...

                        

21:12

Tratamentul pesteiPrincipiile fundamentale ale terapiei prevăd aplicarea complexă a remediilor terapiei antibacteriene, patogenetice şi simptomatice..

Pentru tratamentul pestei se aplică pe larg antibioticele. Cele mai curente în clinică sînt preparatele din seria streptomicinei : streptomicina, dihidro-streptomicina, pasomicina.holera

Pentru tratarea formei bubonice a pestei streptomicina se administrează în doze de 0,5—1 g X 3/zi, fiecare 8 ore. Bolnavilor cu formele septică şi pul­monară de pestă aceasta se administrează primele 4—5 zile cîte 1 g X 4/zi. în caz de ameliorare a stării bolnavului din a 5—6 zi de tratament se va trece la administrarea în 3 prize, reducînd doza de preparat pînă la 0,75 g.

Pentru tratamentul bolnavilor pestilenţi se aplică de asemenea antibiotice din seria tetraciclinei (oxitetraciclină, morfociclină, metaciclină, doxiciciină). Oxitetraciclina se administrează intramuscular de 6 ori pe nictemer cîte 0,2 g.

în medicaţia bolnavilor Cu forme pulmonare şi septice antibioticele din seria tetraciclinei se aplică în asociere cu streptomicina, dihidrostreptomicină, pasomicina sau cu aminoglicozide (monomicină, gentamicină etc.). Aceste antibiotice se administrează de 3 ori pe zi. în cazul tratamentului combinat dozele antibioticelor din seria streptomicinei se reduc (0,25—0,5 g). Durata tratamentului în toate formele de pestă oscilează între 7 şi 10 zile. în caz de defervescenţă critică şi reducere a fenomenelor de intoxicaţie durata antibioti-coterapiei se va individualiza. în toate cazurile de eliminare de agenţi pestoşi de către bolnav se va estima de urgenţă sensibilitatea microb.ului la antibiotice şi se vor compara rezultatele cu tabloul clinic al afecţiunii.

în pestă, pe lîngă tratamentul cu antibiotice, se acordă o mare atenţie terapiei cu remedii patogenetice şi simptomatice. Se recomandă administrare de lichide dezintoxicante (poliglucină, reopoliglucină, hemodez, soluţie izotonică, soluţii standard de electroliţi, trisodiu, cuartasodiu). în timpul tratamentului este necesară corecţia permanentă a homeostazei. Administrarea lichidelor se va ţine sub control, ţinîndu-se cont de diureză, de conţinutul de electroliţi în sînge, de pH, şi, după posibilitate, de deficitul de baze şi de alte devieri biochimice. în caz de retenţie a lichidelor în organismul bolnavului se administrează diuretice (lazix, manitol, acid aminocaproic, furosemid etc.). Se recomandă şi corticosteroizi [Butler, 1972], care se vor administra în doze mari (pînă la 120—250 mg nictemeral), dar în serii scurte, curs de 2—3 zile.

După indicaţii în caz de tulburări în sistemul cardiovascular bolnavilor li se administrează cordiamină, cofeină, camfor, efedrina, adrenalină.holera

Dacă buboanele supurează, se recomandă deschiderea lor şi administrarea antibioticelor de acţiune antistafilococică (oxacilină, metacilină, ceporină, kefzol), deoarece supuraţia deseori e condiţionată de suprainfecţie. Pentru a favoriza drenarea cît mai completă a materiilor necrotice şi purulente în deschi­derea spontană a bubonului se folosesc cu succes pansamente cu comprese de tifon îmbibate cu soluţie hipertonică de clorură de sodiu sau furacilină. Dată fiind resorbţia lentă a buboanelor pestoase, se recomandă aplicarea „locală" a antibioticelor, adică în interiorul bubonului (streptomicina cîte 0,5 g sau ampicilina cîte 0,5 g zilnic). După 3—5 administrări de antibiotic resorbţia se accelerează. Local se aplică diferite bandaje de tifon.

Măsurile curative prevăd şi vitaminoterapia. Raţia alimentară a bolnavului trebuie să fie constituită din bucate calorice uşor asimilabile, băutură abun­dentă (ceai, sucuri, compoturi, chisel). Bolnavii pestilenţi necesită o îngri­jire minuţioasă şi supraveghere permanentă (post individual).

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

515

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020