...

                        

23:40

Molluscum contagiosumDefinitie:

este o infectie cutanata, ocazional a mucoaselor, provocata de Molluscum Contagiosum Virus(MCV) cu prezenta papulelor perlate emisferice ombilicate.

Etiopatogenie:

MCV face parte din familia Poxviridae; virionul are dimensiunea de aproximativ 200 nm si, o structura complexa, consta dintr-o capsida, care contine un genom ADN dublucatenar cu aproximativ 163 de gene, dintre care 103 sunt identice cu virusul variolei; acest virus este specific uman, are 4 tipuri antigenice(MCV-1—MCV-4), cele mai importante fiind MCV-1 si MCV-2; MCV-1 este tipul cel mai des intilnit la copii(heteroinoculare sau autoinoculare), pe cind MCV-2 se identifica, de obicei, la adulti, mai ales prin contact sexual.

Clinica:

dupa contaminare, urmeaza o perioada de incubatie care dureaza 2-6 saptamini. Initial apar papule mici de 1-3 mm, de culoarea pielii sau roz-pal, cu un luciu perlat, care rapid se maresc in dimensiuni pina la 5-7 mm, devenind emisferice si ombilicate. La comprimarea manuala a papulelor se evidentiaza un continut albicios, grauncios, format din celule epidermice afectate(corpii de molusc). Leziunile sunt lipsite de senzatii subiective, pot fi prezente pe orice zona cutanata, dar mai fregvent pe fata, git, genitalii, perianal si mult mai rar pe mucoasa bucala si conjunctiva. De obicei, papulele sunt aranjate solitar, uneori conflueaza formind conglomerate de 2-3 cm in diametru(molusc gigant), sau pot fi pendulate. In general, leziunile dispar in mod spontan dupa o perioada de citeva luni, fiind posibile recurentele. Persoanele HIV-infectate sunt mult mai vulnerabile la un proces extins si rebel de tratament.

Diagnostic diferential:

verucile vulgare, condiloamele acuminate, criptococoza si histoplazmoza cutanata.

Diagnostic de laborator:

examen histopatologic- evidentiaza prezenta suprabazala a celulelor epiteliale ovoide degenerate cu incluziuni citoplasmatice(corpusculi Henderson-Patterson) si nucleu mic, deplasat spre periferie.

Tratament:

crioterapie cu azot fluid; chiuretare(chiureta Volkmann); electrocauterizare; eliminarea continutului si prelucrarea cu antiseptice iodate, alcool iodat de 1-5% sau fenol de 5-10%; sol.KOHde 5 %.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

2750

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020