...

                        

16:49

Streptocociile cutanate superficiale(impetigo,turniola,intertrigo)Impetigoul streptococic contagios Tilbury–Fox

   Impetigoul streptococic contagios Tilbury–Fox este o streptodermie care afectează mai des copii între 2 şi 10 ani. Contaminarea se realizeză de la un individ la altul prin leziunile cutanate luând aspectul unei epidemii în colectivităţi închise (creşe, grădiniţe, şcoli). 

   Este favorizată deexistenţa unui teren imunodeficitar şi a ignorării regulilor de igienă. Leziunile elementare iniţiale sunt flictene subcornoase (veziculo-bule), cu dimensiuni diverse (de la câteva milimetri la 3 cm), cu un conţinut clar situate pe o bază eritematoasă. Conţinutul leziunilor devine rapid purulent, se deschid, lăsa eroziuni şi se acoper ă cu cruste melicerice. 

  Cel mai adesea aspectul clinic este caracterizat printr un polimorfism lezional în care coexistă elemente de vârste diferite (vezicule, bule, pustule, eroziuni şi cruste). Leziunile se extind pe faţa, orificiile naturale, dar pot fi interesate şi extremităţile membrelor, pielea capului şi trunchiul. Prezenţa pruritului explică extensia leziunilor prin Intertrigoul streptococic autoinoculare. Sub tratament adecvat leziunile se epitelizează în câteva zile fără cicatrici. Pot fi posibile adenopatii regionale. Starea generală este de regulă nemodificată.

     Turniola(perionixisul)este o infecţie piococică a repliului periunghial care se poate extinde şi la lama unghială–onixis.Poate fi provocată de streptococi, stafilococi, bacil piocianic, bacilul proteic, etc. Perionixisul streptococic are acelaşi tablou clinic ca şi cel stafilococic. Turniola apare ca o flictenă de dimensiuni mari cu conţinut purulent care porneşte din partea laterală a unei unghii şi se extinde rapid înconjurând complet unghia. Turniola se localizeaza specific la unul din degetele mâinilor. Se remarcă tumifierea repliului periunghial, care este eritematos, dureros şi lasă să se scurga la o presiune o mica cantitate de puroi.

   Intertrigoul interesează cu predilecţie pliurile, producerea ei fiind favorizată de căldură, umiditate, igienă precară şi alte afecţiuni preexistente (eczemă, micoze). Se manifestă prin o placă eritematoasă şi erozivă la nivelul pliurilor retroauriculare, inghinale, acoperită cu cruste melicerice şi însoţită de fisuri în fundul pliului. Afecţiunea se însoţeşte de adenopatie satelită. Se întâlneşte mai des la copii şi se deosebeşte de intertrigo stafilococic prin prezenţa de regulă a unor cruste melicerice.

Diagnosticul clinic se confirmă cu cel paraclinic.

În forme cronice-recidivante se face însămânţare pe medii selective pentru depistarea agentului patogen şi determinarea sensibilităţii la antibiotice.

Principiile de tratament.

Terapia generală :

antibiotice în stafilocociile severe, cu manifestările clinice multiple; în streptocociile diseminate.

imunoterapia specifică şi nespecifică în formele cronice şi recidivante;

proceduri fizioterapeutice (CFÎ, RUV).

Tratamentul local

Antiseptice, dezinfectante, coloranţii anilinici – albastru de metilen, liquori Castellani pentru stadiul de zemuire.

Pomezi şi creme cu antibiotice (Baneocină, Bactroban, Gentamycinn etc) pentru stadiul de crustificare (în formele mixte, microbiene şi candidozice – Triderm, Neo-Tridermin, Pimafucort etc.)

Keratoplastice în stadiul de infiltraţie (ihtiol, levamicol etc.).

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

4534

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020