...

                        

18:49

Oreionul сu afectarea sistemului nervos central. Tabloul clinic, tratamentAfectarea SNC în oreion este foarte frecventă, dar uneori e lipsită de manifestări clinice.
Meningita urliană e una din cele mai frecvente meningite cu lichid clar, la copiii de 3-9 ani e posibil să apară ca boală primară, dar mai frecvent ulterior parotiditei, între a 3 - 10-a zi de boală. Meningita urliană rareori se instalează în a 3-a săptămână de boală. Debutează cu febra, cefalee, greaţă, vome repetate, semne meningiene. Meningita uliană adesea evoluează şi în lipsa semnelor meningiene pronunţate.scarlatina
Puncţia lombară evidenţiază un LCR clar, hipertensiv cu arpleiocitoză, limfocitară (polinuclearele ating numai 15-20%). Reacţia Pândi e insuficient de pozitivă, numărul de elemente variază (de la 300-700 până la 2000 celule în 1 mcl LCR). Albuminorahia şi glicorahia sunt în normă sau moderat sporite. Aceasta este important în diagnosticul diferenţial cu meningita tuberculoasă, unde glucorahia este redusă considerabil.
Simptomele clinice în meningita urliană la majoritatea copiilor se menţin minimum 2-3 zile, maximum 5-8 zile, foarte rar 10-15 zile şi mai mult. Modificările LCR se menţin mai mult decât semnele clinice (maximum 3-4 săptămâni). Evoluţia meningitei este benignă spre vindecare completă în toate cazurile. In schimb, după meningita urliană se menţine o perioadă mai îndelungată astenia, slăbăciunea, excitarea, periodic cefalee. Aceste momente trebuie luate în considerare mai ales la elevi.

Encefalita (meningoencefalita) urliană se întâlneşte mai puţin frecvent (0,2-0,5% din cazurile de oreion) comparativ cu meningita şi se manifestă cu febră (39-40°C), convulsii, delir, comă, paralizii de nervi cranieni, hemiplegii, monoplegii. De regulă apare în convalescenţă până în a 25-a zi de la debutul bolii şi mai rar precede parotidita sau se prezintă ca manifestare izolată. Profunzimea comei şi semnele de atingere vegetative decid prognosticul care este în fond bun.

TRATAMENT:
In meningite se efectuează puncţia lombară care contribuie la reducerea presiunii intracraniene, cedarea cefaleei, îmbunătăţirea stării generale.
Sunt necesare preparatele de deshidratare (soluţie de 25% de magneziu sulfat, lazix, diacarb, veroşpiron), vitamine din complexul B în meningoencefalită sunt indicate preparatele de corticosteroizi (prednisolon -1-2 mg/kg în 24 ore) până la 7-14 zile.
oreionCorticosteroizii se administrează şi în parotidite severe cu edem periglandular pronunţat. Dispensarizarea convalescenţilor care au suportat meningită urliană o efectuează neurologul o dată în 6 luni pe parcursul a 2 ani.
în orhita urliană se aplică tratament local: comprese reci, suspensor pentru testiculii inflamaţi, repaus strict la pat.

Administrarea de corticosteroizi (prednisolon per os 1-2 mg/kg/24 ore 7-10 zile) conduce la cedarea inflamaţiei şi ameliorarea simptomelor subiective. In asemenea cazuri se recomandă şi antibiotice, analgezice, antipiretice. In calitate de preparat specific antiviral este folosită ribonucleaza în doze de 0,5 mg/kg la fiecare 6 ore 7-10 zile. Ribonucleaza reţine multiplicarea virusului, are efect antiinflamator şi stimulează formarea de anticorpi.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

89

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018