...

                        

18:45

Toxoplasmoza ocularăCorioretinita este, în majoritatea cazurilor, rezultatul unei infecţii congenitale. Bolnavii sunt adesea asimptomatici perioade lungi de timp, manifestările clinice apărând mai ales în decada a doua sau a treia de viaţă.

Corioretinita acută poate produce vedere înceţoşată, scotoame, dureri, fotofobie, epifora.

La FO: afectare maculară bilaterală, degenerescentă corioretiniană cu o retină aparent normală înconjurată tipic de leziuni punctate, dezvoltare rapidă de atrofie de nerv optic.

Corioretinita toxoplasmozică pune probleme de diagnostic diferenţial cu uveita posterioară din tuberculoză, sifilis sau histoplasmoza oculară.

Diagnostic

Diagnosticul etiologic se bazează pe:

- izolarea toxoplasmei din sânge, diverse lichide ale organismului, placentă; inoculare în cavitatea peritoneală la şoarece, care se testează la 6 săptămâni pentru anticorpi anti-toxoplasma, iar la cei pozitivi se demonstrează prezenţa chisturilor în diverse organe.

- diagnostic histologic - demonstrarea trofozoiţilor pe secţiuni de ţesuturi sau frotiuri colorate din diverse lichide ale organismului- teste cutanate - utile pentru studii epidemiologicetoxoplasma_lifecycle_bam1

- transformarea antigen-specifică a limfocitelor şi tipărea limfocitelor (raport Th/Ts modificat)

- demonstrarea antigenelor în lichidele organismului prin

ELISA

- teste serologice pentru demonstrarea anticorpilor:

  • teste pentru demonstrarea lgG (apar la 1 -2 săptămâni de la infestaţie, ating valoarea maximă la 6-8 săptămâni şi scad progresiv în 1-2 ani): testul de culoare Sabin-Feldman (disponibil doar în puţine laboratoare, deoarece necesită organisme vii), imunofluorescenţă indirectă (măsoară aceeaşi anticorpi ca şi testul Sabin-Feldman, dar este mai simplă şi economică), teste de aglutinare, teste de hemaglutinare indirectă, testul de fixare a complementului, teste imunoenzimatice
  • teste pentru detectarea IgM (anticorpii IgM apar şi dispar mai devreme decât IgG): imunofluorescenţă, test IgM-ELISA dublu sandviş ş.a

Testul de afinitate -se bazează pe diferenţa dintre forţa de legare a antigenului de anticorp în infecţia acută şi în cea cronică: în primele 20 de săptămâni după infecţia acută predomină IgG cu aviditate redusă; predominenţa IgG cu aviditate crescută (>30%) este relevantă pentru o infecţie trecută şi exclude infecţia recentă. în interpretarea rezultatelor este necesară însă o foarte bună cunoaştere a testului pentru a diferenţia valorile reale de cele false.

Aplicaţiile testelor serologice

Infecţie dobândită la persoane cu apărare indemnă: un test de culoare sau IF indirectă negative exclude virtual diagnosticul de infestaţie acută. Infestaţia este confirmată prin seroconversie sau creşteri semnificative ale titrului pe seruri perechi. Este sugestiv pentru infecţia acută, dar nu pune diagnosticul de certitudine, un titru mare de culoare, IFA, hemaglutinare indirectă.

Dacă se evidenţiază un titru mare de IgM şi un singur titru mare de IgG, diagnosticul de infecţie acută este probabil.

Tratament

Se face diferenţiat în funcţie de situaţia clinică a bolnavilor:

  • Infecţie acută dobândită la bolnavi imunocompetenţi -se tratează, 2 - 4 luni, numai dacă există, în afara adenopatiei, determinări viscerale.
  • La imunodeficienţi tratamentul este obligator, de durată (încă 4-6 săptămâni după dispariţia semnelor şi simptomelor clinice, uneori peste 6 luni). La persoanele cu SIDA, metafilaxia este necesară. Pentru reducerea ratei recurenţelor şi a eşecurilor sterilizării creierului de toxoplasma, adesea este necesar un tratament pe toată durata vieţii (trebuie monitorizate strâns efectele adverse, toxice, care sunt adesea severe).

Medicamente folosite:

♦ Cea mai utilizată este combinaţia pirimetamină-sulfadiazină, care acţionează sinergie şi este activă pe trofozoiţi.

toxoplasmozaLa persoanele imunocompetente, se administrează, timp de 2-4 săptămâni, pirimetamină şi sulfadiazină.

în infecţia HIV/SIDA, asocierea pirimetamină şi sulfadiazină se administrează timp de 3-6 săptămâni. Se asociază acid folinic şi se practică alcalinizarea urinei pentru a preveni cristaluria şi oliguria. Tratament de întreţinere: Fansidar, 2 tb/ săpt. sau pirimetamină + sulfadiazină administrate zilnic.

♦ Spiramicina, clindamicina, cotrimoxazolul sunt mai puţin active decât asocierea precedentă , dar mai puţin toxice. Spiramicina este indicată la gravide.

Practica medlcaţiei etiologice

Prima opţiune

Pirimetamină 200 mg po, iniţial, apoi 50 mg (<60 kg) -75 mg (>60 kg)/zi + sulfadiazină 1000 mg (<60 kg) - 1500 mg po, tot la 6 ore (>60 kg) + ac. folinic (leucovorin) 10-20 mg/zi.

Alternative

  1. a) Pirimetamină + folinic + una dintre următoarele: clindamicina (600 mg x4/zi, la 6 ore), atovaquona (750 mg tot la 6-12 ore/zi) sau azitromicina (900-1 200 mg/zi).
  2. b) Trimetoprim/sulfametoxazol (TMP/SMX) - 5 mg/kg TMP po sau iv (de luat în considerare în lipsa accesului la medicaţia de preferat sau când Px necesită administrare intravenoasă.
  3. c) Atovaquona- 1 500 mg x2/zi,po +sulfadiazină (1000-1500mgx4/zi, po).

Tratamentul de întreţinere (pe toată viaţa) se instituie după cel puţin 3-6 săptămâni de tratament iniţial, în condiţiile ameliorării clinice şi radiologice: pirimetamină, 25-50 mg/zi po + sulfadiazină, 500-1000 x 4/zi, po+ac folinic 10 mg/zi (alternative: pirimetamină + clindamicina + ac. folinic sau pirimetamină + atovaquona + ac. folinic)

Profilaxia este extrem de importantă la gravide şi imunodeprimaţi. Scopul este evitarea ingestiei/contactului cu chisturi sau oochisturi sporulate.

Chisturile din carne sunt făcute inofensive prin încălzire la 66° C sau congelare la -20° C (temperatură neatinsă de congelatoarele casnice).

Spălarea mâinilor după manipularea cărnii crude şi a vegetalelor, evitarea consumului de lapte (capră) nefierţ, a ouălor crude. îndepărtarea cu mâinile protejate a fecalelor de pisică.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

428

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2019