...

                        

18:37

Trombocitopenia autoimuna.Diagnostic si tratamentDiagnosticul pozitiv al trombocitopeniei autoimune idiopatice se bazează pe semnele clinice (hemoragii peteşiale cutanate şi pe mucoasă, lipsa adenohe-patomegaliei şi prezenţa splenomegaliei moderate numai la o treime din paci­enţi), criteriul hematologic (trombocitopenie izolată fără modificări în seria gra-nulocitară şi eritrocitarâ, megacariocite în măduva oaselor în cantitate normală sau în exces) şi prin excluderea altor cauze de distracţie excesivă trombocitară (hipersplenism, CID, sechestrare mecanică).

 

Diagnosticul diferenţial se efectuează cu trombocitopeniile amegacario-citare dezvoltate în alte procese patologice (hemoblastozele, anemia aplastică, maladia Marchiafava-Micheli, metastaze canceroase în măduva oaselor, anemia B]2-deficitară). în toate aceste cazuri trombocitopenia nu este unicul semn hema­tologic. Pe baza analizei sângelui periferic, punctatului medular şi trepanobiop-siei diagnosticul diferenţial nu prezintă dificultăţi.

Tratament. în majoritatea cazurilor pacienţii cu purpură trombocitopenică trebuie spitalizaţi. Dacă sindromul hemoragie este pronunţat se recomandă re­paus la pat.

Tratamentul de hază include administrarea corticosteroizilor, splenectomia şi folosirea în unele cazuri a remediilor imunodepresante.

Concomitent se indică me­dicamente vasoprotectoare (acid ascorbic, Rutin, Diţinon, preparate de calciu). în primul rând se folosesc corticosteroizii. Mai frecvent se recomandă Pred-nisolon în doză de 1 mg/kg/zi. Dacă sindromul hemoragie se menţine ori se intensifică, doza acestui preparat poate fi majorată de 2-3 ori şi după micşorarea sindromului hemoragie se revine la doza iniţială.

 

Tratamentul cu corticosteroizi de obicei decurge 4-5 săptămâni, când la majoritatea pacienţilor se normalizează numărul de trombocite după ce doza de Prednisolon se micşorează treptat până la suspendare.Tratamentul descris asigură eficacitate clinico-hematologică în circa 90% din cazuri, însă se vindecă complet numai 10% din pacienţi. în celelalte cazuri se dezvoltă recidive.

 

Apariţia primei recidive este considerată ca indicaţie pentru splenectomie, care se efectuează după jugularea sindromului hemoragie prin administrarea corticosteroizilor, care majorează numărul de trombocite. Splenectomia asigu­ră vindecare în 86-96% din cazuri. Rareori splenectomia poate fi efectuată de urgenţă, deoarece apare pericol de hemoragie cerebrală, hemoragii digestive, uterine care nu se micşorează în urma tratamentului conservator, inclusiv şi cu folosirea masei trombocitare în cantitate de 6-8 doze la o transfuzie.

Mecanis­mul de eficacitate a splenectomiei se explică prin înlăturarea organului unde se produc anticorpi antitrombocitari şi în care se distrug trombocitele cu anticorpi fixaţi pe membrana lor. Prognosticul după splenectomie este mai favorabil în ca­zurile de răspuns înalt la corticosteroizi şi de majorare considerabilă a numărului de trombocite (>500,0' 1071) în zilele a 7-a - a 10-a după operaţie.

 

Dacă splenectomia nu este eficace, se administrează tratament cu imunode-presante. In acest scop mai frecvent se folosesc Imuran câte 2-3 mg/kg/zi timp de 3-5 luni, Ciclofosfamidă câte 200 mg/zi (6-8 g la o cură), Vincristin câte 2 mg/săptămână timp de 1,5-2 luni.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

1497

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020