...

                        

16:52

Malformaţiile aparatului urinarMalformaţiile aparatului urinar, în special ale rinichilor sunt responsabile de 20% din cazurile de insuficienţă renală cronică la copii şi de 10% din astfel de cazuri la adulţi.

 Agenezia bilaterală a rinichilor este incompatibilă cu viaţa. Agenezia unilaterală, deşi rară se întâlneşte în practica medicală; rinichiul unic este hipertrofiat. Existenţa acestei malformaţii trebuie totdeauna exclusă înainte de a se proceda la îndepărtarea chirurgicală a unui rinichi. Hipoplazia, dezvoltarea structurală insuficientă a unui sau a ambilor rinichi pretează la complicaţii infecţioase şi litiazice. Când este unilaterală, celălalt rinichi este de obicei hipertrofiat. Când acest fenomen lipseşte, probabil că este vorba mai degrabă de o atrofie şi nu o hipoplazie.

Ectopia renală se produce prin alunecarea rinichilor spre pelvis sau în pelvis, unde pot fi confundaţi cu o tumoare. Rinichiul ectopic este de dimensiuni normale sau hipoplazic. Poziţia anormală poate duce la tulburări în scurgerea urinei cu tendinţă la hidronefroză şi infecţii.

Rinichiul în potcoavă constă în fuziunea celor doi rinichi la nivelul polului superior sau inferior, ultima eventualitate fiind mai frecventă. Malformaţia predispune la o incidenţă ceva mai crescută a calculilor.

Boala chistică a rinichiului include un grup complex şi heterogen de leziuni caracterizat prin formarea în rinichi de chisturi multiple putând duce la insuficienţa organului.

Displazia chistică renală este o malformaţie constând în persistenţa în rinichi de structuri anormale, ţesut mezenchimatos, şi tubi renali nediferenţiati, ţesut cartilaginos, dispoziţie lobară anormală, asociat cu malformaţii ale căilor urinare. Nu are caracter familial. Este uni- sau bilaterală. Când este unilaterală permite supravieţuirea, formele bilaterale duc la insuficienţă renală.

Rinichiul polichistic este o boală cu caracter erdeditar cu transmitere recesivă care poate duce la tranformarea chistică a ambilor rinichi şi la insuficienţă renală. Într-o treime a cazurilor malformaţia se manifestă încă din copilărie, uneori chiar din viaţa intrauterină, ducând în scurt timp la moarte. Ambii rinichi, măriţi în volum cu suprafaţa netedă prezintă pe secţiuni numeroase chisturi care interesează atât corticala cât şi medulara care le conferă un aspect spongios. De cele mai multe ori este asociată cu leziuni polichistice hepatice, uneori numai cu o formă congenitală de fibroză  hepatică.

Faţă de acest rinichi polichistic infantil, rinichiul polichistic de tip adult, de asemenea erditar dar cu transmitere dominantă este mai frecvent, întâlnindu-se un caz la 1000 de pesoane şi constituie 10% din cazurile ce necesită transplant renal. Defectele structurale se manifestă uneori după 20-30 de ani, ducând la apariţia în ambii rinichi, mai rar într-un singur organ, a multiple chisturi rotunde cu diametrul în jur de 1 cm care fac ca rinichiul, deşi îşi menţine forma, să semene cu un strugure (conţinutul chisturilor de multe ori cu caracter hemoragic îi conferă aspectul unui strugure negru pe cale de coacere). Un timp parenchimul renal indemn se hipertrofiază corespunzător dar curând această reacţie este depaşită şi când leziunea este bilaterală apare insuficienţa renală.

Când boala se manifestă prin compresiune dureri şi hematurie se vorbeşte de forma chirurgicală spre deosebire de cea medicală care se manifestă prin hipertensiune arterială şi insuficienţă renală.

Chisturile renale sunt asociate de multe ori cu chisturi multiple hepatice dar şi pancreatice sau pulmonare şi mai rar cu anevrismele congenitale ale arterelor cerebrale. Diagnosticul formelor bilaterale impun transplantul renal.

Faţă de aceste forme frecvente de rinchi polichistic. mai rar se întâlnesc alte malformaţii chistice cum sunt rinichiul spongios medular, boala adulţilor cu chisturi multiple nodulare, nefroftizia anemică în care chisturile medulare sunt asociate cu o importantă fibroză interstiţială. Se pot întâlni şi chisturi congenitale unice sau multiple sub formă de cavităţi rotunde cu diametrul de 2-5 cm, excepţional 10cm, de obicei cu localizare corticală şi proeminând la suprafaţa organului. Chisturile multiple se pot întâlni şi la bolnavi care au fost supuşi mult timp dializei pentru insuficienţă renală (boală chistică de dializă) sau la cei prezentând malformaţia numită scleroză tuberoasă cerebrală.

Malformaţiile căilor urinare. Malformaţiile căilor urinare constau din dedublări ale bazinetului şi ureterului uni - sau bilaterale. De multe ori dedublarea ureterală nu merge până la vezică, ultima porţiune fiind comună şi ureterul realizând o figură în Y. Se întâlnesc şi artere renale supranumerare, dintre care unele încrucişând anterior ureterul; pot predispune la hidronefroză. Prezenţa de valve anormale, stenoze sau diverticuli pe traiectul ureterelor încă pot produce tulburări în scurgerea urinei şi predispune la hidroureter şi hidronefroză.

Vezica urinară poate fi de asemenea interesată de anomalii cum sunt diverticulii, deficienţe ale stratului muscular (diverticulii pot fi şi dobândiţi când există obstacole în scurgerea urinei). Extrofia vezicii este fisura largă a peretelui anterior prin care cavitatea comunică cu exteriorul la nivelul unui defect concomitent al simfizei pubiene şi al peretelui abdominal; dacă nu se corectează chirurgical predispune la grave complicaţii infecţioase. Rareori persistenţa uracei formează un traiect anormal de la vezică spre ombilic, susceptibil unor complicaţii infecţioase. Foarte rar vezica poate lipsi sau să fie hipoplazică, să prezinte fistule congenitale vezicovaginale sau să fie strangulată în formă de ceasornic de nisip.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

288

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2019