...

                        

21:28

Tiroidita subacutăTiroidită subacută reprezintă o inflamaţie subacută a tiroidei de origine virotică cu evoluţie, de cele mai multe ori, favorabilă.

 

Evoluţia bolii

Poate fi acută, cronică sau recidivantă. Se întâlneşte de 3-6 ori mai frecvent la femei în vârstă de 20-50 ani. însoţeşte sau urmează după unele infecţii virale (gripă, mononucleoză, rugeolă etc). Semnele clinice sunt dominate de subfebrilitate sau febră, tireotoxicoză uşoară, astenie, mărirea în volum a tiroidei cu aspect difuz sau nodular, dureri locale sau cu iradiere la distanţă (dentare, otice).

Reacţia inflamatorie este însoţită de distrucţia şi degenerarea foliculilor, micşorarea substanţei coloidale. Din punct de vedere funcţional, se poate asista la o primă fază de tireotoxicoză ca urmare a distrucţiei foliculilor, urmată de o eutiroidie (normalizarea nivelului de HT), apoi o fază de hipotiroidie (parenchim tiroidian afectat) şi recuperarea funcţională prin revenirea la eutiroidie.

Din punct de vedere funcţional, se poate asista la o primă fază de tireotoxicoză ca urmare a distrucţiei foliculilor, urmată de o eutiroidie (normalizarea nivelului de HT), apoi o fază de hipotiroidie (parenchim tiroidian afectat) şi recuperarea funcţională prin revenirea la eutiroidie.

 

Explorările paraclinice:

VSH accelerat, leucocitoză, deviere spre stânga, în primul stadiu T3 şi T4 crescuţi, TSH scăzut, iodocaptare scăzută.

 

Tratament

Se poate vindeca spontan în căteva săptămâni sau luni. în cazurile uşoare, se vor administra AINS (aspirină 3gr în zi, diclofenac, brufen, ibuprofen, indometacină). în formele medii şi severe se preferă glucocorticoizi.

Tratamentul cu prednisolon se începe cu 30-40, uneori 50 mg/zi. Dozele de corticoizi se scad în funcţie de starea clinică. Durata tratamentului este de 1-1,5 luni, pentru a evita recidivele.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

536

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020