...

                        

11:14

Tuberculoza osteoarticularaDintre ultimele forme, cota tubercu­lozei osteoarticulare este de 30%. Mult timp s-a considerat că tuberculoza osteoarticulară este o patologie preponderent a vârstei copilăriei, iar in ulti­mii 30-40 ani, situaţia s-a schimbat radical: mai frecvent, de tuberculoza locomotorului se îmbolnăvesc cei maturi. Acest fapt se datorează vaccina-ţiei obligatorii a copiilor contra tuberculozei. Focarul în os, în articulaţie se poate dezvolta concomitent cu patologia în alte organe şi, în primul rând, în plămâni, nodurile limfatice, bronhiale sau secundare după procesele de acum declanşate.

Bacilul Koch (descoperit în 1882) este infiltrat în os pe cale hema-togenă pe fondul diseminaţiei generale hematogene (A.N. Cistovici). In studiile sale Z. A. Lebedeva a dovedit că în perioada infectării primare tu­berculoase micobacteria tuberculoasă, indiferent de căile de contaminare, pătrunde în toate organele şi ţesuturile, inclusiv în os.

Calea hematogenă de pătrundere a micobactarici în os este cea mai frecventă, dar nu unica. în unele cazuri se admite că infecţia tuberculoasă pătrunde în os din focarul învecinat prin căile limfatice sau prin conti­nuitate, direct din nodurile limfatice mediastenale pe corpul vertebral al segmentului toracal al coloanei vertebrale. De multe ori, debutul proce­sului tuberculos în os se manifestă după un mic traumatism, alte maladii infeeţioase la copii (rozeolă, vareolă, scarlatină şi altele), care diminuează imunitatea, rezistenţa organismului.

Dereglările anatomice în oasele atacate de tuberculoză se caracterizea­ză prin dezvoltarea ţesutului granulomatos ce conţine elemente specifice tuberculoase - foliculii Kostcr - celule epiteloidc, celule gigante, celule limfocitare în jurul bacililor Koch. Focarul de osteită tuberculoasă, de re­gulă, se dezvoltă în ţesutul spongios al metafizei. Se consideră că aceasta se motivează printr-o predispunere majorată a măduvei osoase roşii, oste-ogene, bogată în substanţă mielopoetică ce germinează bacilul Koch. Ţe­sutul granulos, spongios extinde treptat focarul de distrucţie a trabeculelor, se răspândeşte pe canalele Gavers, dar extrem de rar provoacă sclerozarea peretelui focarului. Procesul distruge toate componentele osului, inclusiv osul cortical.în cazurile de dezvoltare favorabilă, ţesutul granulos se absoarbe, se înlocuieşte cu ţesut fibros, care cu timpul, în final, se înlocuieşte cu ţesut osos. Dar mai des ţesutul granular este supus unei necroze specifice - ne­croza cazeinică şi se preface într-o masă sură-gălbuie, osul poate să se prefacă în sechestre.Produsele de distrucţie din focar se acumulează într-un abces tubercu­los. Abcesul poartă denumirea de „rece", spre deosebire de cele provocate de microbii piogeni. în tuberculoză acest abces avansează, se deplasează prin ţesuturile moi, atacându-le şi curgând printre ele, pe fascii, pe căile anato­mice intermusculare. Uneori abcesul ajunge până la dermă, o distruge şi se formează o fistulă (fistule), concomitent cu evacuarea cavităţii abcesului de puroi, ţesut granulos, granulome tuberculoase, mase cazeinice .

Există şi o formă neordinară a osteitei tuberculoase - caries sieca - os­teită uscată tuberculoasă - procesul are o evoluţie fără formarea abcesului tuberculos. Poate avea loc în osteita tuberculoasă a metafizei proximale a humerusului, uneori şi în coxita tuberculoasă.Tuberculoza articulară poate fi provocată :prin dezvoltarea primară a sinovitei tuberculoase după o infectare a ei(sinovialei) de bacilul Koch - forma sinovială;din epifizele oaselor infectate cu focar metafiszar - forma osoasă.

