...

                        

19:29

Sindroamele lezarii maduvei spinariiSindromul Brown-Séquard. Se numeşte sindrom Brown-Séquard totalitatea de manifestări clinice ce se instalează la lezarea măduvei spinării în semisecţiune transversă la unul din nivelurile ei (cauze: traumatisme vertebro-medulare, tumori extramedulare, etc.). Schema soluţionării corecte a simptomatologiei sindromului Brown-Séquard cuprinde răspunsul la următoarele întrebări:

  1. tipul şi localizarea în raprot cu focarul de alteraţie a tulburărilor sensibilităţii superficiale;

Răspuns:         1 –      tip segmentar (sunt distruse coarnele medulare

posterioare) de aceeaşi parte cu focarul de alteraţie;

2 -        tip conductiv (cu 1-2-3 segmente mai caudal de nivelul leziunii) din partea opusă focarului de alteraţie (este distrusă integritatea căii spino-talamice din cadrul cordoanelor medulare laterale).

  1. tipul şi localizarea în raport cu focarul de alteraţie a tulburărilor sensibilităţii profunde;

Răspuns:                     tip conductiv de aceeaşi parte cu focarul de alteraţie (este distrusă integritatea cordoanelor medulare posterioare).

  1. localizarea parezei/plegiei periferice în raport cu focarul de alteraţie;

Răspuns:                     pareza/plegia periferică (hipotrofia, hipotonia, hiporeflexia, reacţia de degenersecenţă musculară, fasciculaţiile, fibrilaţiile) va fi localizată de aceeaşi parte cu focarul de alteraţie în muşchii inervaţi din cornul medular anterior integritatea căruia a fost tulburată. Nivelul de suferinţă medulară va determina muşchiu/muşchii/extremitatea paretică sau paralizată. Se va ţine cont de faptul că extremitatea superioară este dirjată de neuronii motori periferici din coarnele medulare anterioare ale intumiscenţei cervicale (C5-Th1), iar cea inferioară – ale intumiscenţei lombare (L1-S2).

  1. Localizarea perezei/plegiei centrale în raprot cu focarul de alteraţie;

Răspuns:                     pareza/plegia centrală (hipertonus muscular, hiperreflexie, semne patologice) va fi localizată în caz de lezare medulară mai sus de nivelul intumiscenţei lombare (L1-S2) de aceeaşi parte cu focarul de alteraţie.

  1. Prezenţa/absenţa tulburărilor sfincteriene de tip central/periferic în dependenţă de nivelul lezării medulare;

Răspuns:                                 Tulburări sfincteriene în cazul sindromului Brown-Séquard, de regulă, nu sunt prezente (funcţiile deteriorate sunt compensate pe deplin de jumătatea măduvei spinale rămase intacte). Rareori, la lezarea măduvei mai sus de nivelul ntumiscenţei lombare (L1-S2) se instalează tulburări sfincteriene parţiale de tip central, iar la lezaea intumsicenţei lombare – tulburări parţiale de tip periferic.

 

Lezarea măduvei spinării în secţiune transversă completă poate avea loc în mielită (mielită transversă), de cele mai dese ori, însă are provenienţă traumatică. O îtrerupere brutală a integrităţii măduvei spinării este însoţită de instalarea şocului spinal. Mai jos de nivelul leziunii se observă tulburarea conductivă a tuturor felurilor sensibilităţii superficiale şi profunde, o paralizie flască a muşchilor (extremităţilor), tulburări sfincteriene de tip periferic, lipsa potenţei sexuale. Mai jos de nivelul leziunii se observă dereglări trofice, timpuriu apar escarele, se dereglează funcţia glandelor sudoripare (hipersudoraţie). Hotarul superior de dereglare a sensibilităţii este de regulă prezentat printr-o zonă de hiperalgezie.

Se consideră că şocul spinal se dezvoltă din cauza sistării bruşte a impulsurilor eferente tonizante ale structurilor nervoase centrale suprasegmentare. Este nevoie de zile, săptămâni pentru ca neuronii medulară să-şi recapete parţial funcţiile pierdute. În această perioadă se instalează automatismele spinale: aplicarea excitaţiilor dureroase mai jos de nivelul leziunii este însoţit de o contracţie bruscă a piciorului în articulaţia coxofemorală, rotuliană şi talocrurală. Treptat se restabileşte peristaltismul intestinal şi contracţiile vezicii urinare; activitatea lor, însă, este automată. Cu timpul se pot restabili reflexele (hiperreflexie) şi tonusul muscular. Potenţa sexuală rămâne pierdută.

Lezarea medulară în secţiune transversă completă mai sus de nivelul vertebreitrei cervicale are sfârşit letal pe motiv de stop respiratoriu în rezultatul afectării nervilor intercostali şi diafragmal.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

424

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2019