...

                        

15:02

Mecanismul codării impulsurilor. Legea Veber-Fehner   Impulsurile mecanice, chimice, luminoase, etc. Sunt de diferită natură şi duc o informaţie multiplă despre mediul înconjurător spre receptori. În receptor orice fel de impuls este transformat într-un singur fel de semnal, perceput de SNC – impulsuri nervoase. Această transformare se numeşte codare.

Codarea este de mai multe feluri:

1. Codarea calitativă a impulsului. Este bazată pe perceperea selectivă a receptorilor pentru impulsurile adecvate (ex: lumina pentru ochi). Receptorii formează un câmp receptiv localizat. La acţiunea excitantului se excită receptorii acestui câmp, provocând în acelaşi timp inhibiţia laterală a altor câmpuri receptive. Neuronii câmpului receptiv formează o linie marcată ce transmite impulsul adecvat.

2. Codarea intensităţii impulsului se efectuiază pe baza schimbării frecvenţei impulsurilor de la receptori spre cortex. Un impuls mai puternic provoacă o frecvenţă mai mare şi respectiv o senzaţie mai puternică; un impuls mai slab invers.

3. Codarea în spaţiu. Determină capacitatea receptorilor de a determina locul şi forma impulsului.

 Acest tip de codare este important pentru receptorii vizuali, auditivi, vestibulari.


LEGEA VEBER-FEHNER4. Codarea în timp. Este determinată de intervalul de timp între două impulsuri consecutive (frecvenţa). Pentru ca receptorul să perceapă două impulsuri consecutive, cel următor nu trebuie să nimerească în perioada refractară a precedentului.

Savantul Veber a studiat analizatorul vizual şi auditiv şi a remarcat că la acţiunea consecutivă a 2 excitanţi de acelaşi fel, excitantul următor va fi recepţionat ca unul diferit de cel precedent (mai mare sau mai mic) numai în cazul, când diferenţa între aceşti excitanţi consecutivi va fi o mărime constantă şi capabilă de a provoca excitaţie. Valoarea optimă a acestei diferenţe trebuie să constituie 1/30 parte din valoarea excitaţiei iniţiale. În caz contrar aceste două excitaţii sunt percepute ca una singură.

Savantul Fehner a făcut analiza matematică a studiului lui Veber şi în concluzie a fost dedusă legea Veber-Fehner. Această lege poate fi exprimată prin formula:

S = a logR + B

S – valoarea senzaţiei

R – valoarea excitaţiei

a, B – constante

Din formulă rezultă că senzaţia este direct proporţională cu log excitaţiei.

S = AI/I

S – Senzaţia

I – intensitatea iniţială a stimulului

A I – creşterea intensităţii iniţiale a stimulului.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

2103

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020