...

                        

16:17

Patologiile cauzate de dificitul de iod si sarcinaPatologia iododificitara (IDD), conform OMS întruneşte toate stările patologice, care se dezvoltă la populaţie ca urmare a deficitului de Iod, şi care pot fi preîntâmpinate prin administrare de preparate de iod.

Conform datelor OMS

  • 30% din populaţie au riscul dezvoltării patologiei ID;
  • 500 mln. locuiesc în zone cu deficit de iod
  • 20 mln au deficit mintal cauzat din aport nesatisfăcător de

Deficitul de Iod conduce la dezvoltarea unor mecanisme de adaptare, care sunt îndreptate spre sinteza şi secreţia normală de HT. Dacă deficitul acestor hormoni persistă timp îndelungat aceste mecanisme de adaptare se epuizează şi apar patologiile IDD.

 

Spectrul patologiei ID (OMS 2001)

 

Grupele de vârstă Patologia
Perioada intrauterină

·        Avorturi

·        Născuţi morţi

·        Anomalii congenitale

·        Mortalitate perinatală crescută

·        Mortalitate infantilă crescută

·        Cretinism neurologic: deficit mintal, surditate, strabism

·        Cretinism mixedematos (hipotiroidie, nanism)

·        Dereglări psihomotorii

 

Nou-născuţi Hipotiroidie neonatală
Copii, adolescenţi Dereglări a dezvoltării fizice şi psihice
Adulţi

Guşă

Tireotoxicoza iodindusă

Toate vârstele

Guşă

Hipotiroidie

Dereglarea funcţiei cognitive

Captarea crescută a I  în catastrofe atomice

 

Funcţionarea GT a glandei tiroide în timpul sarcinii

Sarcina este un factor ce potenţează acţiunea deficitului de iod asupra organismului matern şi a organismului fătului. În cazul aportului normal de I la gravide toate modificările glandei tiroide  au un caracter fiziologic.

Scăderea aportului de I la femei în timpul sarcinii şi chiar nemijlocit înainte de sarcină, duce la o hiperstimulare a GT, la o hipotiroxinemie relativă şi la formarea guşii atât la mamă cât şi la făt. Studiile au demonstrat că în condiţiile deficitului moderat de iod, nivelul de fT4 este cu 10-15% mai redus la gravidele fără tratamnet profilactic.

Pentru a stabili termenul de hipotiroxinemie relativă gestaţională nu există criteriii de dianostic. Acesta este un fenomen, în care ca rezultat al diverselor cauze nivelul T4 la femeia gravidă nu are valori fiziologice pentru această perioadă, dar în acelaţi timp este în limitele normalului pentru femeile care nu au sarcină. Sinteza de T4 în ½ jumătate a sarcinii trebue să crească cu 30 – 50 %, mecanism ce asigură dezvoltarea normală a fătului.

În cazul când gravida locuieşte întro-o zonă cu deficit de I, GT a ei încă până la sarcină funcţionează pe baza mecanismelor de adaptare acestui deficit şi foloseşte rezervele, care pe parcursul sarcinii pot să nu fie suficiente pentru producerea în exces a HT . Astfel hiperstimularea GT nu are efectul aşteptat, dar capătă un caracter patologic şi duce la formare guşii. Prin acest fenomen se lămureşte dezvoltarea dereglărilor psihomotorii la fît în zonele cu deficit de iod. Procese asemănătoare se pot dezvolta în situaţiile cânf funcţia de sinteză şi secreţie a GT este alterată din cauza proceselor patologice.

Guşogeneza gestaţională

Hiperstimularea GT în cadrul deficitului de iod, este un factor puternic de formare a guşii, şi gradul de formare a guşii depinde direct proporţional cu exprimare deficitului de iod. A fost demonstrat că volumul GT la femeile din zonele ID la sfârşitul sarcinii se majorează cu 20 – 40%, iar la 10 – 20% apare guşa la sfârşitul sarcinii. Guşa care se dezvoltă în timpul sarcii poate regresa, căpătând dimensiuni normale. Normaliazrea aportului insuficient de iod din primele zide de sarcină duce la corecţia modificărilor prezentate şi practic preântâmpină guşogeneza gestaţională.

Patologia ioddeficitară a fătului

Deficitul de iod  determină scăderea coeficientului de intelectualitate a populaţiei în general, în zonele cu deficit de iod. Indexul IQ în zonele cu deficit de iod este cu 10 – 15 % mai jos ca la populaţia din zonele fără deficit de iod. Acest fenomen este cauzat de acţiunea nefastă a deficitului de iod chiar şi acel moderat în perioada de formare a SNC, perioada perinatală. Volumul glandei tiroide la nou născuţii de la mamele ce nu au primit I în cantităţi normale este mai mare. Frecvenţa hipertireotropinemiei tranzitorii neonatale este mai mare în zonele cu deficit de iod. Deficitul grav de iod poate determina dezvoltarea dereglărilor fizice şi psihice ale fătului (cretinism neurologic şi mixedematos).

Profilaxia patologiei ID în timpul sarcinii 

Pentru înlăturarea deficitului de iod se folosesc mai multe variante a profilaxiei cu iod. Profilaxia populaţională (în masă) care constă în utilizarea sării iodate. Profilaxia individuală constă în administrarea dozelor fiziologice de iod

200 μgr zilnic.

Deoarece sarcina este o perioadă cu risc sporit de dezvoltare a patologiei ioddeficitare este important de a începe profilaxia individuală cu iod, din momentul planificării gravidităţii.. profilaxia individuală cu iod se va utiliza pe parcursul sarcinii şi pentru toată perioada de alăptare.

Profilaxia individuală cu iod este contraindicată doar în cazul tireotoxicozei patologice (Boala Graves).

Prezenţa Ac tiroidieni nu este contraindicaţie pentru administrarea Iodului.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

856

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021