...

                        

21:49

Tabloul clinic şi diferenţial al sepsilului chirurgicalTabloul clinic al sepsisului este foarte variat şi el depinde de gravitate, fază şi ritmul clinic de dezvoltare a procesului.

Sepsisul se manifestă prin următoarele simptoame:

 • Focarul primar purulent.
 • Hemoculturi repetate pozitive.
 • focare secundare purulente.
 • Febră mai înaltă de 380
 • schimbări în hemogramă.
 • Schimbări din partea pielii.
 • Miocardite toxice.
 • Hepatită toxică.
 • Nefrită toxică.

 

Focarul primar este un simptom patognomonic al sepsisului, absenţa căruia tot timpul pune diagnosticul de sepsis în discuţie. Depistarea focarului primar nu este dificilă, dacă ultimul este localizat în ţesuturile moi la suprafaţă.

În localizările profunde (organele interne, cavităţi), diagnosticul lui este mai dificil.virus Pentru depistarea acestor focare e necesar de folosit atât datele clinice şi de laborator, cât şi datele instrumentale de investigaţie (examenul ultrasonor, termografic, de scanare, tomografia computerizată, rezonanţa magneto-nucleară ş.a.).

Însămânţarea microorganismelor din sânge este un moment principal în diagnosticul sepsisului. E necesar de efectuat însămânţări repetate, ca regulă în timpul febrei maxime. Deoarece microorganismele pot pătrunde în sânge nu numai în caz de sepsis, dar şi în alte situaţii trebuie de diferenţiat bacteriemia de septicemie. Bacteriemia poate surveni după extragerea dinţilor, tonzilectomiei şi altor intervenţii chirurgicale mici. În aceste cazuri bacteriemia este de o durată scurtă şi nu lasă consecinţe (bacteriemia tranzictorie).

E cunoscut faptul că în sepsis intoxicaţia purulentă este sindromul de bază, care prezintă un complex de simptoame ce reflectă reacţia organismului la resorbţia produselor de descompunere a ţesuturilor, microorganismelor şi a toxinelor lor. Cu scop de a aprecia gradul de intoxicaţie purulentă se folosesc următoarele trepte: aprecierea nivelului triptofanului în serul sanguin, complexelor imune circulanţi, indexului cardiotoxic ş.a.

 

Deosebim 3 grade de intoxicaţie: I – uşoară, II – medie, III – gravă.

 

Testele

Gradul I

Gradul II

Gradul III

Nivelul triptofanului până la 20 mcg/ml 20-30 mcg/ml > 30 mcg/ml

CIC

până la 0,08 0,08-0,1 > 0,1 unităţi a densităţii optice
ICT până la 20 20-30 > 30

 

 1. Gradul I de intoxicaţie este întâlnit la pacienţii cu infecţie acută purulentă locală.
 2. Gradul II este întâlnit la 56% de pacienţi cu sepsis,
 3. Gradul III – la 44%.

Alt simptom patognomic a sepsisului este focarul piemic secundar (metastatic). Focarele piemice în ţesuturile moi în majoritatea cazurilor sunt depistate uşor după prezenţa simptoamelor clasice celsiene. Însă în ultimele 15% cazuri pot lipsi şi în aşa cazuri e necesar de efectuat de repetate ori puncţii diagnostice a zonelor suspecte.

Abcesele pulmonare septice au o clinică radiologică specifică: abcese multiple de dimensiuni mici cu pereţi subţiri fără infiltraţii perifocale pronunţate, nivele lichidiene (abcese “uscate”). Tabloul clinic este slab informativ (spută puţină sau lipseşte, tusă neînsemnată).

Metastazele în miocard, pericard, rinichi şi ficat clinic sunt depistate foarte rar. Ele pot fi diagnosticate pe baza datelor ECG, controlul ultrasonografic, tomografiei computerizate, rezonanţei magnito-nucleare. Alt simptom alt sepsisului este temperatura înaltă, care poate fi de 3 tipuri: continuă înaltă, remitentă, ondulatorie,  ce reflectă cele 3 forme clinice a sepsisului.

În primul tip temperatura corpului este mai mare de 390C, este întâlnită în sepsisul fulminant sau şocul septic.

În tipul doi (remitent), devierile temperaturii corpului pe parcursul zilei atinge 2-30C, durata febrei atinge 15-20 zile. Acest tip de temperatură este caracteristic pentru sepsisul acut cu metastaze purulente. În sepsisul subacut temperatura are caracter ondulator.

