...

                        

18:41

Tratamentul leucemiei granulocitare croniceScopul tratamentului leucemiei granulocitare cronice constă în reducerea proliferării celulelor mieloide (în primul rând granulocitare) şi micşo­rarea dimensiunilor splinei.

Tratamentul leucemiei granulocitare cronice include diverse metode: chi-mioterapia, radioterapia, rareori splenectomia, transplantul medular. în toate fazele maladiei cel mai utilizat este tratamentul chimioterapeutic cu Mielosan (Myleran, Busulfan), Hidroxyurea (Litalir, Hydrea), Citozar, 6-mercaptopurin, tratamentul cu a-interferon (IFN-a) şi Gleevec.

Tratamentul chimioterapeutic se efectuează în conformitate cu stadiul (faza) clinic al leucemiei granulocitare cronice. Preparatul de elecţie timp îndelungat a fost Mielosanul.

În perioada iniţială a bolii, cu scopul de a reţine cât mai îndelungat dezvoltarea procesului leucemie, se face tratament primar de menţinere, care constă în administrarea Mielosanului câte 2 mg 1-3 ori pe săptămână pentru micşorarea numărului de leucocite până la 9,0-10,0-10*91. Ulterior se determină doza de. Mielosan de menţinere a numărului de leucocite în limitele acestor cifre. De obi­cei, e necesară o tabletă (2 mg) de Mielosan pe săptămână sau în 10 zile. Pentru fiecare pacient doza Mielosanului este individuală.

In faza cronică sau a manifestărilor clinico-hematologice desfăşurate a leu­cemiei granulocitare cronice Mielosanul se administrează câte 6 mg/zi. Acţiunea preparatului se observă peste 3 săptămâni. La micşorarea numărului de leucocite de două ori de la cifra iniţială doza de Mielosan este scăzută până la 4 mg/zi, deoarece este necesar nu numai de a reduce numarul de leucocite, sar si de a micsora concomitent şi dimensiunile splinei. În caz contrar, numărul de leucocite va scădea repede până la valori normale, iar splina va rămânea mărită. Remisiunea în aceste cazuri nu este calitativă. Aşadar, doza de Mielosan va fi reglată în func­ţie de leucocitoză şi dimensiunile splinei. La micşorarea numărului de leucocite până Ia 9,0-10,0*109/l şi normalizarea dimensiunilor splinei se determină doza de menţinere a Mielosanului, care poate varia de la 2 până la 4 mg în săptămâ­nă, în această doză Mielosanul se foloseşte permanent. Ea poate fi schimbată în conformitate cu numărul de leucocite.

Mielosanul considerabil a îmbunătăţit calitatea vieţii bolnavilor.

Un remediu de alternativă care concurează cu Mielosanul în tratamentul le­ucemiei granulocitare cronice este Hidroxyurea. Ea blochează sinteza ADN prin inhibiţia ribonucleotid-reductazei.

Hydrea se foloseşte în capsule a câte 500 mg. în cazurile de splenomega-lie masivă şi leucocitoză mai mare de 100,0* 10% se recomandă 2-4 g/zi. Dacă leucocitoză constituie 40,0-50,0-109/l, se administrează 1,5-2 g/zi. Pentru trata­mentul de menţinere de obicei sunt suficiente 1-2 capsule (500 mg - 1000 mg) în zi.

În procesul tratamentului cu Hydrea este necesară o monitorizare strictă a bolnavului prin efectuarea frecventă a analizei sângelui periferic.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

137

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018