...

                        

09:08

Tumori ale căilor urinareTumorile căilor urinare prezintă o manifestare particulară a fenomenului de neoplazie. Ele au în marea majoritate a cazurilor o comportare malignă fiind carcinoame cu celule tranziţionale şi interesează preferenţial vezica urinară dar şi alte segmente ale căilor urinare: 5-10% din tumorile rinichilor sunt carcinoame plecate din bazinet. Uneori pot fi multiple. Unele din tumorile pelviene sunt asociate cu tumori vezicale sugerând o predispoziţie pentru leziuni maligne a întregului uroteliu. Această predispoziţie este fie de natură genetică, în special mutaţii ale genei supresoare p53, fie urmarea expunerii la anumite substanţe în special coloranţi industriali, componenţi ai fumului de ţigară, infestaţia cu shistosoma, utilizarea îndelungată a analgezicelor dar şi a ciclofosfamidei. tratament-naturist-bolile-rinichilorSe presupune şi o acţiune favorizantă a consumului de cafea, zaharină, ciclamat şi alcool. Asemenea carcinomului bronhopulmonar, carcinomul vezical este mai frecvent la bărbaţi decât la femei (3:1) constituind la primul sex 9% din leziunile maligne în contrast cu 4% la femei. Este mai frecvent în ţările industrializate. Peste 80% din cazuri se întâlnesc la persoane trecute de 50 de ani.

Tumoarea se prezintă ca leziuni unice sau multiple, papilare sau turtite, interesând orice zonă a mucoasei dar prezentând predilecţie pentru suprafaţa trigonului sau regiunea din jurul orificiilor ureterale, frecvent ulcerate. Microscopic în jur de 90% din carcinoame sunt forme cu celule tranziţionale, papilare sau turtite, neinvazive sau invazive. Evoluţia clinică este determinată de gradul de diferenţiere. Tumorile de gradul I sunt bine diferenţiate, asemănatoare uroteliului normal, prezentând numai rare atipii şi mitoze. Caracterul malign al leziunii este exprimat de un număr mai mare de 6 straturi de celule. În tumorile de gradul II se mai recunoaşte caracterul tranziţional al celulelor, dar numărul straturilor este mai mare de zece, mitozele sunt mai numeroase, polaritatea celulelor pierdută, există variaţii de dimensiuni şi colorabilitate nucleocitoplasmatice, uneori tendinţa de metaplazie pavimentoasă. Toate aceste caractere sunt mult mai exprimate în tumorile de gradul III, cu pierderea stratificării şi apariţia, uneori, de celule monstruoase; se pot întâlni focare de metaplazie pavimentoasă şi glandulară.

Aproximativ jumătate din aceste carcinoame sunt forme agresive, puţin diferenţiate. Formele de gradul I sunt aproape întotdeauna papilare, cele de gradul II predominant de tip papilar. În ce priveşte tumorile de gradul III dacă unele din ele işi mai menţin caracterul papilar, majoritatea lor repezintă îngroşări plate ale mucoasei, de multe ori ulcerate. Concomitent, în alte zone ale mucoasei se observă modificări displazice sau chiar aspecte de carcinom intraepitelial. Acesta se recunoaşte prin îngroşarea circumscrisă a uroteliului cu prezenţa de atipii mergând până la cele de gradul III, cu menţinerea intactă a membranei bazale. Astfel de leziuni pot fi observate în 5-10% din bolnavi, în lipsa unui carcinom invaziv în alte zone ale mucoasei.

Mai rar se intâlnesc carcinoame spinocelulare mai mult sau mai puţin diferenţiate, adenocarcinoame dintre care formele cu celule în inel cu pecete sunt foarte agresive, după cum şi forme nediferenţiate.

În ce priveşte evoluţia, ea este în cea mai mare parte determinată de extensia tumorii în momentul diagnosticului. În acest sens se utilizează stadializarea lui Marshall, în conformitate cu care carcinoamele vezicale se clasifică în forme neinvazive (O), sau  invazive cu interesarea corionului (A), a musculaturii superficiale (B1) sau profunde (B2)  a capsulei  şi ţesuturilor perivezicale (C) sau cu metastaze, în nodulii limfatici regionali (D1) sau alte organe (D2). Este important diagnosticul într-un stadiu cât mai timpuriu. S-au obţinut bune rezultate prin examenul citologic al sedimentului urinar; eficient în carcinoamele tranziţionale de gradul II sau III, inclusiv în forme  intraepiteliale, ca şi în cele spinocelulare, acest examen este mai puţin concludent în tumorile de gradul I în care atipiile sunt discrete.rinichi

Pe lânga tumori mezonchimatoase benigne cum sunt leiomioamele, pe căile urinare se întâlnesc rar tumori sarcomatoase sau tumori embrionare maligne, (tumori mezodermice mixte). La copii s-au observat rabdomiosarcoame embrionare. Vezica poate fi sediul unor metastaze plecate din vecinătate (uter, rect, prostată) sau de la o tumoare sacrală sau a altui segment al cailor urinare, însamânţarea putându-se face  în aceste cazuri prin urină. S-au observat şi metastaze hematogene plecate din cancere gastrice, bronho-pulmonare sau mamare.

Tumorile uretrei sunt rare, aparând sub forma de papiloame şi carcinoame epidermoide. O leziune caracteristică este carcinomul uretral care apare ca o mică excrescenţă roşie de multe ori hemoragică pe meatul uretral al uretrei feminine. Microscopic constă dintr-o proliferare vasculară asociată cu fenomene inflamatoare, acoperită de o mucoasă intactă sau ulcerată. Excizia chirurgicală este constant curativă.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

483

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2019