...

                        

18:38

Sindromul insuficienţei renale croniceSindromul insuficienţei renale cronice. Acest sindrom apare în urma afecţiunilor renale cronice cauzată de moartea nefronilor când apar azotemia, dereglarea balanselor acidobazic şi hidroelectrolitic. În urma acestor schimbări apar procese patologice în sistemele: cardiovascular, respiratorm digestiv, hematopoetic ş.a.

În fond toate afecţiunile renale pot să ducă la apariţia insuficienţei renale cronice; cauze mai frecvente sunt în glomerulo şi pielonefritele cronice. La baza acestui sindrom afecţiunile susnumite au un echivalent morfologic-nefroscleroza.

Insuficienţa renală cronică se dezvoltă treptat de la insuficienţă funcţională ascunsă până la insuficienţa renală vizibilă cu dezvoltarea uremiei cauzate de moartea treptată a nefronilor funcţionali. Funcţia excretoare a rinichilor rămâne neschimbată până funcţionează 50% de nefroni. Stadia următoare când mor 50-75% de nefroni-simptomele şi semnele clinice lipsesc. Însă funcţia de concentraţie a rinichilor e grav schimbată şi se exprimă prin micşorarea densităţii urinei. În proba Zimniţki apare nicturia şi hipostenuria.

 

Când mor mai mult de 75% de nefroni apar semnele clinice a insuficienţei renale cronice; în legătură cu mărirea în sânge a ureei, creatininei şi a. În micşorarea numărului nefronilor până la 90% apare oliguria. Criteriul de bază a datelor de laborator în clasificarea insuficienţei renale cronice este nivelul de creatinină în plazma şi filtraţia glomerulară.

Se disting trei stadii de Insuficienţă cronică. În stadiul întâi insuficienţa renală e latentă. La aceşti bolnavi creatinina plazmatică şi filtraţia glomerulară sunt normale. Însă în probele de concentraţie şi diluţie apar dereglări funcţionale a befronului, care se manifestă prin dereglarea capacităţii de concentraţie a rinionilor. Cantitatea creatininei în plazmă e la limita superioară a normei (nu mai  sus de 0,18 mkm/l) şi poate apărea micşorarea filtraţiei glomerulare până la 50% de normă.

Stadiul doi (azotemic) se caracterizează prin mărirea nivelului de reziduri azotice în sânge. Creatinina se măreşte până la 0,19-0,71 mkm/l. Filtraţia glomerulară se micşorează până la 20-10% de la normă. În perioada aceasta lipsesc semnele clinice. Poate să apară hiperteniune arterială şi anemia.

Stadiul trei (uremic) a insuficienţei renale cronice- sunt prezente simptomele şi semnele clinice a uremiei. Creatinina 0,72-1,24 mkm/l şi nivelul filtraţiei glomerulare de la 10-15% de normă. Bolnavii în starea aceasta se trimit la hemolidiază şi transplantaţia rinichilor.

Simptomele şi semnele clinice a uremiei se manifestă prin adinamie somnolenţă, greţuri, vomă la care se asociază buze, limbă şi tegumente uscate. Unele simptome apar din cauza eliminării ureei prin piele, mucoase, seroase.

Pe piele apare un praf albicios (uree) care provoacă prurită cu semne de leziuni de grataj. La respiraţie apare halena amoniacală, polipnee. La auscultaţia plămânilor se aud frotaţiile pleurale. Din partea inimii pericardită uremică cu frotaţiile pericardiace.

Din cauza intoxicaţiei generale se dereglează somnul, scade memoria, cefalee, apoi apare somnolenţă, se dereglează vederea. La investigaţia fundului ochiului se văd arteriile îngustate şi venele dilatate, edemul papilei nervului optic, retinopatia (intoxicaţia uremică), pupilele îngustate; se dereglează metabolizmul, bolnavii sunt cahectici, se dereglează funcţiile ficatului, măduvei osoase, apare anemia toxică uremică, în sânge leucocitoză, trombocitopenie, se dereglează sistemul de coagulare a sângelui, se măreşte permeabilitatea capilarelor, apar hemoragii din nas, gastrointestinale, căile urinare, uterine, coboară temperatura corpului, bolnavul cade în comă uremică.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

153

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018