...

                        

16:45

Silicoza. Examene paraclinice si de laboratorExamene paraclinice si de laborator. Element esential de diagnostic- radiografia pulmonara standard.

Clasificarea anomaliilor radiologice  in concordanta cu codificarea stabilita de Biroul.

Clasificarea internationala utilizeaza o  codificare atat pentru  leziunile de fibroza cat si pentru leziunile  asociate acesteia. In general este vorba despre opacitati care sunt codificate in functie de: forma, marime, abundenta, distributie.

Opacitatile mici cu -aspect nodular si diametrul sub 1 cm, caracterizeaza silicoza simpla.

Sunt: opacitati rotunde(nodulare), cu contur regulat, de intensitate subcostala sau costala, distribuite simetric in ambele campuri pulmonare, localizate initial in campurile pulmonare mijlocii cu migrare spre campurile superioare(respecta totdeauna varfurile), care au tendinta sa conflueze si sa formeze opacitati mari.Opacitatile cu: - caracterele descrise si cu d<1,5 mm- se codifica -     "p"-  caracterele descrise si cu d=1,5-3 mm- se codifica - "q"-  caracterele descrise si cu d=3-10 mm - se codifica - "r"

Densitatea opacitatilor se refera la multitudinea opacitatilor si se codifica:

absenta opacitatilor=0putine opacitati=1numeroase opacitati=2foarte numeroase opacitati=3

Opacitatile mari cu diametrul>1 cm caracterizeaza fibroza masiva progresiva (FMP)- forma evolutiva severa a silicozei [13].Se codifica:„A”- opacitati cu diametrul mai mare decat un centimetru care insumate realizeaza o opacitate  mai mica decat 5 cm„ B”- opacitate cu diametrul mai mare decat 5 centimetri dar mai mica decat echivalentul zonei pulmonare superioare drepte( zona de plaman care se intinde intre marginea superioara a hilului si varful pulmonar) „ C”- opacitate care depaseste ca intindere echivalentul zonei pulmonare superioare drepte.In afara leziunilor caracteristice silicozei au fost codificate si alte leziuni ce pot coexista cu leziunile silicotice astfel:

cp = se refera la imaginea radiologica sugestiva pentru cordul pulmonar cronic

tb = semnifica prezenta leziunilor tuberculoase sau sechelelor

hi =  hiluri mari

px = imagine de pneumotorax

em = leziuni de emfizem

es = calcificare circumferentiala in "coaja de ou" a ganglionilor hilari, imagine care apare la 5-10% dintre pacientii cu silicoza.Pe baza modificarilor radiologice se realizeaza o stadializare a silicozei:

stadiul I     = 1p, q, r

stadiul I/II =  2p, q, r

stadiul II   =  3p, q, r

stadiul III  =fibroza masiva progresiva-  prezenta leziunilor mari A, B, C

Spirometrie- valori normale, scaderea compliantei pulmonare, alterarea transferului alveolo- capilar al CO, sindrom restrictiv sau mixt.

Examene de laborator

Lavaj bronho-alveolar- numar crescut de macrofage, IL1, fibronectina, Ig.  La microscopul cu lumina polarizata se pot detecta particule de cuart.

Biopsie pulmonara- nodul silicotic.

Teste de inflamatie nespecifica Autoanticorpi

Diagnostic pozitiv1.Stabilirea expunerii profesionale :anamneza profesionala care arata circumstantele etiologice, profesiunile avute, riscurile existente la locurile de munca, timpul de expunere la pulberi de SiO2 lc.; buletine de determinari de pulberi .

2.Tablou clinic( Tuse ; Dispnee ; Dureri toracice ; Sindrom astenic);

Ex. obiectiv- semne de bronsita cr., emfizem, hipertensiune pulmonara.

3.Examene paraclinice si de laborator

Examene paraclinice

Element esential de diagnostic- radiografia pulmonara standard.

Diagnostic diferential (tuberculoza pulmonara miliara; hemosideroza din stenoza mitrala sau post traumatica; manifestari pulmonare din unele colagenoze:  sclerodermie, LES, periarterita nodoasa; boli infectioase pulmonare: micoze, viroze, ricketsioze; alte pneumoconioze: pneumoconioza minerului la carbune, sideroza, talcoza; sarcoidoza ; fibroza pulmonara idiopatica interstitiala; carcinomatoza pulmonara ;bronhopneumonie

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

748

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020