Organele sistemului imun. Funcţiile sistemului imun. Perioadele critice în dezvoltarea imunoreactivităţii copilului. Metodele de examinare a sistemului imun la copii.
Ontogeneza sistemului imun:
Primordiile sistemului imun sunt apreciate la embrion in a 7 saptamina de dezvoltare intrauterine la care se detectează limfocitele-T. La embrionul de 12 saptamini de sarcina e deja prezent timusul si incepind de la aceasta virsta gestationala pot apărea reacţiile de respingere a transplantului (avort spontan). La 13 saptamini in organismul fătului deja se determina limfocite-B, iar la 20 saptamini fătul are capacitatea de a sintetiza toate Ig. dar cel mai efectiv sintetizează IgM. La nou-nascuti mecanismele de protecţie împotriva infecţiei include factorii nespecifici ca fagocitoza si reacţia cu interferoni. Interacţiunea factorului lizozima, properdina si complementul. Imunitatea celulara la nou-nascuti e imatura , scăzuta dar IgM se sintetizează uşor si spre virsta de 2 ani atinge nivelul adulţilor. La nou-nascuti este insuficienta producţia de IgG, sinteza cărora se intensifica către sfirsitul 1 an de viata. Concentraţia IgG atinge nivelul maturilor la virsta de 5 ani. Nou-nascutii sintetizează insuficienta IgA, sintenteza acestora se activează dupa 2-3 ani si atinge adult la 14-15 ani. IgE la nou-nascuti sintetizata sufficient, maximum de sinteza a acestor Ig revine la virsta de 6-7 ani, apoi scade treptat, cel mai mult către virsta pubertara.
Perioadele critice de dezvoltare a imunoreactivitatii
La acţiunea antigenelor in acesata perioada duce la o reacţie paradoxala sau neadecvata. Perioadele critice sunt:
I perioada este cea a nou-nascutului
II perioada este de la 4-6 luni III perioada este de al 1-2 ani
IV perioada de 4-6 ani
V perioada la 12-15 ani
Perioada nou-nascutului- in acesta perioada copilul prezintă o rezistenta scăzuta la flora condiţionat patogena purulenta (Gram negative). E characteristic predispoziţia la generalizarea procesului inîlamator. stării septice e sporita sensibilitatea la infecţii virale, contra cărora nu e protejat de anticorpii materni.
Perioada de la 4-6 luni - scade imunitatea pasiva ca rezultat al catabolismuiui anticorpilor malerini, creste activitatea limfocitelor T-helper. se produce IgM, care nu poate păstra memoria pe iun timp mai îndelungat, se produce o cantitate insuficienta de IgG. scade IgA. Predispoziţia la infecţie respiratorie virala acuta, pneumonii, etc.
Perioada 1-2 ani - creste contactul cu mediul ambiant. Se păstrează răspunsul imun primar (IgM). insuficienta de IgG. IgA. Se determina nefrite, vasculite, infecţii respiratorii virale acute. O RV. reacţii alergice.
Perioada de la 4-6 ani - se produce a doua incrucisare in formula alba a singelui. Conţinutul limfocitelor scade. Concentractia IgG si IgM corespunde adultului, este mea insuficienta IgA. creste IgF. Sistemul imun local este imatur. Predispunerea la boli alergice , boli prin compleze imune, manifestări dc strai imunodeficitare tardive. Se determina multe boli comice de origine poligemca.
Perioada 12-15 ani - puseul pubertar este insotit de scăderea masei organelor limfatice. Stimularea secreţiei androgenilor duce al inhibarea imunităţii celulare si la stimularea celei umorale. Conţinutul Ig E in singe scade. Creste influenta factorilor nocivi (fumatul, xenobioticele) asupra sistemului imun. Creste sensibilizarea la micobacterii. Se constata o noua creştere a frecventei bolilor comice inflamatorii, boli autoimmune si limfoproliferative.
Metodele de apreciere a imunităţii. Indicii ce caracterizează imunitatea umorală, celulară şi locală.
Schema de diagnostic :
- evidenţierea din anamneză a diferitor antecedente legale cu reactivitatea la infecţii si revaccinari
- frecventa sporita de infecţii si reacţii alergice
- tulburările depistate in hemoleucograma ce tine de conţinutul leucocitelor si formula leucocitara este anormala
- tulburările ale proteinogramei: concentraţia f-globulinei.
- cercetările microbiologice si imunologice ce depistează agentul patogen si tulburările imunogramei
- radiografia cutiei toracice cu evidenţierea dimensiunilor timusului
- biopsia nodulului limfatic si a maduvei osoase.
|