...

                        

08:42

Sindroamele postgastrorezectionaleSindroamele postgastrorezectionale:

 1. -  Sindromul stomacului mic;
 2. -  Dumping sindrom precoce;
 3. -  Dumping sindrom tardiv (hipoglicemic);
 4. -  Gastrita alcalina de reflux jejuno-, duodeno – gastric si esofagita de reflux;
 5. -  Sindromul acut al ansei aferente;
 6. -  Sindromul cronic al ansei aferente.

 

Dumping sindromul (DS)

     Dumping Sindrom este una din cele mai des intalnite complicatii dupa interventiile chirurgicale la stomac. El se observa la 10-30% din bolnavi operati. Formele grave al DS ce necesita interventii chirurgicale se atesta la 1-9% din bolnavi. Din numarul total de handicapati gastrointestinal 1,5% sunt bolnavii ce au suferit rezectie stomacale. Forme grave ale DS se intalnesc de 2-3 ori mai des la femei dupa rezectia Bilroth-II si dupa rezectii largite.sistemul-digestiv

Primele descrieri ale dereglarilor functionale dupa operatii la stomac au fost facute spre 1907 si 1913 (Denectt A.N. si Hertz). S-a presupus ca ele sunt legate de evacuarea rapida a hranii din stomac dupa gastroenteroanastomoza. Pentru a insemna evacuarea rapida (Andreevs, Mix, 1922) au propus terminul Dumping stomach – stomac aruncator. Mai apoi au fost descrise reactiile neuro-vasculare precoce si tardive legate de alimentatia bolnavilor ce au suportat rezectia stomacului si acest simptomocomplex intreg a primit denumirea de Dumping sindrom. In ultimul timp sub DS se subantelege starea ce apare in special dupa primirea hranei usor asimilate (glucide) si se caracterizeaza prin dereglari neurovegetative, vazomotorii si intestinale.

Au fost propuse mai multe teorii a mecanismului de aparitie a DS. Dar nici una nu explica definitiv esenta tulburarilor homeostazice la acesti bolnavi mecanism. DS probabil se cere a fi apreciat ca o reactie de adaptare a organismului la schimbarile procesului de digestie. Mecanismul de baza de declansare a DS e considerat trecerea grabita a chimului alimentar, insuficient prelucrat, din stomac in jejun. La bolnavii cu DS se observa o golire rapida a bontului stomacal si intensificarea motoricii jejunale. O insemnatate deosebita in evacuarea prematura din bontul stomacal o are pozitia verticala a bolnavului. (Hertz, 1913). Influenta favorabila a pozitiei orizontale a bolnavului la evolutia Dumping reactiei e folosita ca una din componentele tratamentului conservativ. In schimbarile motoricii intestinului subtire un rol important il joaca hormonii intestinali. In celulele enterocromafile ce se refera la APUD-sistem, in special la nivelul D-celulelor, se observa degranulare masiva a hormonului motilina, la rand cu alte substante, ce stimuleaza motorica tractului gastrointestinal. In portiunea distala a intestinului subtire se localizeaza celulele responsabile de sinteza enterogluconului ce franeaza motorica ileonului. Stimulator al secretiei hormonale este glucoza si trigliceridele.

O consecinta importanta din punct de vedere patogenetic al evacuarii gastrice rapide si a motilitatii sporite a intestinului subtire este raspandirea himusului gastric concentrat pe o parte intinsa a intestinului subtire cu excitarea structurilor nervoase si hormonale in aceasta zona. Ca consecinta are loc eliminarea sporita cu urina al adrenalinei si noradrenalinei (in forme usoare si mediu a DS excretia adrenalinei se mareste de 4-5 ori, in forme severe de 6 ori) cu efectele vazomotorii respective.

Amplificarea circulatiei sangvine intestinale, instalarea fenomenului de difuzie osmotica ca reactie la himusul intestinal hiperosmolar vor favoriza eliminarea excesiva din patul vascular si spatiul intercelular a lichidului in lumenul intestinului subtire .

Multi autori considera ca Dumping - reactia are geneza neuroreflectorie si este opera excitarii masive a receptorilor intestinului subtire de catre masele alimentare. In baza acestui concept in clinica se aplica remediile vago- si simpatolitice, ganglioblocatorii se recurge la blocada mezoului intestinului subtire.

