...

                        

14:32

Tuberculoza mamară si Sifilisul mamarTuberculoza mamară

Este o afecţiune rară care apare în special în perioada de activitate genitală, cauzele favorizante fiind sarcina şi alăptarea.

Din punct de vedere anatomo-patologic, se pot întâlni mai multe forme, din care reţinem în ordinea frecvenţei:

  1. forma desiminată, reprezentantă de o multitudine de noduli cazeoşi răspândiţi în glandă;
  2. forma confluentă, care realizează o pungă abcedată;
  3. forma pseudoneoplazică, de schir tuberculos;
  4. forma supeficială, reprezentată de mici noduli situaţi perimamelonar, aceşti noduli pot să se ulcereze şi să fistuleze;
  5. galactoforita tuberculoasă, închistată sau vegetantă.

Diagnosticul tuberculozei mamare este uşor de stabilit, cu excepţia fazelor tardive. Antecedentele tuberculoase, multitudinea focarelor, lipsa durerii, adenopatia axilară precoce – toate acestea permit de a stabili diagnosticul şi de a exclude adenomul mamar, mastita cronică, cancerul incipient. Examenul puroiului este de un real folos în stabilirea diagnosticului pozitiv şi diferenţial; în formele fibroase, doar examenul biopsic stabileşte diagnosticul sigur.sin

Tratamentul constă din utilizarea prelungită a medicaţiei antibacilare, la care uneori este necesar de a asocia tratamentul chirurgical: incizia sau excizia leziunii.

 

 Sifilisul mamar

Poate fi întâlnit în diferite perioade evolutive ale sifilisului. Şancrul sânului este rar întâlnit, fiind totuşi a doua localizare a şancrului extragenital, după cel al buzelor. Apare pe mamelon, areolă sau chiar pe tegumentele mamelei, sub forma unei ulceraţii cu marginile regulate, prezentând o induraţie tipică. Adenopatia axilară există totdeauna.Sifilisul secundar nu are nici un caracter deosebit la nivelul sânului.

Mastitele sifilitice terţiare sunt foarte rare, îmbrăcând fie forma nodulară (goma sânului), fie forma difuză, pseudotumorală.

Tratamentul sifilisului mamar se încadrează în tratamentul general al sifilisului.

 

  1. Actinomicoza mamară

Afecţiune rară, se întâlneşte în două moduri de infectare: primitivă sau, mai

frecvent, secundară unei invadări plecând de la un focar pleuropulmonar sau de la un focar de la distanţă. Diagnosticul se stabileşte în urma unui examen histologic (biopsia) sau examinând secreţia fistulelor în urma ulceraţiei leziunii.

Tratamentul este chirurgical şi constă în rezecţia parţială a sânului în cazul unei leziuni limitate, sau din amputaţia sânului invadat în totalitate.

 

  1. Chistul hidatic al sânului

Reprezintă o localizare rară a afecţiunii şi poate fi întâlnit la femeile tinere în perioada de activitate genitală sau de alăptare. Infecţia invadează glanda, probabil prin anastomoze care unesc venele ligamentului superior al ficatului (sediul cel mai frecvent) cu venele mamare.Diagnosticul preoperator este extrem de dificil de stabilit, el poate fi bănuit în prezenţa antecedentelor echinococozei, la bolnavele care au prezentat accidente serologice a acestei maladii.

Tratamentul constă dintr-o rezecţie cuneiformă a mamelei, cu extirparea chistului şi ţesutului glandular înconjurător: în cazul infectării secundarea sânului, se impune şi tratamentul focarului primitiv.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

105

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018