...

                        

17:34

Teoriile moderne de provenienta a bolilor autoimuneTeoriile moderne - bazate pe descoperiri recente - susţin că BAI sunt boli multifactoriale, care se datorează intervenţiei unor numeroşi factori :

S Imunologici

S Genetici

S Extrinseci (Foarte importantă intervenţia factorilor infecţioşi! ! !)

S Hormonală

S Psihologici

Mecanismul care conduce la BAI (autoimunitate patologică) nu este univoc.

Existenţa unui deficit imun (DI) favorizează apariţia manifestărilor AI, fapt susţinut de modelele animale şi umane.

  1. Date experimentale

Unele modele animale ilustrează clar rolul deficitului imun în apariţia manifestărilor autoimune. (A.M.Prieur, C.Griscelli)

Astfel, şoarecele NZB dezvoltă spre vârsta de 6 luni o anemie hemolitică cu testul Coombs-pozitiv, prezenţa de AAN şi o glomerulonefrită cu depozite glomerulare de imunoglobuline şi AADNA. Un deficit timic precede această afecţiune, traducându-se prin atrofia epiteliului timic, pierderea funcţiilor LyTs - fenomene însoţite de o creştere a producţiei de Ac faţă de antigene timo-independente. În timp, se constată o diminuare tot mai accentuată a răspunsului la antigene solubile sau celulare şi dispariţia reacţiei grefonului împotriva gazdei. La vârsta de 12 luni, survine un limfom B terminal. Majoritatea anomaliilor descrise se corijează prin grefa timică efectuată precoce sau prin injectarede hormoni timici. Şoarecii Swan, prezentând o alterare a funcţiei timice, sunt caracterizaţi de o producţie crescută de AcAN şi de o glomerulonefrită cu complexe imune.

Există numeroase modele animale, toate demonstrând posibilitatea evoluţiei de la un deficit imunitar la o hiperreactivitate intrinsecă a LyB, cu apariţia unor manifestări patologice de AI.

  1. Date clinice

O serie de modificări imunologice sugerează un posibil deficit imunologic în cursul afecţiunilor autoimune. Astfel, în cursul LED, unele anomalii constatate amintesc de cele din modelele animale. Producţia spontană de imunoglobuline in vitro de către LyB în cursul LED este cu mult mai crescută decât la indivizii normali. Aceasta ar putea fi consecinţa creşterii absolute sau relative a LyTh (CD4+) sau a diminuării funcţiei LyTs (CD8+). Prezenţa de Ac anti-limfocite supresoare susţine ipoteza anterioară, ca şi diminuarea producţiei de IL2 în LED.

è Este posibil ca pe fondul unui deficit minor al imunităţii să se dezvolte BAI la întâlnirea organismului cu unii factori antigenici extrinseci, de care organismul nu are mijloace de a se debarasa. În legătură cu aceasta, trebuie discutate două aspecte, şi anume fenomenul de creştere a nivelului Ac îndreptaţi împotriva diverselor microorganisme, şi rolul macrofagului.

l Creşterea nivelului anticorpilor îndreptaţi împotriva unor microorganisme este observată în cursul numeroaselor afecţiuni autoimune şi inflamatorii cronice, ceea ce ridică problema rolului posibil al unui agent infecţios la originea acestor afecţiuni şi a mecanismului prin care factorul infecţios ar persista în organism.

Se cunoaşte faptul că o similitudine antigenică între peretele bacterian al Streptococului β-hemolitic şi ţesuturile cardiace reprezintă unul dintre factorii de apariţie ai RAA. De asemenea, o modificare structurală a celulelor     HLA B 27+ de către o plasmidă provenind din Klebsiella, în cursul spondilitelor şi artritelor reacţionale este implicată în apariţia reumatismelor asociate cu          HLA B27+. Printre virusurile incriminate în patogenia unor reumatisme inflamatorii cronice amintim virusul Rubeolei, Parvovirusul B19, virusul Epstein-Barr sau virusul Coxackie B în geneza dermatomiozitei.

l S-a demonstrat că injectarea intraperitoneală de extract de Lactobacillus casei - un microorganism saprofit al florei intestinale la om - determină la mai multe linii de şoareci o boală inflamatorie cu leziuni vasculare asemănătoare cu cele din boala Kawasaki.

Boala, însă, nu apare la şoarecele C3H/HeJ, caracterizat printr-un deficit funcţional al macrofagului. Aceste observaţii indică importanţa rolului macrofagului în apariţia leziunilor vasculare, ea putând ajuta şi la înţelegerea efectului spectacular al injecţiilor i.v. de imunoglobuline care - printre altele - acţionează prin saturarea receptorilor Fc ai macrofagelor la pacienţi.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

512

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021