...

                        

21:12

Torticolisul congenital. Definitie. Clasificare. Simptomatica. Principii de tratamentTorticolisul sau „gâtul strâmb" indică o poziţie vicioasă şi permanentă a coloanei vertebrale cervicale şi a capului: înclinare laterală spre umăr a capului şi rotaţia lui în direcţie opusă.Torticolisul poate fi cauzat de afecţiunile ţesuturilor moi, mai frecvent a m. stemocleidomastoideus, sau anomalii în dezvoltarea coloanei verte- _ brale cervicale, în diverse patologii de geneză traumatică.ClasificareaToate varietăţile de torticolis se grupează astfel: A - congenital şi B - dobândit. Torticolisul congenital poate fi de 2 forme: -     musculară;osoasă (maladia Klippel-Fiel, coaste cervicale, vertebre cervicale su­plimentare incomplete etc).Din ele cea mai frecventă este forma musculară şi constituie de la 0,5% la 12% în diferite publicaţii (Zaţepin S. T. 19-60, C. Zaharia, 1994) şi ocupă locul III prin frecvenţă între malformaţiile conge-nitale ale loco­motorului după picior echino-var şi luxaţie de şold.

Torticolisul muscular

Este mai frecvent la fetiţe prioritar pe dreapta, dar poate exista şi bi­lateral.

Etiologia şi patogenia  La momentul actual se consideră că torticolisul muscular este re­zultatul dezvoltării inegale a muşchilor sternocleidomastoidieni, care pe parcursul naşterii, mai ales în prezentarea pelviană cu travaliul prelungit, se traumatizează cel mai scurt din aceşti muşchi, sau chiar şi ambii (mai rar). în locul leziunii fibrilelor musculare, se formează hematoame în teaca musculară, în locul cărui pe parcurs se formează ţesut fibros, ce şi mai mult afectează muşchiul slab dezvoltat intrauterin.

Simptomatologia

La nou-născut se poate observa pe gât pe partea lui laterală o mică fumoretă, care creşte în timp, apoi peste (3-5 zile) scade în volum. La pal-parea acestui loc copilul reacţionează cu plâns din cauza durerii. Copilul nu întoarce capul spre această parte, el înclină capul spre această parte. Peste 2-3 săptămâni m. Stemocleidomastoideus se măreşte în volum la acest nivel, se face dur, se scurtează. Cu timpul această înduratie locală se micşorează, apoi şi dispare dar rămîne gâtul strâmb la rotat.Pe parcursul vieţii torticolisul muscular netratat provoacă dezvoltarea neuniformă a feţei, asimetria feţei, craniuluiAceastă diformitate devine mai accentuată către anul III-IV de viaţă, când în mod normal gâtul scurt al copilului creşte accelerat pentru a obţine proporţiile normale ale cor­pului. Devierea progresivă a gâtului şi capului se complică prin deforma­rea ireversibilă a scheletului cranio-facial, declanşând începutul scoliozei cervicale, devin turtite componentele feţei, capului, apare şi se agravează strabismul cu tulburări vizuale.

La examinarea clinică se constată că, deci, capul este aplecat spre par­tea muşchiului stemocleidomastoideus scurt şi este rotat latero-posterior spre partea opusă . Asimetria feţei şi capului, scapula şi centura scapulo-humerală sunt ridicate în comparaţie cu cele sănătoase. La palpare se determină o re­fracţie a întregului muşchi, a ambelor picioruşe ale muşchiului stemo­cleidomastoideus, mai rar numai ale unui picioruş. S-a observat că, dacă este mai pronunţată scurtarea picioruşului sternal, mai evidentă va fi rotalia capului, iar dacă mai scurt este picioruşul clavicular, capul va fi mai aplecat lateral.Pe parcursul timpului, în cazurile netratate, schimbările tegumentare provoacă dereglări în dezvoltarea coloanei cervicale şi toracale.La început apare şi se majorează scolioza cervicală în direcţie contrară torticolisului, ca apoi, la vârsta adolescentului, maturului, să se determine o scolioză în „S" a coloanei cervicale - toracale şi lombare.

Retracţia muşchiului sternocleidomastoideus provoacă deformarea claviculei, a procesului mastoideus, care devine mai masiv, iar lacunele lui - mai mari, se dereglează axul aparatului auditiv.Jumătatea feţei pe partea deformaţiei devine mai plată şi lată. Ochiul are sprânceană mai jos decât pe partea sănătoasă. Asimetria maxilei, man­dibulei devine evidentă şi se determină radiologie.Diagnosticul diferenţialDiagnosticul pe parcursul primului an de viaţă, de regulă, nu este difi­cil. La copiii de 7-8 ani urmează să se efectueze diferenţierea cu sindromul Klippel-Fiel, hemivertebrele cervicale, maladia Grizeli, torticolisul spas­tic, dermatogen.

