...

                        

16:56

Metodele de diagnostic de laborator al dereglariloe hemostazei secundare Metodele de diagnostic de laborator al dereglariloe hemostazei secundare

  1. TIMPUL DE COAGULARE (TC)-Lee-White: timp coagulare sange venos in eprubeta hemostaza, la 370; n=8 – 12 min. Evalueaza calea intrinseca, sensibilitate scazuta.
  2. Timpul de tromboplastina partiala activata (aPTT)

cefalina (tromboplastina partiala) + plasma cercetata expusa la suprafete incarcate negativ (activata) , aceasta fiind diferenta fata de PTT→n=40-60 s APTT ↑– deficit factori coagulare IX, XI, VIII, XII, PK, HMWK, sau prezenta inhibitori -aPTT descopera inhibitorii obisnuiti: anticoagulanti lupici, Ac anti-fosfolipid care interfera cu reactivul fosfolipidic folosit in reactie→ diluarea plasmei scade concentartia inhibitorilor si aPTT tinde sa scada -aPTT folosit pt monitorizarea terapiei cu heparina: aPTT=1,52,5x timp referinta.

  1. Timp de consum de protrombina (TCP)= ser cercetat+tromboplastina calcica

+plasma adsorbita sau fibrinogen → n= 15-18 sec • investigheaza formarea protrombinazei pe cale intrinseca

este singurul test care se lucreaza pe ser si singurul la care valorile scazute sunt patologice evidentiaza indirect deficite factori coagulare XI, IX, VIII Mecanism: protrombina reziduala din ser se transf in trombina in prezenta troboplastinei calcice. Deficit al formarii protrombinazei (IX, XI, VIII) face sa ramana cant mare de protrombina care in prezenta tromboplastinei calcice formeaza cheagul mai rapid.

  1. Timpul trombinei – trnasformarea fibrinogenului in fibrin e 22 secunde. Se face cu testul cu etanol, protamin sulfat, se determina continul fibrinogenului si produselor de degradare a fibrinei.

 

Manifestarile clinice ale dereglarilor hemostazei secundare.

 Manifesatri- hemoragii de tip hematom-articula,in tes.moi, retroperitoneal , hemotorax, hemoperitoneu.De tip petesial-echimatos pe piele si mucoase(se intilneste in deficit de FII,V,X,VII)

De tip mix echimatos-hematom-(deficit de FXIII,VIII,IX, maladia Wilebrand)- apare in peretele intestnului,nu se afecteaza articulatiile sau cu hemoragii solitare in articulatii, echimozele pot fi dureroase si pronuntate.

La copii(unele si la mature)- Hemoragie gastrointestinala. Hemoragiile structurilor cavitatii bucale (buze, limba, obraji, frenulum) sunt relativ frecvente si severe, putand antrena un risc vital. Deoarece activitatea fibrinolitica este crescuta la acest nivel, se recomanda ca tratament adjuvant utilizarea agentilor antifibrinolitici pentru stabilizarea cheagului. Hemoragiile tractului gastrointestinal superior traduse prin hematemeza si melena pot fi persistente sau recurente si in acest caz au un substrat lezional la nivelul mucoasei gastrice (ulcer peptic, gastrita). Hemoragia poate fi insotita de durere si distensie abdominala, febra, leucocitoza. Hemoragia intramurala, la nivelul peretelui intestinal determina, in anumite cazuri, invaginatie sau ocluzie intestinala.

 

Hemoragie genitourinara. Hematuria este o manifestare clinica mai frecventa decat hemoragia gastrointestinala, cu durata de zile sau saptamani. In cele mai multe cazuri nu a fost decelata nici o leziune structurala genitourinara.

Hemoragia intracraniana. Poate fi localizata subdural, epidural sau intracerebral si constituie o cauza frecventa de deces. Localizarea subarahnoidiana este mai rara, insa are cel mai bun prognostic. In aproape 50% dintre cazuri este spontana, nefiind cauzata de un traumatism cranian aparent. Intr-un procent scazut de cazuri (1%) a fost raportata in perioada neonatala. CTscan cerebral este necesar pentru diagnostic.

Chisturi hemofilice. Cunoscute si sub numele de pseudotumori hemofilice, aceste chisturi multiloculate reprezinta complicatii istorice, rar intalnite in cazuistica actuala, ale hemoragiei localizata in spatiile superiostale, tendinoase sau fasciale. Recurenta sangerarilor produce o crestere a dimensiunilor chistului cu risc de compresie si distrugere a structurilor vecine (tesut osos sau tesuturi moi). Cea mai frecventa localizare este regiunea gatului. Tratamentul este chirurgical.

 

Localizari hemoragice rare. Hemoragia cordonului ombilical, hemoragia pleurala sau pulmonara cat si cea intraoculara constituie incidente extrem de rare in evolutia hemofiliei.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

596

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020