel din  limfogranulomul venerian. Se formeazã leziuni nodulare care se necrozeazã în centru; în aceastã zonã granulocitele sunt mai rare decât în boala precedentã. La periferia zonei de necrozã existã o hiperplazie de macrofage cu caractere epiteloid, apoi o hiperplazie de limfocite si plasmocite. De multe ori granuloamele au o formã stelatã. Natura leziunii trebuie confirmatã prin depistarea în antecedente a agresiunii feline si prin pozitivitatea reactiei cu filtrat de puroi dintr-un caz confirmat de boalã.

Tularemia este o boalã infectioasã care apare în urma manipulãrii animalelor infectate cu Pasteurella tularensis. Dupã un scurt episod febril, în organism se produc leziuni ganglionare granulomatoase, foarte asemãnãtoare foliculului tuberculos, în centrul necrotic, abcedat, întâlnindu-se însã granulocite pe cale de dezintegrare. Caracterul mai acut, supurativ al leziunii, ca si antecedentele bolnavului (contact cu animale, în special sãlbatice) si probele biologice (intradermoreactie pozitivã la tularinã, probe serologice pozitive) permit un diagnostic de precizie. În unele cazuri, în functie de poarta de intrare, se întâlnesc si leziuni oculare, gastrointestinale, pleuropulmonare, septicemice, cu evolutie mai acutã.

Leziuni microscopice asemãnãtoare tularemiei caracterizeazã si formele mai usoare de pestã sau ciumã, care se întâlnesc rareori, accidental, si în Europa. Boala este produsã de un microb înrudit, Pasteurella pestis. Caracterul leziunilor întâlnite în ganglioni, în forma bubonicã, este însã mai acut existând si tromboze vasculare cu exudat hemoragic; necroza este mai  extinsã. În afarã de formele ganglionare sau bubonice de pestã existã si forme pneumonice sau septicemice cu evolutie exceptional de gravã.

În ultimul timp, la copii în special, s-au întâlnit limfadenite mezenterice, simulând clinic apendicita acutã, produse de Pasteurella pseudotuberculosis, în ganglionii mezenterici hipertrofiati punându-se în evidentã modificãri microscopice asemãnãtoare celor din tularemie.inflamatie

Granuloame cu caracter asemãnãtor celor din tuberculozã sau sarcoidozã (foliculi epiteloizi cu celule Langhans si periferie limfoplasmocitarã) se pot întâlni în ganglionii bolnavilor cu forme cronice de brucelozã, boalã infectioasã produsã de diferitele tipuri de Brucella. Diagnosticul este asigurat de reactii serologice (reactia Wright, microreactia Huddleson) sau biologice (intradermoreactia Burnet la brucelinã) pozitive. Acelasi aspect poate fi întâlnit si în organele bolnavilor cu forme cronice sau subacute de morvã, în special în ganglioni, splinã si ficat. Boala, produsã de bacilul maleic, se ia de la animale si determinã de obicei forme septicopiemice acute foarte grave, cu mortalitate ridicatã. În formele cronice, intradermoreactia pozitivã la maleinã permite un diagnostic de sigurantã.

Leziuni granulomatoase specifice se observã si în rinosclerom boalã cu evolutie cronicã interesând mucoasa rinofaringianã si putându-se extinde la cãile respiratoare, produsã probabil de Klebsiella rhinoscleromatis, microb constant gãsit în leziune dar si pe mucoasa nazalã normalã. Boala se prezintã sub formã de noduli care duc la îngrosarea mucoasei cu deformarea, uneori monstruoasã, a nasului si obstructia foselor nazale si chiar a cãilor respiratoare. Microscopic, într-o proliferare de tesut conjunctiv si plasmocite, multe din ele degenereazã hialin sub formã de corpusculi Russell, se întâlnesc macrofage hipertrofiate cu citoplasmã vacuolarã, spumoasã, continând bacilii rinoscleromului, numite celule Mikulicz.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

994

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021