Asadar fiziopatologic DS se poate inscri in urmatoarea schema:

 • -  liberarea aminelor vasoactive: semne vasomotorii precoce; semne dispeptice: greturi, diaree.
 • -  Micsorarea volumului de plasma cu aparitia tahicardie, TAv, VSCv cu 15 – 20 %, schimbari la ECG, fatigabilitate generala.
 • -  Hiperglicemie: inducerea hiperinsulinemiei – ca rezultat – hipoglicemie.
 • -  Ulterior pacientii manifesta pierderi evidente ponderale, avitaminoza, anemie.

Diagnostic

Importanta este proba la DS cu administrarea intrajejunala a 150 ml perorala glucoza de 50 %. Se va fixa schimbarea frecventei PS, scaderea a TA- sistolice, pasajul gastric baritat va permite fixarea simptomelor prabusirii, pasajul grabit de 5 ori al masei baritate pe intestinul subtire. La 15 min. de la administrarea BaSO4 va aparea diaree baritata (Fig. 44).enterocolita

Clinica

Peste 10 – 15 min. dupa primirea hranei, in special produse alimentare dulci, lactate, pacienti acuza vertij, cefalee, somnambulism, lipotemie, dureri in regiunea inimii, transpiratie abundenta. Ca regula apare senzatia de greutate, hipertensie in epigastriu, greturi, vome cu continut minor, crampe abdominale, diaree. Pacientii sunt nevoiti sa ia pozitia clinostatica, cauza a fatigabilitatii si slabiciunei musculare evidente. Dupa gravitatea manifestarilor clinice se evidentiaza DS usor, mediu, grav.

DS grad I – usor. Accese periodice de oboseala cu vertijuri, greturi,  pana la 20 de minute, apare cel mai des dupa alimentare cu glucide, lactate. PS se intensifica cu 10-15 batai/min; TA se mareste iar uneori scade cu 10-15 mm Hg, volumul de sange circulant se micsoreaza cu 200-300 ml. Deficitul masei corporale e aproximativ 5 kg. Capacitatea de munca e pastrata. Tratamentul medicamentos si dietic, aduce rezultate bune.

DS grad II – mediu. Accese permanente de slabiciune cu vertijuri, dureri pericardiale, transparatii si diaree, durata 20-40 min. PS creste cu 20-30 batai, TA se mareste (ori uneori scade) cu 15-20 mm Hg. Volumul sangelui circulant se micsoreaza cu 300-500 ml. Deficitul masei corporale 5-10 kg. Capacitatea de munca scade. Tratamentul conservativ nu da efect de durata.

DS gradul III – sever. Accese permanente cu stari colaptoide si hipotonice pronuntate, diaree ce nu depinde de cantitatea hranei primite. Durata aproximativa - o ora. PS creste cu 20 -30 batai/min., TA coboara cu 20-30 mm Hg. Volumul sangelui circulant se micsoreaza cu mai mult de 50 ml. Deficitul masei corporale peste 10 kg. Bolnavii nu sunt capabile de munca. Tratament conservativ fara efect.

Tratamentul sindromului Dumping. Tratamentul conservativ se va aplica la DS usor. El va consta in administrarea  dietei 2800 – 3000 kkal pe zi, alimentare in rate de 5-6 ori diurn.  Se va exclude intrebuintarea lactatelor si dulciurilor. Inainte de masa se va administreaza insulina subcutanat. Tratament de restitutie va include administrarea de suc gastric, fermenti pancreatici, vitamine, plasma, albumina. In DS gradul mediu si grav tratamentul conservator va avea ca scop pregatirea preoperatorie.

Tehnicile chirurgicale mai frecvent aplicate a DS sunt:

 1. Operatii ce franeaza evacuarea din bontul stomacal:
 2. a) micsorarea dimensiunilor GEA;
 3. b) ingustarea ansei aferente;
 4. c) reconstructia piloroplasticii dupa Gheineche-Miculich;
 5. d) reversiunea segmentului jejunului.
 6. Reduodenizarea:
 7. a) reconstructia anastomozei din Bilroth-II in Bilroth-I (Des. 69);
 8. b) gastrojejunoplastia izoperistaltica (Des. 70 – A).
 9. Reduodenizarea cu micsorarea evacuarii din stomac (gastrojejunoplastia antiperistaltica) (Des.70 - B).
 10. Operatii pe intestinul subtire si nervii lui.
 11. a) reversiunea segmentului jejunal;
 12. b) miotomia;
 13. c) miectomia;
 14. d)

Rezultatele tratamentului complex al DS gradul I si II sunt bune, in gradul III al DS poate fi asigurata reabilitarea sociala a pacientilor.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

260

Ar putea sa te intereseze:
loading...

Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018