...

                        

21:01

Particularităţile anatomo-fiziologice ale sistemului imun la copiiOrganele sistemului imun. Funcţiile sistemului imun. Perioadele critice în dezvoltarea imunoreactivităţii copilului. Metodele de examinare a sistemului imun la copii.

Ontogeneza sistemului imun:

Primordiile sistemului imun sunt apreciate la embrion in a 7 saptamina de dezvoltare intrauterine la care se detectează limfocitele-T. La embrionul de 12 saptamini de sarcina e deja prezent timusul si incepind de la aceasta virsta gestationala pot apărea reacţiile de respingere a transplantului (avort spontan). La 13 saptamini in organismul fătului deja se determina limfocite-B, iar la 20 saptamini fătul are capacitatea de a sintetiza toate Ig. dar cel mai efectiv sintetizează IgM. La nou-nascuti mecanismele de protecţie împotriva infecţiei include factorii nespecifici ca fagocitoza si reacţia cu interferoni. Interacţiunea factorului lizozima, properdina si complementul. Imunitatea celulara la nou-nascuti e imatura , scăzuta dar IgM se sintetizează uşor si spre virsta de 2 ani atinge nivelul adulţilor. La nou-nascuti este insuficienta producţia de IgG, sinteza cărora se intensifica către sfirsitul 1 an de viata. Concentraţia IgG atinge nivelul maturilor la virsta de 5 ani. Nou-nascutii sintetizează insuficienta IgA, sintenteza acestora se activează dupa 2-3 ani si atinge adult la 14-15 ani. IgE la nou-nascuti sintetizata sufficient, maximum de sinteza a acestor Ig revine la virsta de 6-7 ani, apoi scade treptat, cel mai mult către virsta pubertara.

Perioadele critice de dezvoltare a imunoreactivitatii

La acţiunea antigenelor in acesata perioada duce la o reacţie paradoxala sau neadecvata. Perioadele critice sunt:

I perioada este cea a nou-nascutului

II perioada este de la 4-6 luni III perioada este de al 1-2 ani

IV perioada de 4-6 ani

V perioada la 12-15 ani

Perioada nou-nascutului- in acesta perioada copilul prezintă o rezistenta scăzuta la flora condiţionat patogena purulenta (Gram negative). E characteristic predispoziţia la generalizarea procesului inîlamator. stării septice e sporita sensibilitatea la infecţii virale, contra cărora nu e protejat de anticorpii materni.

Perioada de la 4-6 luni - scade imunitatea pasiva ca rezultat al catabolismuiui anticorpilor malerini, creste activitatea limfocitelor T-helper. se produce IgM, care nu poate păstra memoria pe iun timp mai îndelungat, se produce o cantitate insuficienta de IgG. scade IgA. Predispoziţia la infecţie respiratorie virala acuta, pneumonii, etc.

Perioada 1-2 ani - creste contactul cu mediul ambiant. Se păstrează răspunsul imun primar (IgM). insuficienta de IgG. IgA. Se determina nefrite, vasculite, infecţii respiratorii virale acute. O RV. reacţii alergice.

Perioada de la 4-6 ani - se produce a doua incrucisare in formula alba a singelui. Conţinutul limfocitelor scade. Concentractia IgG si IgM corespunde adultului, este mea insuficienta IgA. creste IgF. Sistemul imun local este imatur. Predispunerea la boli alergice , boli prin compleze imune, manifestări dc strai imunodeficitare tardive. Se determina multe boli comice de origine poligemca.

Perioada 12-15 ani - puseul pubertar este insotit de scăderea masei organelor limfatice. Stimularea secreţiei androgenilor duce al inhibarea imunităţii celulare si la stimularea celei umorale. Conţinutul Ig E in singe scade. Creste influenta factorilor nocivi (fumatul, xenobioticele) asupra sistemului imun. Creste sensibilizarea la micobacterii. Se constata o noua creştere a frecventei bolilor comice inflamatorii, boli autoimmune si limfoproliferative.

 

Metodele de apreciere a imunităţii. Indicii ce caracterizează imunitatea umorală, celulară şi locală.

Schema de diagnostic :

  1. evidenţierea din anamneză a diferitor antecedente legale cu reactivitatea la infecţii si revaccinari
  2. frecventa sporita de infecţii si reacţii alergice
  3. tulburările depistate in hemoleucograma ce tine de conţinutul leucocitelor si formula leucocitara este anormala
  4. tulburările ale proteinogramei: concentraţia f-globulinei.
  5. cercetările microbiologice si imunologice ce depistează agentul patogen si tulburările imunogramei
  6. radiografia cutiei toracice cu evidenţierea dimensiunilor timusului
  7. biopsia nodulului limfatic si a maduvei osoase.
® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

868

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021