...

                        

10:14

Metabolismul lipidelorDin lipide fac parte:

1. grăsimi neutre (trigliceride)

2. fosfolipide

3. colesterol

Funcţiile lipidelor:

  1. Funcţia plastică – fosfolipidele intră în componenţa membranelor biologice.

  2. Funcţia energetică – la arderea unui gram de lipide se elimină 9,3 kcal.

Din tractul digestiv toate grăsimile se absorb în limfă şi o cantitate mai mică în sânge sub formă de Chilomicroni. Sângele transportă lipidele spre ficat şi ţesutul adipos. În membrana adipocitelor se află o enzimă lipoproteinlipaza care hidrolizează trigliceridele din chilomicroni în acizi graşi şi glicerol. Acizii graşi pătrund în adipocite şi se recombină cu glicerolul formând din nou trigliceride care se depozitează în adipocite. În caz de necesitate o altă enzimă Triglicerid-lipaza hidrolizează trigliceridele depozitate în acizi graşi şi glicerol, acizii graşi părăsesc adipocitele şi nimerind în plasma sanguină se leagă cu proteinele plasmatice formând acizi graşi liberi care sunt transportaţi spre toate celulele organismului unde sunt folosiţi ca sursă energetică.

Degradarea acizilor graşi şi folosirea cu scop energetic decurge în mai multe etape şi are loc în mitocondrii:

  1. Degradarea acidului gras în acetil Co-A prin mecanismul de β-oxidare, acest proces constă în eliberarea fragmentelor de câte 2 atomi de carbon ce formează o moleculă de acetil Co-A.

  2. Moleculele de acetil Co-A intră în ciclul Krebs şi sunt degradate în CO2 şi atomi de hidrogen. În rezultatul acestor două etape se degajă 7 molecule de ATP pentru fiecare moleculă de acid stearic oxidat.

  3. Oxidarea atomilor de hidrogen formaţi în primele 2 etape cu formarea a 139 molecule de ATP.

În ficat ceia ce priveşte metabolismul lipidic au loc următoarele procese:

1)      descompunerea acizilor graşi în scopuri energetice

2)      sinteze trigliceridelor din glucide şi mai puţin din proteine

3)      sinteze altor lipide (colesterol, fosfolipide) din acizi graşi

 

Fosfolipidele sunt trei tipuri:

-          lecitinele

-          cefalinele

-          sfingomielinele

Sunt sintetizate în toate celulele organismului şi folosite în scopuri plastice. Sunt transportate în sânge sub formă de lipoproteine, 90% din lipoproteine sunt sintetizate în ficat.

            COLESTEROLUL este sintetizat în ficat, în cantităţi mici în toate celulele organismului şi se numeşte colesterol endogen. În plasma sangvină se conţine şi colesterol exogen care este absorbit din tractul digestiv şi alcătuieşte 70% din colesterolul total al plasmei. Colesterolul ca şi fosfolipidele intră în componenţa membranelor biologice. Fosfolipidele, colesterolul, trigliceridele din membranele biologice, datorită proprietăţilor de a nu fi solubile în apă asigură integritatea fizică a membranelor biologice.

 

Reglarea metabolismului lipidic

Următorii hormoni reglează metabolismul lipidic:

  •       Glucocorticoizii – cortizolul măreşte metabolizarea acizilor graşi din ţesutul adipos şi oxidarea acestora în celulele organismului.

  •       Somatotropul – mobilizează acizii graşi din adipocite şi utilizarea acestora în scop energetic.

  •       Insulina – asigură stocarea lipidelor în adipocite prin inhibarea lipazei ce produce hidroliza trigliceridelor.

  •       Adrenalina – oxidarea lipidelor.

  •       Hormonii sexuali – oxidarea lipidelor.

Ateroscleroza – este o boală a arterelor mari în care apar depozite de lipide sub formă de plăci ateromatoase care conţin cantităţi mari de colesterol. Depunerile de colesterol se depistează în intima arterelor şi acestea devin extrem de rigide. Deseori aceste plăci străbat intima spre sângele circulant şi determină formarea chiagurilor de sânge care se rup şi provoacă tromboza arterelor mari cu moartea subită a individului.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

1352

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020