...

                        

17:13

Tiroidita cronica limfocitara HashimotoTiroidita cronica limfocitara Hashimoto - este un proces cronic inflamator caracterizat prin infiltratia glandei tiroide cu celule limfoide.

Etiopatogenie: afectiunea autoimuna apare la 3% din populatie, intereseaza predominant femeile (raport 8:1) are caracter familial si, deseori este insotita de alte boli autoimune (poliartrita reumatoida, lupus eritematos etc.). In tiroidita Hashimoto exista o productie de anticorpi dirijati impotriva componentelor tiroidiene; glanda tiroida este sensibilizata de propria tiroglobulina si constituienti  celulari a celulei foliculare. La 25% din bolnavi se observa, concomitent artrite reumatice, lupus si sclerodermia, miastenia gravis.

Anatomia patologica – tiroida este marita difuz sau nodulara si are urmatoarele caracteristici microscopice:

-  Inflamatia stromala cu celulele limfoide;

-  Epiteliul folicular este inlocuit cu celule mari, oxifile, numite celule Askanazy – Giurtle .

Tabloul clinic: pacientii prezinta gusa omogena (nodulara de duritate lemnoasa, indolara cu caldura locala si freamat ce cauzeaza discomfort in regiunea cervicala anterioara. Frecvent se intalnesc semne de hipofunctie tiroidiana (oboseala, crestere in greutate etc.) si fenomene compresive.

Diagnostic: se suspecteaza clinic si este sustinut de prezenta in titruri crescute a autoanticorpilori antitiroidieni serici (antipiroxidaza si antitireoglobulina). TSH este crescut (> 4 mU/l) se demonstreaza la stare  de hipotiroidism (50%). Diagnosticul de certitudine poate fi obtinut prin punctia biopsie ecoghidata cu ac gros sau subtire. Tratamentul este medical si la necesitate chirurgical. In cazurile de hipotiroidie se administreaza medicatie substituitiva cu hormoni tiroidieni (tiroxin, tiroidin 200 /zi) si corticoterapie (prednizolon 30-40mg/zi). Daca exista fenomene marcate de compresiune ori este indicata tireoidectomia subtotala subspeciala urmata de hormonoterapie substitutiva cu hormoni tiroidieni.

Tiroidita cronica fibroasa Riedl. Boala Riedl este o forma rara de leziune tiroidiana (0,5-1%), in care glanda este invadata de tesut fibros sclerozant, dens, care se extinde  in vecinatate (trahee, nervi, vase sanguine).

Etiopatogenie. Nu este bine cunoscuta. Se considera ca tiroidita Riedl reprezinta stadiul final al unei tiroidite Hoshimoto sau granulomatoase (de Quervain). Poate insoti alte afectiuni fibrozante idiopatice (fibroza retroperitoneala, colangita sclerozanta, mediastinita fibroasa). Astfel, nu se exclude aparitia tiroidite Riedl ca rezultat a procesului generalizat de colagenoasa.

Diagnostic. Examenul fizical detesta o gusa dura, lemnoasa si fixa. Acuzele principale sunt datorate compresiunii traheei, esofagului si nervului recurent;  in  final se ajunge la hipertiroidism,  paraliziei recurentiala si stridor, dispnee si deficultati de deglutitie. La caracteristice clinice se asociaza o scintigrama cu I 131 care evidentiaza captare difuza, neomogena si radioiodcaptare cu valori scazute fata de normal. Ecografia tiroidiana arata un nodul cu contur neregulat, hiperecogen. Citograma evidentiaza celule foliculare unice inconjurate de tesut fibros, elemente limfoide, macrofagi si celule gigantice polinucleare. De multe ori este necesara biopsia pentru a confirma histologic diagnosticul.

Tratamentul este chirurgical si are urmatoarele indicatii:

-  fenomen grave de compresiune;

-  imposibilitatea diagnosticului diferential cu cancerul tiroidian.

Se practica lobectomia totala unilaterala cu istmectomie pentru cazurile ce afecteaza un singur lob sau tiroidectomia cu decomprimarea chirurgicala a conductelor aero-digestive urmata de hormonoterapie substituitiva in cazurile afectarii totale a glandei.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

1254

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020