...

                        

19:42

Malformatiile ano-rectaleClasificarea anomaliilor anorectale.

1.Stenoză anală

2.Atrezia anală membranoasă (imperforaţia analămembranoasă)

3.Agenezie anorectală

4.Atrezie rectal

 

Descriere anatomoclinică:

  1. Stenoza anală. Orificiul anal este situat în poziţie normală. Cu ocazia tactului rectal se simte uneori un inel mucos stenozant, alteori stenoza mucoasă are forma unei semilune situate posterior. Eliminarea materiilor fecale se face cu dificultate şi forma scaunului este îngustată. Se ajunge în timp la retenţia şi compactarea materiilor fecale în rect şicolon. Tactul rectal permite descoperirea stenozei şi precizarea diagnosticului. Tratamentul constă în excizia inelului mucos,care asigură vindecarea.
  2. Atrezia anală membranoasă (imperforaţia analămembranoasă).Orificiul anal bineconturat este obstruat de o membrană subţire ce bombează spre exterior.Membrana anală este de culoare închisă din cauza meconiului care o pune sub tensiune. Tratamentul este simplu:înlăturarea obstacolului prin proctoplastie.
  3. 3. Agenezia anorectală.Orificiul anal lipseşte, iar locul în lui se schiţează o mică depresiune sau proeminenţă a tegumentului interfesier. Şanţul interfesier este mai puţin adâncit. Fistula poate exista sau nu şi de asemenea poate fi vizibilă sau ascunsă. Există forme joase şiforme înalte:Boala_Crohn_ro
  4. a) Agenezia anală reprezintă forma joasă. Aici rectul este complet conformat şi coboară prin chinga ridicătorului anal. Orificiul anal lipseşte iar rectul se deschide la exterior în majoritatea cazurilor sub forma unei fistule ectopice. Uneori indiferent de sex fistula rectală se deschide în perineul anterior, având un calibru relativ suficient pentruevacuarea intestinului. Alteori însă deschiderea rectului se face printr-ofistulă de calibru foarte îngust undeva pe rafeul median al perineului anterior,  pe scrot sau  chiar pe faţa inferioară a penisului. Fistula are un traiect subcutanat vizibil din cauzameconiului angajat pe traiect.. La sexul feminin deschiderea se poate face în perineu, sau în furculiţa posterioară vulvară, sau în vestibul, exterior de himen.
  5. b) Agenezia rectală reprezintă forma înaltă. Nivelul la care începe malformaţia se află pe rectul terminal deasupra angajării acestuia în inelul muscular al fasciculului puborectal. Agenezia se extinde şi asupra canalului anal care lipseşte.Frecvent fistula rectală se deschide în vezica urinară sau înuretra prostatică. Agenezia anorectală cu deschiderea rectului învagin este o altă variantă posibilă a malformaţiei. Fistula rectală se deschide pe peretele posterior al vaginului la orice nivel deasupra himenului.

.4. Atrezia rectală. Aparent există orificiu şi canal anal normale.Rectul se termină orb deasupra ridicătorului anal şi este separat de anus printr-un diafragm sau o zonă atrezică cordonală. În cazul atreziei rectale nu se poate elimina meconiul şi semnele de ocluzie  se instalează  timpuriu. Explorarea digitală sau instrumentală permite descoperirea malformaţiei.

Diagnosticul. Absenţa orificiului anal este un fapt uşor observabil încă din  sala  de naştere.  Calea de urmat pentru stabilirea leziunilor diferă după sex.

Diagnosticul radiologic Radiografia simplă bazată pe contrastul gazosintestinal  are anumite limite. Amprenta anală se marchează cu un semnmetalic. Dacă meconiul este mai aderent la mucoasa anală aerul nu ajunge la limita distală a pungii rectale şi ca atare aceasta nu se evidenţiază exact. Expunerea în poziţie laterală permite (Stephens) diferenţierea diagnostică între formele înalte şi formele joase ale malformaţiei.  Diagnosticul clinic al malformaţiilor anorectale este uşor de stabilit.

Tratament. Formele obstructive ale malformaţiilor anorectale necesită îngrijiri deosebite datorita instalării precocea semnelor ocluzive. Alimentaţia orală trebuie suprimată şi seinstituie aspiraţia gastrică permanentă. Prin perfuzii venoase se asigură aportul hidroelectrolitic şi acidobazic.  Se administreazăantibiotice şi vitamina K.

Formele joase în funcţie de varianta anatomică serezolvă prin procedee definitive de la vârsta de nou născut(proctoplastie, extirparea fistulei).  Deschiderile anormale perineale sau vestibulare la fete se rezolvă chirurgical prinoperaţia de „cut back, iar lavîrste mai mari se completează cu intervenţia de alungire a perineului sau cea transpozţie a perineului.

Atrezia rectală se rezolvă prin proctoplastie.Coborârea colorectală( Roads, Rehbein-Romualdi) prin chinga musculară pubococcigiană, reprezintă operaţia radicală indicată în formele înalte şi nu se recomandă la noul născut.

Pentru formele înalteale malformaţiei colostomia făcută pe transvers permite o bună dezvoltare a copilului, iar spre vârsta de 1 an operaţia radicală are şanse mai bune de succes.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

1004

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020