...

                        

16:33

Tratamentul anemiei fierodeficitare la gravideTratamentul anemiei fierodeficitare la gravide se bazează pe principiile ge¬nerale de tratament al acestei anemii. In prezent este elaborată o terapie eficientă a anemiei fierodeficitare, care asigură vindecarea deplină a bolnavilor. Ea preve¬de normalizarea hemoglobinei şi saturarea ţesuturilor cu fier pentru completarea rezervelor acestuia în organism.

Trebuie să subliniem de la bun început, că folosind în alimentaţie produse bogate în fier (cel mai mult fier conţine carnea), nu vom reuşi să lichidăm ane¬mia şi să compensăm deficitul de fier în ţesuturi. Aceasta se explică prin faptul că chiar şi în caz de necesitate de fier în organism, din produsele alimentare, după cum am menţionat mai sus, se absorb zilnic nu mai mult de 2 mg de fier, ce nu acoperă cerinţele crescute în fier la gravide (zilnic câte 4 mg în trimestrul doi şi câte 6 mg în trimestrul trei). Din preparatele medicamentoase care conţin fier bivalent se poate absorbi de 15-20 de ori mai mult fier decât din produsele alimentare. Este nejustificată recomandarea de a consuma în alimentare ficat, întrucât fierul există în ficat cu precădere sub formă de hemosiderină, din care acest element se absoarbe în cantitate mult mai mică decât din carne. Prelucrarea culinară a ficatului şi cărnii nu modifică fierul pe care îl conţin, fapt pentru care este absurd de a recomanda gravidelor ficat sau carne crudă, cu atât mai mult că acesta poate servi drept sursă de invazii helmintice şi infecţii salmonelozice.

Fierul se absoarbe, de asemenea, slab din produsele de origine vegetală, care conţin puţin fier. Fructele, diferite sucuri şi alte produse vegetale se reco¬mandă în scopul ameliorării absorbţiei fierului, deoarece ele conţin acid ascorbic care sporeşte asimilarea fierului.

Metoda de bază a tratamentului anemiei fierodeficitare este prescripţia pre¬paratelor de fier. Tratamentul trebuie efectuat cu preparate administrate pe cale orală. In acest scop la ora actuală se folosesc sărurile fierului bivalent, deoarece fierul din ele se absoarbe mai bine. La acestea se referă Fiersulfatul, Ferogradu-metul, Hemoferul, Sorbiferul etc. Toate aceste medicamente se administrează pe cale orală cu 30 min - 1 oră înainte de masă pentru o mai bună absorbţie a fieru¬lui, în timpul mesei sau după masă preparatele enumerate se administrează nu¬mai în caz de toleranţă slabă până la masă. Ele trebuie primite cu apă simplă (100 ml) şi nu cu ceai, lapte sau cafea care inhibă absorbţia fierului. Nu se recomandă administrarea acestor preparate cu acid clorhidric, deoarece el nu contribuie la asimilarea fierului. Toate preparatele enumerate se administrează câte 1 pastilă de 2 ori/zi (dimineaţa şi seara). Ele pot fi folosite în toate perioadele de gestaţie, deoarece fierul este un microelement necesar pentru organism.

Este neraţională administrarea paralelă a vitaminelor grupei "B", inclusiv şi a vitaminei B)2, care sunt lipsite de efect în caz de anemie fierodeficitară.

Este foarte important de reţinut, că efectul clinico-hematologic începe să se manifeste peste 3-4 săptămâni de tratament. Prima analiză a sângelui de control trebuie efectuată peste o lună de la începutul tratamentului. Normalizarea con¬ţinutului hemoglobinei poate avea loc peste 2-3 luni. La gravide preparatele de fier trebuie administrate în doză curativă (câte 1 pastilă de 2 ori/zi) pe tot parcur¬sul gravidităţii şi timp de 6 luni după naştere.

Unul dintre cele mai eficace şi mai bine suportate preparate de fier conform experienţei noastre este Sorbiferul, produs după o tehnologie unicală care asi¬gură eliberarea treptată (slow release) a ionilor de fier din pastila ce determină o acţiune prolongată. Acidul ascorbic conţinut în Sorbifer ameliorează absorbţia fierului.

Fieroterapia perorală nu este însoţită de complicaţii, cu excepţia intoleran¬ţei, care provoacă la unii bolnavi greaţă, vomă. Fiind prescrise greşit (când defi¬citul de fier în organism nu se atestă), preparatele de fier sunt absorbite în măsură limitată şi nu provoacă supradozarea chiar şi la administrarea lor îndelungată, fapt inevitabil la administrarea lor intravenoasă sau intramusculară. Afară de aceasta, la folosirea parenterală a fierului au fost descrise cazuri de reacţii aler¬gice pronunţate cu trecere în şoc anafilactic. Mai mult decât atât, eficacitatea lor nu este nici mai înaltă, nici mai rapidă. De aceea la fieroterapia parenterală se recurge extrem de rar şi numai în cazuri excepţionale. Indicaţiile preparatelor de fier parenteral trebuie să fie determinate de hematolog.

In tratamentul anemiei fierodeficitare, inclusiv şi la gravide, nu este indi¬cată transfuzia de masă eritrocitară, deoarece aceasta asigură numai un efect provizoriu şi instabil. Afară de aceasta, transfuzia de masă eritrocitară poate crea pericolul molipsirii de hepatita B, C, SIDA şi alte infecţii transmisibile prin transfuzii. Anemia fierodeficitară se dezvoltă treptat şi organismul se adaptează la ea. Din aceste considerente ea nu necesită tratament transfuzional de urgenţă. De menţionat, că noi nu tratăm cifrele hemoglobinei, ci pacientul. Necesitatea în hemotransfuzii poate apărea numai la gravide în ultimele săptămâni ale sarcinii, când se depistează tardiv anemia fierodeficitară gravă. Aplicarea hemotransfuzi-ei cu ocazia anemiei fierodeficitare în alte perioade ale gravidităţii se consideră o greşeală de conduită pentru care medicul trebuie să fie avertizat.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

872

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021