...

                        

19:00

Tratamentul Sindromului hiperprolactinicObiective şi metodele de realizare:

- Normalizarea nivelului prolactinei serice poate fi obţinută prin:

  • Creşterea producţiei sau acţiunii dopaminei (DOPA), stimulând astfel PIF, care va inhiba secreţia de prolactina;
  • Creşterea producţiei de DOPA prin L-DOPA (precursor al DOPA), 2-3 g/zi;
  • Accelerarea eliberării de DOPA din terminaţiile nervoase specifice - amantadina.

 

- Stimularea receptorilor dopaminergici lactotrofi, inhibarea sintezei şi excreţiei PRL:

  • Bromocriptina (bromergon, parlodel, previdel) extrasă din secara comută. Efectul antiprolactinic este pozitiv în toate formele de hiperprolactinemie, medicaţia fiind de elecţie.

Tratamentul se începe cu doze mici de 1,25 mg, administrate la cină, care se cresc fiecare 3-7 zile cu câte 1,25 mg, administrate şi la prânz, la dejun, până se ajunge la 5-10 mg/zi care se menţin timp de 4-24 luni, apoi se anulează treptat în 1-3 luni. în doze de 10-50 mg/zi are efect citolitic şi citonecrotic direct proporţional cu dimensiunile şi activitatea tumorii. Uneori apar efecte secundare: cefalee, vertij, greaţă, vome, hipotensiune sistolică (prin activarea receptorilor de dopamină din SNC), congestie nazală (blocarea receptorilor alfa adrenergici), constipatii, somnolenţă, astenie, tulburări psihice, care dispar la încetinirea tempoului de creştere a dozelor şi la administrarea spironolactonei, soluţiei de sulfat de magneziu, eufilină. O dată cu normalizarea secreţiei de prolactina se restabileşte funcţia ovariană, fiind posibilă şi sarcina.

 

Efectul bromocriptinei este sporit de inhibitorii receptorilor estrogenici (tamonefril).

  • Piridoxina (B-6) are efect benefic în hiperprolactinemiile modeste, netumorale;
  • Fiind mai puţin active, se utilizează rar: pergolidele (cabergolina) cu acţiune lungă, 20-3Omg de 2 ori pe săptămînă; lizuridele 0,2-1,6 mg/zi; lergotrilul - 6 mg/zi; peritolul 6-12 mg/zi, ciprheptadina 2 — 30 mg/zi.

- Distrucţia celulelor tumorale prin radioterapie este recomandată în alternare cu tratamentul conservativ şi cel chirurgical în caz de ineficientă a tratamentelor medicamentoase sau la recidivarea tumorii. Se abordează hipofiza din 3-5 câmpuri cu 5000-7000 r la cura de tratament (vezi tratamentul tumorilor hipofizare). Radioterapia în prolactinom este mai puţin eficientă decât în alte tumori adenohipofizare ţinând cont de sensibilitatea scăzută a celulelor lactotrofe la iradiere.

- înlăturarea tumorii pe cale chirurgicală se aplică în prolactinoamele mai puţin sensibile la bromocriptina. Metoda de elecţie este adenomectomia prin abord transsfenoidal. în cazurile cu macroadenoame, semne de distrucţie şelară cu compresiune pronunţată progresivă, este nevoie de adenomectomie transfrontală, urmată deseori de recidive şi complicaţii pe parcursul primilor 10 ani (vezi tratamentul tumorilor hipofizare).

- îndepărtarea factorului etiologic: medicamentelor administrate, patologiilor asociate cu creşterea prolactinei (vezi cauzele hiperprolactinemiei).

- Corectarea insuficienţei adenohipofizare induse. Se administrează hormoni tiroidieni în caz de hipotiroidie; corticosteroizi -în hipocorticism; estrogeni-progestine - în hipogonadism; adiuretin, adiurecrină în diabet insipid. Dispensarizare

Se va consulta endocrinologul fiecare 3-6 luni, neurologul, oftalmologul, ginecologul. Fiecare 12 luni se va face craniografia, dozarea hormonală, examenul câmpului vizual, al uterului, ovarelor.

 

Prognostic. în majoritatea cazurilor, prognosticul este favorabil, capacitatea de muncă şi sănătatea se restabilesc cu dispariţia simptomelor clinice, micşorarea volumului tumoral, restabilirea fertilităţii. în macroadenoame, în special maligne, prognosticul este nefavorabil, decesul poate surveni din cauza comei, hemoragiilor hipotalamo-hipofizare, compresiunii centrilor hipotalamici.

 

Profilaxie

- administrarea atentă, de scurtă durată, a medicamentelor care cresc prolactina;

- investigarea şi tratamentul precoce al bolnavilor cu galactoree şi dereglări de ciclu menstrual;

- tratamentul adecvat de corecţie şi substituţie hormonală a patologiilor endocrine şi neendocrine cu predispoziţie de creştere a prolactinei;

- dispensarizarea pentru tratament şi evitarea complicaţiilor.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

192

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018