...

                        

18:22

Piciorul diabetic„Piciorul diabetic” definește un spectru variat de afecțiuni ale picioarelor la pacienții cu diabet zaharat (care impică practic toate structurile anatomice și biomecanica piciorului), care pot să ducă la distrucții tisulare care să impună efectuarea de amputații ale membrelor inferioare. Noțiunea de picior diabetic întrunește multiplele compicații diabetice localizate la nivelul membrelor inferioare și a consecințelor posibile ale acestora – ulcerații, gangrene și amputații.

Expresia ”picior diabetic ” nu este un diagnostic, ci un concept, ce facilitează înțelegerea modului în care interacțiunea mai multor factori cauzali, intrinseci (de exmplu neuropatia, arteriopatia, deformările picioarelor) și extrinseci (traumatismele), poate să ducă la distrucții tisulare (ulcerații), adesea imposibil de rezolvat pe cale conservatoare, din cauza infecției și a alterării procesului de cicatrizare, necesitând efectuarea de amputații limitate sau extinse.

Factorii etiopatogenetici care, prin interacțiunea lor, intervin în producerea ulcerațiilor la pacienții cu DZ pot fi sistematizați în felul următor:

 1. Factori predispozanți
  1. Factori care reduc rezistența țesuturilor la agresiune
 • Arteriopatia cronică obliterantă a membreor inferioare
 • Microangiopatia,
 • Neuropatia diabetică autonomă
  1. Factori care cresc probabilitatea agresiunii
 • Neuropatie motorie
 • Neuropatie senzitivă
 • Limitarea mobilității articulare
 • Alte complicații
 1. Factori precipitanți – leziuni tegumentare spontane sau traumatice
 2. Factori de perpetuare
  1. Cicatrizare întârziată
  2. Infecția
  3. Întârzierea diagnosticului și tratamentului.

 

Examenul clinic al piciorului, evaluarea și stadializarea riscului pentru ulcerații

Un examen clinic structurat al picioarelor trebuie să facă parte din evaluarea inițială. În diabetul zaharat de tip 2 acesta are loc chiar la momentul diagnosticului, iar la cei cu DZ tip 1, la 5 ani după diagnostic. Ulterior examenul picioarelor trebuie efectuat o dată pe an, în ambele tipuri de diabet, dar este obligatoriu ca frecvența să fie mai mare pentru pacienții cu factori de risc identifiați la consulturile anterioare.

Componentele examenului clinic sunt:

 1. ANAMNEZA
  1. Istoric personal – ulcerații, amputații; intervenții de reconstrucție vasculară; osteo-artropatie Charcot, fumat.
  2. Simptome de neuropatie – pozitive : parestezii, arsuri, înțepături, dureri; negative – amorțeli, senzație de deget „mort„.
  3. Simptome de ischemie periferică – claudicație intermitentă, durere de repaus, ulcerații nevindecate.
  4. Alte compicații ale Dz – renale, oculare,
 2. EXAMENUL OBIECTIV
  1. Inspecția tegumentelor - culoare, umiditate (transpirații sau uscăciune); infecții (incusiv și infecții fungice); ulcerații; calusuri (și hemoragii în calusuri), hiperkeratoze, vezicule; deformări și infecții ale unghiilor.
  2. Inspecția muscuo-scheletală – deformări (degete în ”gheară”, sau ”ciocan”, haluce vag, picior hiperexcavat, cu capete metatarsiene proeminente), picior Charcot, amiotrofia mușchilor interosoși.
  3. Examenul neurologic – testarea sensibilității cu monofilamentul, testarea percepției vibratile, testul înțepăturii, reflexele osteo-tendinoase,
  4. Examenul vascular – palparea pulsațiilor arterelor, măsurarea indicelul de presiune (tensiune) gleznă/braț.

 

Evaluarea și clasificarea ulcerațiilor

            Consensusu Internațional asupra Piciorului Diabetic (2005) definește ulcerația ca o leziune în toată grosimea tegumentuui, care interesează și dermul, situată sub nivelul gleznei, la un pacient cu diabet.

Din motivele practice, ulcerațiile sunt clasificate în ischemo-neuropate (predominant ischemice) și neuropate. În producerea ulcerațiilor ischemo-neuropate, componenta ischemică este evidentă și influiențează, în cea mai mare măsură, prognosticul, care, în mod obișnuit este mai sever decât la cele neuropate. Aspectul ulcerațiilor diferă, în funcție de tipul lor: cele ischemo-neuropate sunt mai mici, dureroase, cu margini regulate, situate pe haluce, pe suprafețele laterale ale piciorului sau pe călcâi; iar cele neuropate sunt localizate, tipic, pe plantă, la nivelul zonelor de presiune anormală, prognosticul fiind mai favorabil.

Caracteristici clinice ale ulcerațiilor neuropate și ischemo-neuropate

Caracteristica Ulcerație ischemo-neuropate Ulcerație neuropată
Localizare Haluce, suprafața laterală a piciorului, călcâi Planta anterioară(capul distal al metatarsientelor, alte puncte de compresiune anormală)
Aspect negricios Alb-slăninos
Piele înconjurătoare Subțire, atrofică Hiperkeratoză
Puls Redus sau absent Prezent
Semne locale de infecție Reduse Evidente
Temperatura și aspectul tegumentelor Temperatura scăzută, tegumente palide sau cianotice Temperatura normală sau picior cald, tegumente cianotice
Durere Prezentă Absentă
Sensibilitate Sensibilitate normală sau diminuată Hipoestezie tactilă, algică, vibratorie

 

Una  dintre cele mai folosite clasificări ale ulcerațiilor este clasificarea Wagner-Meggit în 6 grade.

Gradul 0 – pielea intactă, fără leziuni de continuitate, dar cu posibile stigmate preulcerative sau postulcerative. Pot exista factori de risc: calusuri și deformări ale piciorului (osteoartropatie Charcot).

Gradul I – ulcere superficiale;

Gradul II – ulcerul pătrunde până la nivelul tendoanelor, oaselor sau articulațiilor. Include , practic toate ulcerele mai profunde decât cele de gradul I.

Gradul III – ulcere profunde, cu osteomieită, pioartroze, abcese plantare, infecții ale tendoanelor și tecilor acestora.

Gradul IV – prezența gangrenei, locaizare la degete sau la plantă, cu eventuală celulită adiacentă, semnifică ischemie severă și infecție gravă;

Gradul V – gangrena interesează tot piciorul, este necesară amputația înaltă.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

1199

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021