...

                        

15:32

Toxoplasmoza congenitala. Etiologia. Patogenia. Tabloul clinicToxoplasma gondii, protozoar intracelular obligator, cu răspândire universală, produce infecţie sau boală (toxoplasmoza) la oameni şi animale domestice. Infestaţia cu T. gondii poate fi acută sau cronică, simptomatică sau asimptomatică. A devenit o problemă deosebită pentru persoanele cu sindrom de imunodeficienţă dobândită.

Etiologie

Se cunoaşte o singură specie de Toxoplasma, iar toate tulpinile sunt similare antigenic. Se prezintă sub mai multe forme: trofozoiţi (tahizoiţi), chiste tisulare şi oochişti. Trofozoiţii, de formă ovală (coloraţi cu Wright sau Giemsa), pot invada orice tip de celulă, cu excepţia eritrocitelor non-nucleate. Pătrunşi în celula gazdă, rămân cantonaţi într-o vacuolă şi se multiplică prin diviziune binară. în urma diviziunii continue rezultă chişti sau liza celulei gazdă. Chistul tisular conţine câteva mii de paraziţi.

Protozoarul se transmite la carnivore, inclusiv la om, prin ingestia de chisturi tisulare din carnea insuficient preparată termic. Enzimele digestive rup peretele chistului cu eliberarea protozoarelor, care invadează mucoasa tubului digestiv, de unde diseminează în tot organismul, predominent în creier, inimă şi muşchii scheletici. Rămân viabili pe toată durata vieţii gazdei, şi sunt responsabili de faza cronică (latentă) a infecţiei, având potenţial de reactivare.

Chisturile sunt distruse prin congelare (-20° C), încălzire la peste 60° C şi desicaţie.

Oochisturile sunt produse numai în intestinul pisicii, şi sunt formele care menţin ciclul de viaţă al protozoarului.

Epidemiologie

Zoonoză universală, poate afecta ierbivorele, car­nivorele şi omnivorele. Cea 1% dintre pisici (gazda definitivă) excretă oochisturi. Infestaţia poate fi perpetuată şi în absenţa pisicilor (via transmitere congenitală şi carnivorism), dar prezenţa pisicilor este de importanţă primară în transmitere.

La om, incidenţa seropozitivităţii pentru anticorpi antitoxoplasma creşte cu vârsta (în unele zone, chiar > 90% din populaţia cu vârsta de 40 de ani; v. F 12. 25.).

La om se transmite: oral sau congenital. Se apreciază  25% din miei. capre şi porci conţin chisturi tisulare, iar transmiterea la om se produce în condiţiile consumului de carne suficient preparată termic. Vegetalele pot fi contaminate cu .Transmiterea verticală apare în cazul în care mama se infestează în timpul sarcinii. Infecţia congenitală variază între 0,2-6,5 %0 de nou-născuţi, în funcţie de prevalenta infestaţiei într-o zonă sau alta.

Alte căi de transmitere: autoinoculare accidentală în laborator sau transfuzii cu sânge integral sau masa leuco-citară, transplant de organe.

Patogenie

După pătrunderea în organism (de obicei, oral >. trofozoiţii invadează, se multiplică în şi distrug celulele gazdă, trec continuu la alte celule şi diseminează larg în organism pe cale sanguină şi limfatică.

Dezvoltarea răspunsului imun umoral şi celular în general opreşte distrucţia tisulară. Faptul că anticorpii nu pătrund în ochi şi SNC face ca protozoarul să penetreze şi să producă distracţii în aceste organe, în momentul când dispare din ţesutul extraneural. Chisturile tisulare sunt prezente încă din prima săptămână de infestaţie în oricare organ. Chisturile produc leziuni minime, dar pot persista perioade lungi de timp şi pot realiza recru­descenţe (infestaţie latentă).în cazul infestaţiei congenitale şi la imunodeprimaţi. infestaţia acută poate produce leziuni necrotice severe cu atingere progresivă necontrolată a unor organe vitale, cum ar fi creierul, plămânul, inima, nu rareori fatale.

Trofozoiţii au capacitatea de a ocoli unele mecanisme de apărare ale gazdei, blocând fuziunea lizozom-fagozom şi previn acidifierea fagosomilor, scăpând astfel de distrucţia macrofagelor.

Limfokinele intervin în mecanismele de apărare faţă de parazit.

Tablou clinic

Manifestările clinice se pot grapa în:

  1. infecţie dobândită la gazda cu apărare indemnă
  2. toxoplasmoza acută la gazda cu apărare modificată
  3. toxoplasmoza oculară
  4. toxoplasmoza congenitală

Toxoplasmoza congenitală Infecţia congenitală cu toxoplasma sau toxo-plasmoza rezultă în urma infestării acute, adesea asimptomatică, dobândită de mamă în timpul sarcinii.

Femeile cu infecţie cronică şi cu apărare imunologică compromisă (ex., LES sub corticoterapie) pot transmite protozoarul fătului. Riscul pare, totuşi, că este redus.

Infestaţia dobândită în primul trimestru de sarcină de către femeile netratate produce infecţie congenitală la 15-25% din nou-născuţi. Evoluţia sarcinii: avort spontan, naştere prematură sau boală severă a nou-născtului.

în cazul în care infestaţia gravidei survine în trimestrul II sau III, infecţia fetală apare în 25 %, respectiv 65% din cazuri.

De reţinut însă, că 70-90% din copiii infestaţi nu au semne clinice de boală (la o parte dintre ei, leziunile evidenţiindu-se clinic pe măsura creşterii).

Manifestările clinice ale toxoplasmozei congenitale sunt variate. Semnele sunt nespecifice:

- oculare: corioretinita, strabism, cecitate

- neuro-psihice: epilepsie, retard psihomotor sau mental, microcefalie, calci fieri intracraniene, hidrocefalie

-cutanate: erupţii, peteşii

- hematologice: anemie, trombocitopenie

- altele: hipotermie, pneumonie, diaree.

Pot să lipsească sechelele sau se pot dezvolta şi/sau să devină evidente la intervale variabile de timp după naştere.Prematurii prezintă adesea suferinţe nervoase şi oculare în primele 3 luni de viaţă. Nou-născuţii la termen prezintă suferinţe medii, cu hepato-splenomegalie şi limfadenopatie în primele 2 luni de viaţă. Ulterior pot apărea semne de suferinţă a sistemului nervos, iar suferinţele oculare pot apărea la ani de zile după naştere. Toxoplasmoza congenitală trebuie diferenţiată de alţi membri ai sindromului TORCH (rubeola, citomegalovirus, herpes simplex), de sifilisul congenital, listerioză, alte infecţii, de diverse encefalopatii, eritroblastoza fetală şi septicemii.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

968

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2019