...

                        

18:52

Tabloul clinic al anemiei aplastice.Sindroamele clinice de bazaManifestările clinice ale anemiei aplastice se includ în cele trei sindroame - anemic, hemoragie şi de complicaţii infecţioase.

Sindromul anemic nu are nimic specific pentru anemiile aplastice şi se ma¬nifestă prin simptome caracteristice pentru orice anemie: slăbiciune, cefalee, ameţeli, acufene, palpitaţii, dispnee la efort fizic, paloarea tegumentelor.

Sindromul hemoragie este rezultatul dereglării preponderente a hemostazei primare cauzate de trombocitopenie. La pacienţi se observă peteşii şi echimoze pe piele, pe mucoasa cavităţii bucale, pot apărea hemoragii nazale, gingivoragii, metroragii. Pot avea loc şi hemoragii cerebrale, care de obicei se termină cu exitus.

Sindromul de complicaţii infecţioase este determinat de neutropenie (gra-nulocitopenie) şi se caracterizează prin dezvoltarea stomatitei, otitei, tonsilitei, bronşitei, pneumoniei, infecţiilor perianale etc.

Organele interne suferă numai schimbări secundare cauzate de cele trei sin-droame. Ficatul şi splina nu se măresc.

Conform evoluţiei clinice deosebim anemii aplastice acute şi cronice, care evoluează mai lent.

Intensitatea sindroamelor clinice este în funcţie de gradul de afectare a he¬mopoiezei.

In funcţie de gravitatea maladiei, anemia aplastică se clasifică în formă se¬veră, de gravitate medie şi uşoară. Această clasificare a fost elaborată de Grupa Internaţională de studiere a anemiilor aplastice cu evidenţierea criteriilor pentru anemia aplastică severă (tabelul 11) în scopul diferenţierii de anemia aplastică de gravitate medie pentru a selecta pacienţii candidaţi la transplant medular.

Tabelul 11

Criteriile anemiei aplastice severe

(Camitta, 1982)

 

Denumirea      Criteriile

Anemie aplastică severă

Sângele periferic:

Granulocite < 0,5x1071

Trombocite < 20x1071

Reticulocite < 1% Măduva oaselor (trepanobiopsie)

Hipocelularitate severă, celularitate < 25%

Anemie aplastică foarte severă

Toţi indicii sunt aceiaşi, dar granulocitele < 0,2x1071 Complicaţii infecţioase

 

Pacienţii care corespund criteriilor anemiei aplastice severe şi nu sunt su¬puşi transplantului medular supravieţuesc în medie 6 luni, numai 20% din ei ajung până la un an. Pacienţii cu anemie aplastică foarte severă au puţine şanse de a răspunde la tratament, inclusiv şi la cel imunosupresiv.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

1027

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021