Tratamentul

Depistarea precoce a stadiului iniţial al torticolisului muscular impune instituirea tratamentului ortopedic. începutul lui derulează de la vârsta de 2 săptămâni şi include exerciţii de gimnastică pasivă de corecţie şi fixarea plurietapică a capului în poziţie de hipcrcorectie pentru a alungi muşchiul afectat. Exerciţiile gimnastice sunt efectuate de mama copilului (îndrumată de medicul de familie, asistenta medicală) de 3-4 ori pe zi, câte 5-10 min. Mişcările se efectuează uşor, blând, fără efort. Pot fi efectuate şi raze ul­trascurte (RUS), de la 6—8 săptămâni - electroforeza cu KI etc.Poziţia obţinută în hipercorecţie necesită de a fi menţinută cu un gule-raş Schanz, cu un chipiu, cu fixarea lui pe partea sănătoasă de jilet. Pătucul copilului necesită a fi situat pe un astfel de loc al camerei, ca la perete să fie partea sănătoasă a copilului. Copilul va urmări cu ochii persoanele din casă şi de sine stătător, treptat va roti capul până la poziţia normală.în forme uşoare - medii de lorticolis muscular, tratamentul conservator asigură o alungirc a muşchiului afectat pe parcursul primului an de viaţă. In forme mai grave ale torticolisului muscular tratamentul conservator urmează până la vârsta de 3 ani şi, dacă e fără succes, este indicat trata­mentul chirurgical. Acest tratament este indicat şi copiilor netrataţi, prea târziu diagnosticaţi.Pot fi efectuate următoarele intervenţii chirurgicale:procedeul

Miculici - secţionarea ambelor picioruşe a m. sternocleido­mastoideus cu instalarea copilului în hipercorecţie în pansament cra-nio-toracical pe perioada de 30 zile;la copii mai mari (6-8 ani) este indicat procedeul Foederi: secţionarea piciorului sternal la 2-3 cm de la inserţie, dezinserarea de pe claviculă a picioruşului clavicular şi suturarea lui la tendonul sternal, rămas în poziţie de uşoară hipercorecţie a capului cu imobilizarea ghipsată tora-co-cranială timp de 4 săptămâni, după care în timpul zilei fixatorul se scoate pentru exerciţii de gimnastică curativă, masaj, fizioterapie, iar pe noapte se impune imobilizarea reinstalată pentru alte 3—6 săptămâni.

Sindromul Klippel-FeilEste una din formele de torticolis osos şi se caracterizează prin difor­mitatea coloanei vertebrale cervicale şi toracale - superioare, ca rezultat al dereglării dezvoltării intrauterine a acestor regiuni, cu sinostoză a corpilor vertebrali, spina bifidă a lor.Pot avea loc două variante ale maladiei Klippel-Feil:

- consolidarea atlantului cu epistofeul între ele şi cu alte vertebre cervicale, numărul cărora este mai puţin de 7;

— sinostoză atlantului cu osul occipital, consolidarea celorlalte ver­tebre între ele, prezenţa semivertebrclor, spina bifidă la acest nivel.

Clinica: de obicei, la aceşti bolnavi galul eslc scurt, capul înclinat pe o parte, se creează impresia că acesta este situai direct pe trunchi. Bărbia este apropiată de stern, este asimetrică de la centrul corpului.

Mişcările la nivelul gâtului sunt limitate. Din cauza scurtării gâtului, ni­velul părului este coborât până la omoplaţi. Este pronunţată scolioza cervicală, toracală. Se dezvoltă asimetria feţei, craniului. Concomitent, se dezvoltă dere­glări ale văzului, apar nistagm, pareze, paralizii, dereglări ale sensibilităţii.

Tratamentul este foarte dificil: ortopedic în primii 5 ani, iar cel chirurgical se efectuează rar - la mobilizarea vertebrelor sinostozate, mioplastii şi altele. Torticolisul osos poate fi cauzat şi de coaste cervicale, semivertebre suplimentare cervicale etc.Torticolisul dobândit poate fi dermatogen (după combustii, plăgi supu-rante, adcnoflegmoane ale gâtului), miogen (după o miozită virală), sindro­mul Griselli (după o afecţiune inflamatorie rinofaringiană).

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

839

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020