...

                        

19:23

MenopauzaEste o noţiune biologică care caracterizează procesele fiziologice de îmbătrânire ale organismului şi poate fi considerată instalată după 6-12 luni de amenoree. Vârsta la care survine menopauza prezintă variaţii între 40-50 de ani.

Menopauza precoce apare sub 40 de ani şi este cauzată de ovarectomie, iradiere, procese autoimune, capital folicular redus. Menopauza este întotdeauna precedată de o perioadă variabilă - premenopauză, în care survine un declin progresiv al răspunsului ovarian la gonadotropine, cu fiziopatologie şi aspect clinic specific (reducerea volumului ovarului, zonei corticale, dispariţia foliculilor etc). Celulele nilului ovarian, care secretă androgeni, se pot hiperplazia, determinând sindroame de virilizare.

Pe măsura reducerii capitalului folicular şi scăderii receptivităţii lor la stimularea cu gonadotropine, scade producţia de estrogeni şi inhibine şi creşte compensator secreţia de FSH şi apoi a LH. Maturarea foliculară este insuficientă pentru a permite declanşarea ovulaţiei. Ciclurile anovulatorii se asociază cu faza Iuţeală scurtă, deficit de progesteron şi tahimenoree.

Premenopauză se asociază de asemenea cu incidenţa crescută a fibromatozei uterine şi a mastopatiei.

Estrogenii determină scăderea temperaturii bazale prin acţiune asupra centrului termic din hipotalamus. Prin urmare, deficitul de estrogeni pare a fi responsabil de manifestările vasomotorii, de „bufeurile de căldură": creşterea temperaturii bazale, vasodilataţie periferică şi transpiraţii, care sunt anihilate prin administrarea de estrogeni. Par a avea importanţă şi

excesul de gonadotropi şi Gn-RH. Estrogenii menţin masa osoasă în parametrii normali, după menopauză ea scade anual cu circa 3% şi este determinată de osteoporoză.

După menopauză organismul feminin mai rămâne asigurat cu estrogeni, dar şi cu androgeni pe contul corticosuprarenalelor până la perioada adrenopauzei care se va instala cu 10-15 ani mai târziu. Creşte raportul

androgeni/estrogeni prin scăderea ultimilor.

 

Manifestările clinice

Bufeurile de căldură apar la 75% dintre femei, au o durată variabilă de la 2-3 minute până la 15-20 minute, şi o frecvenţă de 5-10 ori şi mai mult pe parcursul a 24 de ore. Se manifestă predominant noaptea, şi se asociază cu insomnii.

Atrofia tractului genital şi celui urinar inferior se manifestă prin subţierea epiteliului vaginal, reducerea secreţiei de mucus, deficit de lubrifiere vaginală. Se instalează vaginita atrofică cu parestezii locale şi dispareunie.

Frecvent survin cistitele şi incontinenţa urinară de efort. Pilozitatea pubiană se reduce, în schimb poate să apară hirsutismul.

Simptomele generale sunt frecvente: cefalee, reducerea apetitului, uneori creşterea lui şi apariţia supraponderii, tulburări digestive, dificultăţi respiratorii, dureri articulare şi lombare.

Manifestările psiho-afective sunt frecvente: insomnii, anxietate, iritabilitate, depresie, neuroze, fobii. Aceste tulburări au un determinism plurifactorial: conştientizarea dispariţiei potenţialului reproductiv şi îmbătrânirea, declin în carieră, singurătatea, dificultăţi în relaţiile cu partenerul, afecţiuni cronice severe etc.

Bufeurile rare şi de scurtă durată nu deranjează starea psihică a femeii.

Atunci când durata şi frecvenţa lor creşte semnificativ, asociindu-se cu palpitaţii, modificări psiho-afective pronunţate, se instalează aşa-numita neuroză climacterică. Dezvoltarea acesteea depinde în mare măsură de modul în care a fost pregătită femeia pentru această etapă a vieţii.

 

Tratamentul constă, în primul rând, în informatizare, echilibrarea modului de viaţă, psihoterapie, fizioterapie, balneoterapie şi, eventual, tranchilizante. Tratamentul cu estrogeni, ori estrogen-progestative este indicat

doar în hiperlipidemii cu avansarea rapidă a aterosclerozei, în neuroza climacterică, şi în caz de osteoporoză.

In primii ani după menopauză, când rezervele ovariene sunt păstrate şi mai pot apărea menstrele, se aplică tratamentul ciclic hormonal. în epuizarea totală a ovarelor (nu se produc menstre) se adm inistrează microdoze de estrogeni, fie în pastile 21 zile în lună, fie sub formă de plasture. Tratamentul va fi aplicat în colaborare cu medicul ginecolog.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

104

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018