...

                        

14:48

Toxemia de sarcinăSe întâlneşte la aproximativ 6% din femeile gravide, mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Se manifestă prin edeme, proteinurie şi hipertensiune, fiind mai frecventă la primipare. Uneori, înainte de naştere sau în cursul naşterii se instalează o stare de somnolenţă ducând la comă şi convulsii numită eclampsie, care este de multe ori fatală.

În explicarea patogenezei se acordă importanţă hipertensiunii, fenomenului de coagulare intravasculară diseminată şi a unei reacţii imune a mamei împotriva fătului. În ce priveşte hipertensiunea, gravida normală prezintă rezistenţă la efectele vasoconstrictive şi  hipertensive ale angiotensinei, datorita prostaglandinei E produsă de patul vascular uteroplacentar. Aceasta secreţie apare redusă la gravidele cu toxemie. Cauza acestei deficienţe ar fi ischemia placentară determinată de leziuni ale arterelor spiralate uterine sub formă de necroză fibrinoidă şi acumulare de macrofage spumoase, aşa numita ateroza acută.mama si copilÎntrucât aceste leziuni sunt similare celor întâlnite în arterele unor organe transplantate interesate de o reacţie de respingere, ele sunt foarte probabil urmarea unei reacţii imune mamă contra făt, responsabilă şi de leziunile glomerulare manifestate prin proteinurie şi edeme. În ce priveşte declanşarea fenomenului de coagulare intravasculară diseminată care determină apariţia eclampsiei, pe lângă alte cauze (deslipirea prematură de placentă, secreţie crescută, substanţe tromboplastice) poate să joace rol şi accentuarea reacţiei imune mamă contra făt.

În ce priveşte modificările anatomo-patologice ele predomină în rinichi: în glomeruli, celulele endoteliale apar intumescente şi se observă depozite amorfe dense pe partea endotelială a membranei bazale, ca şi o hiperplazie a celulelor mezangiale ca în glomerulonefrozele membranoproliferative. În formele grave se constată trombi de fibrină în capilarele glomerulare şi corticale putând duce uneori la necroză difuză bilaterala a corticalei. În ficat se observă tromboze ale capilarelor sinusoide asociate cu focare hemoragice. În creier trombozele capilare determină multiple focare de necroză hemoragică. Astel de focare se întâlnesc şi în miocard sau în hipofiză, putând duce în ultimul organ la necroză hemoragică masivă tip Sheehan.PlacentaPlacenta prezintă un proces de îmbătrânire precoce: atrofia epiteliului vilozitatilor coriale, moderată în ultimul trimestru al sarcinii normale este foarte extinsă în toxemie ducând la aspectul de vilozităţi golaşe lipsite parţial de epiteliu. Fibroza structurilor vasculare este de asemenea mai pronunţată cu prezenţa de tromboză şi infarcte extinse ale placentei.

Diagnosticul timpuriu al toxemiei de sarcină este o obligaţie majoră a medicului practician, aplicarea unui tratament igienodietetic şi medicamentos putând preveni complicaţiile grave din timpul naşterii.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

57

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018