...

                        

16:10

Tratamentul DZ tip 1 primar depistat cu insulină de acţiune rapidăTratamentul DZ tip 1 primar depistat cu insulină de acţiune rapidă: calcularea dozelor, repartizarea  pe parcursul a 24 ore şi corijarea dozelor conform profilulului glicemic şi glucozuric.

Insulinele cu acţiune rapidă se prezintă sub formă de soluţii limpezi. Se pot administra subcutanat, intramuscular şi sunt singurele care pot fi utilizate intravenos.

 Indicaţii

  1. Diabet Zaharat de tip I primar depistat.
  2. Cetoacidoză, precomă şi comă diabetică, lactacidozică, hiperosmolară.
  3. Intervenţii chirurgicale mari.
  4. Naştere (travaliul).
  5. Procese purulente.
  6. Decompensare severă a diabetului zaharat.
  7. Alergie la insulinele cu acţiune prelungită.
  8. In insulinoterapia convenţională sau intensificată.

 

O problemă dificilă este calcularea dozelor de insulina în diabetul de tip I primar depistat. în lipsa cetoacidozei, doza de insulina necesară pentru echilibrul acestei forme de diabet este de aproximativ 0,5 U la 1 kg/ masă corporală ideală în 24 ore. Cu timpul, necesitatea în insulina creşte ajungând la 0,7-0,8 U/kg/zi, iar în cetoacidoză la 1 U/kg/zi şi mai mult.

Doza pentru 24 ore astfel calculată este repartizată în 4 prize: dimineaţa înainte de dejun (la ora 8.00), înainte de prânz (ora 14.00), înainte de cină (ora 19.00-20.00), înainte de somn (la orele 23.00 - 24.00). Raportul dintre ele trebuie să fie aproximativ de 3,5:2,5:3:1.

Dozele iniţiale de insulina pot fi calculate preliminar, reieşind din nivelul de glucoza în sânge. P. Forsham la o glicemie mai mare de 8,25 mmol/1 recomandă administrarea de 0,28 mmol/1 1 U de insulina rapidă la o priză fiecare 6-8ore.

Corecţia de mai departe a dozelor se face sub controlul profilului glicemic şi glucozuric. Sângele trebuie recoltat, de obicei, înainte de fiecare administrare a insulinei.

Profilul glucozuric se determină în porţiile de urină ce se elimină pe durata cât acţionează fiecare injecţie de insulina. In funcţie de concentraţia zahărului în porţiile de urină, se măreşte respectiv doza precedentă de insulina, reieşind din considerentele că 1 U insulina administrată subcutanat asigură asimilarea a 4 - 5 g zahăr din urină.

Aşadar, doza de insulina va fi corijată treptat până la obţinerea normoglicemiei şi aglucozuriei.

Repartizarea meselor în tratamentul cu insulina rapidă se face în funcţie de curba de acţiune a insulinei şi numărul de injectări.

Administrarea produselor alimentare se efectuează după 10-15 min de la injectarea insulinei şi la timpul maxim de acţiune a insulinei, adică peste 2 -3 ore după fiecare injecţie: mic dejun, gustare (ora 10-11), prânz, gustare (ora 16-17), cină, gustare (la culcare), repartiţia hidraţilor de carbon pe mese fiind câte 10% la fiecare gustare, 20% mic dejun, 30% prânz şi 20% cină. După compensarea bolnavului cu insulina cu acţiune rapidă, se va trece la insulina cu acţiune de durată intermediară.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

509

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021