...

                        

15:34

Omfalita - infecţia bontului ombilicalOmfalita - infecţia bontului ombilical cu multiple posibilităţi de diseminare poate să apară în primele săptămâni după naştere.

Contaminarea se face prin manevre la naştere sau ulterior cu cei mai diverşi germeni: stafilococ, streptococ, E.Coli, anaerobi şi chiar bacil tetanic.Vena ombilicală ajunge în hilul hepatic unde comunică cu vena portă şi vena cavă inferioară prin ductul venos Arantius, care se obstruează după naştere.

Pe această cale germenii patogeni pot ajunge la vena portă pe care o trombozează şi prin vena cavă în circulaţia general Aspecte clinice edem, roşeaţă şi induraţia bontului ombilical Forma de gravitate medie o reprezintă omfalita cu extindere sub formă de celulită.

În astfel de cazuri se poate ajunge la formarea unui flegmon cu necroză a tegumentului. Formele grave de omfalită sunt cele prin care se ajunge la septicemie cu febră şi stare toxică sau la peritonită.

În septicemie există riscul diseminării cu localizări la distanţă (osteomielită, pneumopatii, abces pararenal, peritonită). În caz de peritonită apar pe lângă febră, semne locale: distensie abdominală, vărsături, scaune diareice.

Tratamentul. În omfalita simplă, granulomul care adesea o întreţine poate fi tratat cu nitrat de argint. Celulita incipientă necesită tratament cu antibiotice. În cazul apariţiei abcedării sunt necesare incizii evacuatorii şi drenaj.

Formele complicate cu septicemie sau peritonită necesită un tratament general susţinut şi complex, iar la nevoie se recurge la diferite intervenţii chirurgicale.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

887

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021