...

                        

09:34

Procesele pseudotumorale ale oaselor. Clasificarea. Simptomatica.Diagnostic. Principii de tratamentClasificarea proceselor pseudotumorale:

  • Chist osos solitar(simplu sau unilocular).

  • chist osos anevrizmal.

  • Chist juxtarticular(ganglion intraosos).

  • Lacuna fibroasa metafizara(fibrom neosificat).

  • Granulom eozinofil.

  • Displazie fibroasa.

  • Miozita osificanta.

  • Tumoare bruna din hiper paratiroidism.

Exostozele osteocartilaginoase: Sunt nişte formaţiuni limitrofe benigne, se depistează frecvent la copii şi adolescenţi sub formă solitară sau multiple. Ultimele deseori se transmit prin ereditate. Structura lor constă din os şi cartilaj, au evoluţieextraosoasă. Creşterea acestor formaţiuni decurge uniform cu a scheletu­lui, iar în unele cazuri se produce mai accelerat, îşi prelungesc evoluţia mai departe. Pot comprima vase sangvine, trunchi nervoşi şi alte ţesuturi şi organe învecinate. Uneori provoacă diformitatea oaselor, articulaţiilor, îndeosebi în cazurile multiple. Au însuşirea de a se maligniza. Tratamentuleste chirurgical - extirparea exostozei. Bolnavii cu exostoze multiple se află la dispensarizare toată viata, la ei se înlătură numai acele formaţiuni, care provoacă incomodităţi, diferite tulburări; când exostozele capătă o evoluţie rapidă, nu se exclude malignizarea lor.Chistul osos solitar Este o formaţiune pseudotumorală benignă. Atacă frecvent copiii în vârstă de 5-15 ani. Sediul de elecţie este metafiza proximală a humerusu-lui, mai rar a femurului, tibiei, fibulei, cubitusului, radiusului.

Cartilajul de conjugare rămâne intact. Procesul de distrucţie evoluează spre diafiză şi în diametru, se subţiază corticala osului, apare o diformitate şi tumefacţie fusiformă, care se confirmă radiologie. Durerile apar târziu. Fractura patologică de multe ori este unica manifestare clinică. Conţi­nutul chistului este un lichid gelatinos sau scrosangvinolcnt, ţesut fibros. în stadiile avansate şi finale ale acestui proces în cavitate rămâne numai lichidul, ţesuturile moi dispar, pereţii chistului sunt în întregime polizaţi. Vindecarea spontană a chistului osos solitar este confirmată în 15% din cazuri, îndeosebi după fractura patologică. în etapa actuală tratamentul de baza este considerat cel conservator. Intervenţia chirurgicală se indică nu­mai în cazurile ce continuă să avanseze: rezecţie marginală sau parietală intracavitară cu aloplastie osoasă a defectului.

 

Displazia fibroasă

Este o afecţiune tumorală benignă depistată mai frecvent la persoane tinere. Atacă femurul, tibia, humerusul, peroneul, coastele şi se manifestă printr-o invazie a osului cu ţesut fibros, în compo­nenţa căruia se evidenţiază elemente osoase, cartilaginoase, pseudochisti-ce. Se identifică sub trei forme: monostotică, poliostotică, Sindromul Al-bright (displazie fibroasă generalizată, hiperpigmentare de culoare „cafea cu lapte" a tegumentelor, pubertate precoce).

Pe parcursul evoluţiei bolii apar fracturi patologice, diformităţi; poate avea loc procesul de maligni-zare. Radiologie se constată subţierea regiunii corticale a osului afectat, lărgirea lui în diametru, formaţiuni pseudochistice cu aspect multilocular. Tratamentul este chirurgical - extirparea radicală prin rezecţie a focarului patologic cu aloplastie osoasă a defectului restant. în cazurile poliostotice intervenţia chirurgicală se indică individual în mod selectiv.

 

Discondroplazia (boala Ollicr) este un proces pseudotumoral, se ma­nifestă printr-o anomalie de dezvoltare a scheletului, când ţesutul cartila-ginos nu se osifică normal. Aceste focare cartilaginoase în os pot provoacă diformităţi, conducând chiar la malignizare.

Afecţiunea se depistează mai des la oasele metacarpului, falangelor , bazinului, la femur, hume-rus etc. Tratamentul este ortopedic şi, dacă e necesar, include intervenţie chirurgicală - cxtiiparca nodurilor cartilaginoase din osul atacat şi substi­tuirea defectului restant cu grefe osoase alogene.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

1515

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020