...

                        

18:39

Sindromul ovarului polichisticEste o formă de intersexualitate tardivă, pubertară sau postpubertară care însumează clinic: sindromul de androgenizare, sindromul de insuficienţă ovariană şi sindromul psiho-comportamental.

Sub aspect fiziopatologic, există mai multe ipoteze, cea mai aproape de adevăr este existenţa anomaliilor controlului hipotalamic de Gn-RH. Pu-seurile ample şi frecvente de Gn-RH stimulează producţia de LH hipofizar, dar nu şi pe cea de FSH. Drept urmare, excesul de LH creşte acumularea de colesterol şi biosinteza androgenilor la nivelul tecii interne, iar nivelul redus de FSH nu permite aromatizarea lor integrală în teaca granuloasă, maturarea foliculară, ovulaţia, formarea corpului galben şi secreţia de progesteron. Creşterea nivelului de androgeni şi dereglarea ritmului puseurilor

de Gn-RH duc Ia atrezia foliculului şi transformarea lui în chist. Nivelul crescut de androgeni realizează hirsutismul, acneea, seboreea, reduce sinteza proteinelor de transport pentru hormonii sexuali şi prin consecinţă amplifică fracţia liberă a testosteronului plasmatic. La nivelul ţesutului adipos sunt aromatizaţi în estrogeni, excesul cărora stimulează adipociţii, implicând obezitatea, care determină insulinorezistenţa şi hiperinsulinismul.

 

Date clinice: amenoree secundară sau spaniomenoree, infertilitate anovulatorie primară, hirsutism, acnee, seboree, obezitate. Hipertrofia clitoridiană şi îngroşarea vocii prezintă o excepţie.

Sindromul psiho-comportamental poate avea un dublu aspect: tulburări de tip neuro-depresiv ori agresivitate, combativitate, creşterea iniţiativei, etc. Datorită excesului de estrogeni de conversiune, boala se poate compli­

ca cu neoplazii estrogen-dependente: fibromatoza uterină, mastoze, carcinom de endometru etc.

 

Tratamentul constă în reducerea masei corporale. Pentru restabilirea fertilităţii se pot aplica inductori de ovulaţie (titrat de clomifen, gonadotropină corionică). în lipsa eficienţei tratamentului cu inductori de ovulaţie, se poate efectua „rezecţia cuneiformă" a ovarului sau electrocauterizarea laparoscopică a chisturilor.

Pentru restabilirea menstrelor se aplică contraceptive orale minidozate, de preferat cele care conţin ca progestativ acetatul de ciproteron {Diane 35). In contraindicaţii pentru utilizarea contraceptivelor minidozate, se poate apela la un progestativ de sinteză (10 zile începând cu ziua a 17-a a ciclului).

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

67

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018