...

                        

18:44

Penetrarea si malignizarea ulcerului gastroduadenalPENETRAREA ULCERULUI

 

Este o  modifacare  a  perforaţiei astupate (acoperite),  o perforaţie în organ cu o evoluţie lentă. Hausbrich (1963) marchează 3 faze de penetrare:

  1. faza pătrunderii  ulcerului  prin toate straturile pereteului gastric sau duodenal;
  2. faza concreşterii fibroase cu organul adiacent;
  3. faza penetrării definetive cu pătrunderea în organul adiacent.

Ulcerul gastric de cele mai dese ori penetrează în  omentul  mic,  corpul  pancreasului, ficat, colonul transvers, mezocolon şi rareori în splină sau diafragmă.

Ulcerul duodenal, ca regulă, penetrează în capul pancreasului, ligamentul hepato-duodenal, mai rar în vezica biliară sau în căile biliare externe cu formarea unei fistule biliodigestive interne.

Din punct de vedere a evoluării clinice ulcerele penetrante se manifestă printr-un sindrom dureros insistent şi aproape permanent. În penetrarea în pancreas (cea mai frecventă) durerile iradiează în spate, la dreapta T12 (simptomul lui Boas) sau în formă de “centură”. Sunt foarte caracteristice durerile nocturne. O altă particularitate a ulcerelor penetrante este disponibilitatea lor înaltă către hemoragie. Periodic poate avea loc formarea infiltratului (plastronului) în jurul ulcerului penetrant cu elevarea  temperaturii  corpului,  accelerarea  RSH, creşterea numărului de leucocite, acutizarea durerilor.  Uneori e posibilă palparea plastronului în epigastru. Semnul radiologic al ulcerului penetrant este “nişa” adânca  din  stomac  sau duoden, care a depăşit limitele organului.

Depistând penetrarea ulcerului, bolnavul va petrece  1-2  tratamente medicamentoase în condiţii staţionare, după care, în  lipsa  eficienţii  şi  persistării durerilor, va fi operat, operaţia fiind unicul remediu de însănătoşire.

 

 

MALIGNIZAREA ULCERULUI

 

Se consideră că se malignizează numai ulcerul gastric. Literatura contemporană nu cunoaşte cazuri de malignizare a ulcerului cu sediul în duoden, deşi teoretic acest proces este posibil şi acad. M.Cuzin (1994) indică o rată de cancerizare a ulcerului duodenal egală cu 0,3%.

Incidenţa malignizării ulcerului gastric atinge în mediu 3-10% şi este în dependenţă de localizarea şi dimensiunele ulcerului: ulcerul curburei mari malignizează în 90% cazuri, în 1/3 distală – în 80%, în segmentul cardial – în 48%. Mai frecvent malignizează ulcerul situat pe curbura mare şi în treimea distală a stomacului mai ales când el depăşeşte 2 cm în diametru.

S-a constatat că aproxomativ 20-30% din ulcerele gastrice operate, considerate clinic, radiologic şi intraoperator ca ulcere benigne, sunt găsite histopatologic ca malignizare. În realitate, acestea sunt cancere ulcerate (E.Tîrcoveanu, 1997).

Sub acest aspect e semnificativ postulatul cei aparţine lui S.S.Iudin (1956): “Cu cât e mai mare şi mai adânc ulcerul, cu cât e mai înaintată vârsta bolnavului şi mai diminuată aciditatea în stomac, cu atât e mai înalt pericolul malignizării şi deci mai indicată este operaţia”.

Surprinderea momentului de malignizare este dificil şi totuşi printre semnele precoce se cer menţionate următoarele: dispariţia periodicităţii durerilor (atât în  timpul zilei, cât şi în timpul anului – primpvara-toamna). Durerile îşi pierd violenţa, dar devin permanente, inclusiv în timp de noapte. Apare inapetenţa, slăbirea bolnavului, creşte anemia, se dereglează starea generală. Foarte important este apariţia repulsiei (aversiunii) faţă de carne pe fondul diminuării HCl liber, apariţia acidului lactic cu aciditatea totală păstrată, precum şi a  hemoragiei microscopice (reacţia Adler-Greghersen pozitivă). Diagnosticul este definitivat prin intermediul fibrogastroscopiei (FEGDS) cu biopsia ţesutului din nişa ulcerului. La primele suspiciuni de malignizare bolnavul este supus unei operaţii radicale cu examen histologic intraoperator.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

280

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018