...

                        

16:20

PestaPesta (din latină pestis, maladie contagioasă) este o maladie cu multiple fațete mortale pentru om. Ea este cauzată de Yersinia pestis, descoperită de Alexandre Yersin de la Institutul Pasteur în 1894.

 

Clasificare Familia Enterobacteriaceae, Genul Yersinia, Specia Yersinia pestis. Se disting 3 varietăți de tulpini - orientală,  medievală și antică.

 

Caractere morfotinctoriale – yersiniile reprezintă bastonașe drepte, uneori coco-bacterii Gram negative, uneori colorate bipolar, acapsulate, asporulate, imobile la 37 C.

 

Caractere de cultură – yersiniile sunt mi/o anaerobe facultative, cultivă pe medii uzuale la 25-28 C.

În BP cultura se manifestă printr-un voal la suprafață și un aspect floconos în interior. Pe geloză peste 48h apar colonii R mari, cu margini neregulate

Activitate biochimică – catalaza+, oxidaza-, fermentează glucoza, reduce nitrații în nitriți.

 

Rezistenta: Yersiniile sunt rezistente în mediul extern şi în cadavre de animale.

După înţepătura unui purice infectat, germenul se multiplică la locul de inoculare cu formarea unei vezicule-pustule apoi pătrund în sistemul limfatic și colonizează ganglionii regionali în care se multiplică. Peste 2-5 zile apar semne de limfadenită hemoragică (bubonul pestos). Pesta bubonică – 90% din cazurile de pestă.

Diseminarea hematogenă permite bacteriilor să atingă ansamblul organelor cu apariția semnelor clinice de septicemie. Afectarea plămânilor duce la pesta pulmonară secundară, cu expectorații sanguinolente bogate în germeni, foarte contagioase. Contactul cu acești pacienți duce, prin contact direct, la apariția pestei pulmonare primare care prezintă o mortalitate de 90-100% în lipsă de tratament.

 

Prelevate: punctat din bubon, spută, sânge. Toate prelevatele de la o persoană infectată sunt foarte contagioase și manipularea lor cere măsuri special de precauție.

 

Examenul direct Examenul microscopic al punctatului din bubon colorat Gram sau Giemsa poate fi evocator (bacterii Gram-, ovoide, cu colorație bipolară). RIF nu este destul de semnificativ, deoarece există recții încrucișate cu alte yesinii. Examenul bacteriologic (izolarea culturii pure cu identificarea ei ulterioară) este o investigație de bază.

În pesta pulmonară, diagnosticul este confirmat prin izolarea culturii din spută sau din aspirat bronșic. Hemocultura (izolarea culturii din sânge) reprezintă examenul-cheie în forma septicemică. Pot fi examinate și probe necroptice, deoarece germenul este foarte rezistent în cadavre în curs de putrefacție. Depistarea rapidă a antigenelor  F1.

 

Tratamentul pestei: Antibiotice (streptomicină, gentamicină, doxiciclină, cloramfenicol)

Profilaxia pestei: Izolarea bolnavilor; Persoanele de contact – carantină 6 zile

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

689

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021