...

                        

13:00

Medicamentele utilizate pentru pacienţilor cu angină pectorală stabilăMedicamentele utilizate pentru ameliorarea simptomatologiei pacienţilor cu angină pectorală stabilă

(minimalizarea sau abolirea simptomatologiei anginoase) se împart în 7 subgrupe:

 nitraţi; beta-blocante; blocante de calciu; activatori de canale de potasiu ; inhibitori ai nodului sinusal: ivabradina ; agenţi metabolici (trimetazidina, ranolizina), molsidomina.

      Nitraţii sunt o clasă de medicamente antiischemice, ce acţionează prin ameliorarea simptomatologiei şi se utilizează ca preparate cu administrare sublinguală, orală, transdermică şi intravenoasa.

Nitroglicerina (NTG) sublingual (comprimate 0,5 mg sau puf) sau spray (pufuri) se administrează în timpul durerii anginoase, cu interval de 5-10 minute între administrări, având ca efect ameliorarea rapidă a durerii (IB). Datorită venodilataţiei, se poate instala hipotensiunea şi chiar colapsul, şi de aceea nitroglicerina sublingual se administrează preferabil pacientului în decubit dorsal.

NTG transdermică (patch), cu eliberare lentă, timp de 12 ore realizează concentraţii serice relativ constante. Nitraţii cu acţiune prelungită (retard), ca isosorbit 5-mono şi dinitrat, se administrează pe cale orală, în doze de 40-120 mg/zi. Nitraţii cu acţiune prelungită constituie a doua linie de tratament după beta-blocante în tratamentul anginei pectorale de efort (IC). Efectele secundare administrării de nitraţi sunt cefaleea (prin vasodilataţia arterelor cerebrale), hipotensiunea arterială (ortostatică) şi toleranţa la nitraţi (prin tahifilaxie), care poate fi evitată prin administrarea asimetrică, la intervale neregulate.

Una din prize se poate administra seara, acţiunea lor în timpul nopţii fiind favorabilă şi prin reducerea congestiei pulmonare (secundar scăderii presarcinii prin venodilataţie).

       Blocantele canalelor de calciu sunt vasodilatatoare cu mecanisme diferite de acţiune. Dihidropiridinele (nifedipina, felodipina, amlodipina, nicardipina) au acţiune de coronaro-dilataţie pe vasele normale; nifedipina cu durată scurtă de acţiune poate agrava ischemia prin fenomenul de „furt" coronarian. Verapamilul şi diltiazemul scad frecvenţa cardiacă şi inotropismul şi reduc astfel consumul miocardic de oxigen, ameliorează spasmul coronarian, fiind prima opţiune terapeutică în angina Prinzmetal. În angina pectorală instabilă şi IMA, nifedipina este contraindicată deoarece determină amplificarea ischemiei prin tahicardia reflexă pe care o induce. Reprezentanţii acestei clase folosiţi în tratamentul anginei stabile sunt diltiazem (60-240 mg/zi), verapamil (80-480 mg /zi) şi amlodipina (5-10 mg/zi). Se pot asocia cu nitraţi în angina de repaus, angina Prinzmetal, dar şi în angina de efort la cei cu contraindicaţii pentru beta-blocante (IB). Numeroase studii au dovedit beneficiul utilizării blocantelor de calciu în reducerea frecvenţei şi severităţii crizelor anginoase, reflectate în scăderea consumului de nitroglicerină şi reducerea spitalizărilor.

       Activatorii de canale de potasiu reprezentaţi de nicorandil au ca mecanism de acţiune vasodilataţie nitrat-like, având dovezi privind reducerea deceselor, IMA şi spitalizărilor pentru angina pectorală stabilă în asociere cu alte medicamente (indicaţie de clasă IC).

Inhibitorii nodului sinusal reprezintă o alternativă la pacienţii intoleranţi la beta-blocante, reducând frecvenţa cardiacă prin inhibiţia directă a canalelor  la nivelul nodului sinusal. Reprezentantul este ivabradina care s-a dovedit la fel de eficientă ca şi beta-blocantele în reducerea simptomelor anginoase (studiul BEAUTIFUL: Morbidity-Mortality Evaluation of the If inhibitor ivabradine in patients with coronary disease and left ventricular dysfunction) (IIaB)

Agenţii metabolici precum trimetazidina şi ranolizina se utilizează ca terapie de rezervă în angina pectorală stabilă refractară la celelalte clase terapeutice; nu au efecte hemodinamice, dar ameliorează metabolismul celular la nivel miocardic şi pot avea efect aditiv în asociere cu beta-blocantele (indicaţie de clasă IIbB).

Mulsidomina este venodilatator, având ca mecanism de acţiune eliberarea de oxid nitric. Dozele zilnice sunt de 2-8 mg/zi în 2-4 prize: Nu determină toleranţă dar poate apărea hipotensiune arterială mai importantă decât în cazul nitraţilor.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

817

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2019