...

                        

16:15

Pediculozele     Pediculozele sunt produse de o insectă, pediculus hominis cu variantele P.capitis, P.vestimenti şi Phtirius pubis.

    Acestea sunt insecte hematofage, care trăiesc agăţate de firele de păr sau în veşminte şi coboară pe corp, înţepând pielea pentru hrănire, ocazie cu care apare şi pruritul.

   Aceste insecte au circa 1-2 mm lungime şi 1 mm lăţime, culoare galben – cenuşie şi laprima vedere par a fi bucăţi de mătreaţă, dar care sunt agitate de mişcări active, proprii.

   În cazul pediculozei capului localizarea de elecţie este zona occipitală.Pe tegument seobservă papulo-vezicule eritematoase şi leziuni de grataj, uneori impetiginizări. 

  Ouale acestora se cheamă lindini, au un aspect ovalar, dimensiuni de circa 0,5 mm şi sunt fixate de firele de păr printr-un clei biologic produs de femelă.Practic lindinii imită o mătreaţă banală, dar care este aderentă la firele depăr.

   Transmiterea se face prin contact direct cu părul parazitat sau indirect prin piepteni, căciuliţe, etc.

   Această formă de pediculoză este frecvent întâlnită în colectivităţile de copii ( grădini-ţe, şcoală) toamna, adusă de copii care au fost în diverse tabere.Pediculoza corpului apare mai frecvent la adulţi, în general marginalizaţi sociali sau încondiţii de catastrofe naturale, război, refugiaţi.

    Leziunile papulo-veziculose şi pruriginoase se localizează preferenţial pe găt,umeri şi toracele posterior şi în timp seimpetiginizează. Parazitul poate transmite tifosul exantematic, febra recurentă şi febra de tranşee.

   Deoarece persistă în veşminte, este preferabil ca cele infectate să fie distruse prin ardere.Pediculoza pubiană apare la adulţi, se transmite prin contact sexual ( este o boală sexual – transmisibilă minoră ), se manifestă prin papulo-vezicule, pete albăstrui ( „maculae cerulee” ) la locul înţepăturii şi leziuni de grataj localizate perigenital, cu prurit intens.Netratată, se extinde la firele de păr axilare, sprâncene, eventual barbă sau mustăţi.

   Tratamentul cu Lindan 1% sau 3% este eficace numai pe adulţi, ouăle rămânând neafectate.De aceea, după o primă cură de trei aplicaţii consecutive se aşteaptă 7 zile şi se reiacura de trei aplicaţii, pentru că în perioada de pauză toate ouăle depuse eclozează.

   Tratamentele cu permetrine sau malathion sunt şi ovocide, astfel încât este suficientă o singură aplicare.Sunt disponibile preparatele Pedex 3%( permetrina) şi Paraplus (malathion ).Lindinii rămaşi se îndepărtează mecanic prin tuns sau spălare cu apă acidulată uşor cu acid acetic şi folosirea unui pieptene des.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

1854

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020