Unii autori socot frisoanele ca simptom caracteristic al sepsisului. După datele altor autori frisoanele sunt întâlnite la 31% bolnavi, mai ales la pacienţii cu focarele purulente neoperate. Deaceea frisonul caracterizează mai mult focarul purulent nesanat decât sepsisul ca atare.Virus

Alt simptom întâlnit este tahicardia. Tahicardia, ca manifestare a temperaturii înalte se micşorează odată cu scăderea temperaturii. În majoritatea cazurilor  tahicardia este permanentă, persistă timp îndelungat, iar câte odată persistă chiar după normalizarea temperaturii. În acest caz tahicardia este cauzată de miocardita toxică.

Dispneea este un simptom întâlnit destul de des (frecvenţa respiraţiei este 25 în minut), reprezintă o manifestare a insuficienţei respiratorie care este cauzată de intoxicarea purulentă sau de complicaţiile pulmonare. La majoritatea bolnavilor este întâlnită leucocitoză cu devierea formulei în stânga, anemie, limfopenie, RSE mărită considerabil (mai mult de 60 min./oră).

La toţi bolnavii sunt întâlnite manifestări cutanate în formă de peteşii, erupţii, descuamări epidermale (sindromul Gael).

Ele servesc drept manifestări a capilarotoxicozei, alergiei microbiene sau medicamentoase şi apare fazele terminale ale sepsisului pe fon de dereglări pronunţate a sistemului de coagulare a sângelui şi permeabilităţii vaselor.

În privinţa celorlalte simptoame enumerate mai sus, în particular miocardita toxică, hepatita, nefrita trebuie de accentuat că acestea nu sunt simptoame ale sepsisului, ci manifestări ale intoxicaţiei şi sunt considerate ca complicaţii ale sepsisului.

Blood Infection

Făcând o analiză a simptoamelor sepsisului prezentate mai sus, putem constata că această patologie se manifestă prin următorul simptomul complex care include:

 1. Prezenţa obligatorie a focarului primar purulent.
 2. Intoxicaţia.
 3. Hemoculturi repetate pozitive.
 4. În septicopiemie prezenţa focarelor purulente secundare.

Aceste simptoame sunt patognomice pentru sepsis şi împreună cu late simptoame clinice permit de a stabili diagnoza corectă.

După ritmul clinic de dezvoltare deosebim:

Sepsis fulminant – tabloul clinic se dezvoltă timp de 1-3 zile, se întâlneşte rar la 1,3% bolnavi.

Sepsisul acut – decurge 1-2 luni cu o temperatură înaltă, intoxicaţie, afectarea toxică a organelor interne, hemoculturi pozitive, focare secundare purulente.

Atunci, când sepsisul acut trece într-o formă cu remisii şi acutizări şi durează 2-6 luni, e vorba de sepsisul subacut. În acele cazuri când după tratamentul chirurgical radical şi terapiei antibacteriale semnele febrei rezorbtive-purulente nu dispar în zilele apropiate (până la 7 zile) şi dacă la bolnavi se menţină temperatura înaltă şi hemocultura este pozitivă putem vorbi despre faza iniţială a sepsisului.

Tratamentul intensiv permite de a lichida faza iniţială a sepsisului în timp de 15-20 zile. Condiţia necesară pentru tratamentul favorabil  a sepsisului în faza iniţială este lichidarea rapidă a focarului primar. Dacă după tratamentul chirurgical radical şi tratamentul conservativ general şi local se menţine temperatura înaltă (mai mare de 380C), creşte tahicardia şi intoxicaţia, apar semne de insuficienţă funcţională a organelor interne, însămânţările repetate sunt pozitive, iar focare piemice (metastatice) lipsesc, atunci boala trece în faza următoare – septicemia.

Semnele clinice în această perioadă se manifestă prin intoxicaţie cu toxinele microbiene şi produsele de dezintegrare a ţesuturilor din focarele purulente. La pacienţi se dezvoltă o tahicardie pronunţată (120-130 b./min.), dispnee (mai mult de 18-30 respiraţii pe minut), se intensifică intoxicaţia, apar semne de insuficienţă poliorganică.

Odată cu apariţia focarelor metastatice maladia trece în faza de septicopiemie.

Tabloul clinic a septicopiemiei în general este identic cu a septicemiei, dar în evoluţia maladiei o manifestare considerabilă o exercită caracterul şi localizarea focarelor secundare (metastatice), mai ales în plămâni (abcese, pneumonii), cord şi sistemul nervos central. Metastazarea multiplă în organele interne ca de obicei se termină cu moartea pacientului în timp scurt.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

106

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018