...

                        

16:46

Reactia de hemaglutinare indirecta (RHAI) cu scop de seroidentificare. Componentele, mecanismul. Lectura si aprecierea rezultatelor RHAIUneori Ag folosite în reacţia de aglutinare sunt atît de microdispersate că complexul aglutinogen-aglutinină nu se observă cu ochiul liber. Pentru ca această reacţie să poată fi văzută s-au propus diferite căi de absorbire a acestor Ag pe particule mai mari cu aglutinarea lor ulterioară cu Ac specifici. Ca adsorbanţi se folosesc diferite specii de bacterii, corpuscule de talc, dermatol, colodii, coalină, carmină, latex ş.a. Această reacţie a căpătat denumirea de reacţie de aglutinare indirectă sau pozitivă. O capacitate mai pronunţată de adsorbţie au eritrocitele. Reacţia în care se folosesc eritrocitele se numeşte hemaglutinare indirectă sau pasivă (RHAI sau RHAP). Pentru efectuarea RHAI se folosesc eritrocite de berbec, cal, iepure, găină, şoarece, om ş.a. care în prealabil sunt prelucrate cu formalină sau glutaraldehidă. Capacitatea de adsorbţie a eritrocitelor creşte la prelucrarea lor cu soluţie de tanină sau clorid de crom.

În RHAI ca antigene pot servi Ag polizaharidice, extractele vaccinurilor bacteriene, Ag virusurilor şi rickettsiilor şi alte substanţe de natură proteică.

Eritrocitele sensibilizate cu antigene se numesc diagnosticumuri eritrocitare. Pentru prepararea diagnosticumurilor eritrocitare se folosesc frecvent eritrocite de berbec, care au o capacitate mare de adsorbţie.

RHAI se efectuează mai uşor în micropanourile aparatului Tacaci, folosind pentru diluţia materialului microtitratorul. Serurile de examinat se încălzesc 30min la temperatura de 56°C, pentru a înlătura hemaglutininele nespecifice, se prepară diluţii duble în serie în soluţie stabilizantă şi cîte o picătură de suspensie de 1% de eritrocite sensibilizate, în rîndul 2 – aceeaşi cantitate de eritrocite de control. Plăcile se agită minuţios şi se introduc în termostat pentru 30-40 min la temperatura 37°C.

Rezultatele reacţiei se citesc după prezenţa hemaglutinării. Ea este pozitivă (umbrelă inversată de culoare brună la fundul godeurilor) în cazul, că titrul de hemaglutinare cu eritrocite de experienţă predomină cel puţin de 4 ori faţă de titrul cu eritrocitele de control. E obligatoriu controlul cu eritrocitele sensibilizate pentru excluderea aglutinării spontane.(conform compendiului)

Conform la cartea mică neagră(Cerkes):

„ Metodica: serul cercetat se încălzeşte 30 min la t 56°C, se diluează consecutiv în coraport de 1:10 – 1:1280 şi se toarnă cîte 0,25ml în eprubete sau alveole, unde apoi se adaugă cîte 2 picături de diagnosticum eritrocitar. În calitate de control servesc: suspensia de diagnosticum eritrocitar cu ser imun; suspensia de diagnosticum cu ser normal; suspensia de eritrocite normale cu serul cercetat. În primul control urmează să aibă loc aglutinarea, iar în controalele doi şi trei aglutinarea va lipsi.

Cu ajutorul la RHAI poate fi determinat Ag necunoscut, dacă pe suprafaţa eritrocitelor vom adsorbi anticorpii deja cunoscuţi.

Reacţia de hemaglutinare poate fi efectuată şi în volume mai mici – 0.025ml – (micrometoda), folosind microtitratorul Tcaci.”

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

1288

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020