Clinica are manifestări generale, caracteristice pentru toate formele de tuberculoză osteoarticulară şimanifestări locale, în funcţie de localizarea focarului tuberculos.1.Debutul, de regulă, este lent, fără o reacţie locală sau generală maideosebită. Rareori, la copiii foarte mici, debutul poate să preia o for­mă acută, febrilă, asemănătoare unei osteomielite, dar episodul acutpăleşte repede şi boala îşi continuă evoluţia fără zgomot, lent.2.Seninele generale ale invaziei tuberculoase: astenie, anorexie, o stare uşorsubfebrilă, pot precede cu câteva săptămâni apariţia semnelor locale.3.Durerea este discrectă, apare uneori la efort, cedează la repaus şi nici­
odată nu e prea vie la palpare.4.Tumefacţia osoasă, adică îngroşarea osului în formă de fus, produce impresia unui os suflat, poartă numirea de „spină ventoză" - oasele metacarpiene, metatarsiene, falangele atacate de tuberculoză5.Accentuarea tumeficaţiei şi apariţia fluctuaţiei profunde confirmă for­marea abcesului „rece", care apoi se poate fistula.6.Hipotonia musculară este mai evidentă în tuberculoza articulară: hi-potonusul se schimbă apoi cu atrofie musculară. în popor se spune că piciorul, mâna bolnavă se „usucă", îndeosebi a m.deltoideus în arti­culaţia umărului şi cvadricepeului în coxită.7.Rigiditatea musculară, adică o contractare evidentă, este unul din simptomele precoce ale spondilitei tuberculoase, care rezultă din de­reglările neuro-musculare şi metabolice, ce decurg sub influenţa pro­cesului local de tuberculoză. Contractura musculară la început are o funcţie de protecţie a coloanei vertebrale, apoi devine patologică, pro­vocând subluxaţii şi luxaţii ale vertebrelor atacate.

8.Simptomul Alexandrov implică majorarea valorii cutei dermale – este un simptom precoce.

9.Dereglarea creşterii osului bolnav la copiii e cauzată de distrucţia osu­lui şi de acţiunea nefastă asupra zonei fizare a tuturor oaselor extremi­tăţii bolnave.10.Radiologie se manifesta printr-o osteoporoză, ca rezultat al dereglăriimetabolismului de calciu, ca o reacţie nespecifică la procesul tubercu­los. Osteoporoza în focarul de tuberculoză, ca şi în epiflzele altor oaseale extremităţilor, este o distrofie osoasă la distanţă de focar.

în cazurile că se suspectează un proces de tuberculoză osoasă, e nece­sar să se efectueze:probele cu tuberculină (Mantu, Pirche) pentru determinarea infectăriiorganismulu;analza generală a sângelului, în care mărirea VSH, deviaţia spre stân­ga a formulei leucocitare ne va orienta spre un proces osteoarticular tuberculos;analiza generală a urinei, mai ales în faza fistulară a procesului tuber­culos;radiografia cutiei toracice pentru a diagnostica procesul tuberculos în plămâni;radiologia sectorului, segmentului suspectat de tuberculoză;

examinarea eliminărilor din fistule, punctatului din articulaţia bolna­vă, din abcesul rece poate determina prezenţa bacilului Koch.

Tratamentul necesită să fie efectuat în complex, fapt ce ar include:chimioterapia, terapia sanatorială - ortopedică, chinetotcrapia, tratamentulchirurgical.2.Tuberculoza osteoarticulară este o manifestare a infecţiei generale a organismului şi necesită ridicarea imunităţii generale a organismului, re­zistenţa biologică a pacientului.3. Tratamentul cu tuberculostatice se va realiza în centre ftiziotrice prin următoarele:a.un tratament asociat dublu sau triplu (streptomicină, etambutal, rifam-picină, izoniazid etc.) în perioada activă de atac pe durata 4-5 luni, ur­mat de un tratament de întreţinere, cu unul sau cu 2 tuberculostatice; b. un tratament de 18-24 luni pentru a realiza sanarea focarului, în func­ţie de însămânţările de focar; c. un tratament continuu, pentru a se menţine constantă concentraţia bactericidă.

1)Tratamentul local al focarului de tuberculoză include: imobili­zarea segmentului, regiunii afectate şi despovărarea lor. Imobilizarea seefectuează cu dispozitive din ghips: paturi de ghips, pansament pelvio-podal şi altele.Pentru înlăturarea contractării musculare se aplică şi tracţia scheleti­că. Tratamentul ortopedic de mulţi ani se efectuează în sanatorii speciale (Sergheevca, Odesa).

2)Tratamentul chirurgical prezintă etapa finală în terapia tuberculo­zei osteoarticulare.Indicaţiile pentru tratamentul chirurgical: a. formele cazeoase şi sechestrale ale focarelor de osteoartrită, care fără
sanare chirurgicală vor funcţiona destul de lung timp; b. în abcesele calcifiantc în spondilită; c. în paralizii, după un tratament ineficient, timp de 3^4 luni.Există 3 grupe de intervenţii chirurgicale:1)grupa operaţiilor curative de stabilizare şi sanaţie:de imobilizare: spondilodeză, artrodeză;evacuarea abceselor tuberculoase ;

excizii largi în flegmoane masive;fistulectomii.2)operaţii radicale, ce vizează extirpaţia focarului de tuberculoză şitratarea, vindecarea de tuberculoză:necrectomiile;rezecţia articulară cu artrodezarea şoldului .

3)operaţii de corecţie:miotomii;osteotomii;artroplastii.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

615

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин.Dental clinic in Oakton VA dentist Oakton cosmetic dentistry Dental. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2019