...

                        

16:50

Particularităţile anatomo-fiziologice ale sistemului hematopoetic la copii. Ţesutul sanguine, organele hematopoeticeLa embrion sângele începe să se formeze în cursul săptămânii a-III-a în insulele Wolf şi Pander – grămezi de celule libere situate în mezenchim.

Unele dintre aceste celule se aşează paralel formând vasele, iar din pereţii vaselor se desprind celule care cad în lumen şi constituie primele celule sanguine – megaloblaştii.

Apare acum un singur tip de celulă – megaloblastul cea mai veche celulă sanguină onto şi filogenetică.

La 2 luni activitatea hematopoetică are loc în ficat, splină şi ganglionii limfatici, dar mai ales ficatul devine centrul hematopoezei pentru următoarele 3 luni. Acum se diferenţiază şi seria limfocitară.

După luna a-VI-a se produce o deplasare a hematopoezei spre măduva osoasă astfel că la naştere cea mai mare parte a elementelor figurate ale sângelui iau naştere din măduvă.

După naştere se produc modificări în măduva osoasă. Hematopoieza la sugar şi copil se produce în măduva osoasă pentru seria eritrocitară, granulocitară şi trombocitară iar cea limfocitară în organele limfatice şi măduvă. De la 6 luni în oasele lungi măduva roşie începe să fie înlocuită cu cea galbenă care conţine celule embrionare capabile la nevoie să se multiplice şi să refacă măduva roşie cu întregul ei potenţial hematopoetic. Acest proces de transformare se termină la 12 ani, astfel că hematopoeza la copilul mare are loc în oasele scurte şi late: coaste, vertebre, stern, bazin, omoplat, oase craniene, clavicule precum şi în epifizele oaselor lungi.

Volumul sanguin se reduce postnatal, astfel încât abia la vârsta de 2-3 luni atinge valorile adultului de 75-80 ml/kg/zi.

Organele limfatice cuprind timusul, ganglionii limfatici, plăcile Payer, amigdalele, nodulii limfatici subepiteliali şi splina cu rol limfopoietic şi în imunocompetenţă.

Măduva osoasă şi organele limfoide la copil au capacitatea de a se transforma şi de a reacţiona rapid la diverşi factori. Astfel în metaplaziile medulare atunci când capacitatea hematoformatoare a măduvei osoase nu poate satisface necesităţile organismului, hematopoieza se produce în organele parenchimatoase: ficat, splină, ganglioni limfatici.

Odată cu înaintarea în vârstă se produc modificări şi în sângele periferic.

Eritrocitele ajung la dimensiunile celor de la adult până la vârsta de 5 ani. Durata de viaţă a eritocitului creşte la 120 de zile, iar numărul lor scade la 5 000 000/mm3 la vârsta de 14 ani la băieţi şi 4 500 000/mm3 la fete. Hematocritul corespunde oscilaţiilor numărului de eritrocite ajungând la o proporţie de 42-45% la pubertate.

Reticulocitele se reduc la 7,50/00 în primul an şi rămân la această valoare în restul copilăriei.

Hemoglobina diminuă la 11 g% în primii 2 ani, pentru ca apoi să crească progresiv până la vârsta de 14 ani când are valoarea de 16 g% la băieţi şi 14 g% la fete.

Leucocitele prezintă o scădere lentă după prima săptămână de viaţă până la vârsta de 4 ani, când ating valorile de 7 000 – 8 000/mm3. Până la aceeaşi vârstă apare o neutropenie (30%) şi o limfocitoză (60%). În prima lună monocitele cresc la 9%, iar euzinofilele (2%) şi bazofilele (0,5%) rămân constante în cursul copilăriei. Formula leucocitară a adultului este atinsă la vârsta de 5-6 ani.

În cursul copilăriei trombocitele în număr de 150 000 – 300 000/mm3 se maturează cu vârsta, iar activitatea trombopoietinei atinge valorile adultului la vârsta de 4 luni.

Factorii de coagulare, îndeosebi cei vitamino-K dependenţi se normalizează într-un interval scurt după naştere.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

1458

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020